3. května 2018 • 10:20

Skoro jako Nedvěd. Palát letěl jako raketa, k hattricku chyběly centimetry

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Někteří hráči Bostonu se ještě ani nestihli rozkoukat, ne každý fanoušek Bruins stihl zabrat svou sedačku a domácí už prohrávali 0:2. To všechno díky Ondřeji Palátovi, jenž už v čase 3:19 měl na kontě dvě branky. „Tohle nás bezpochyby hodně nakoplo," chválil obránce Ryan McDonagh po výhře 4:1 s vedením 2:1 na zápasy v kapse. Český univerzál v první třetině navíc mohl dát i třetí gól...



Jak se vlastně Palátův velký večer zrodil? První úspěšná trefa přišla v čase 1:47 a pomohla k ní chyba domácího nováčka s krkolomným jménem Matta Grzelcyka. Ten sice dokázal ve vlastním obranném pásmu zpracovat oblouček od Antona Stralmana, jenže puk se mu pak zapletl mezi brusle a rázem z toho bylo přečíslení.

To vyřešil Tyler Johnson nahrávkou právě na Paláta a český útočník, ač by byl býval měl asi raději v tu chvíli čepel na opačnou stranu, zkušeně zakončil pod horní tyč Raskovy branky. Druhý gól pak přišel jen o 92 vteřin později poté, co účastník Světového poháru perfektně tečoval pokus Victora Hedmana. Takhle se hraje v play off!

„Na začátku jsme udělali pár chybiček, ze kterých už jsme se bohužel nezvládli vyhrabat," vysvětloval Brad Marchand, který zaujal hlavně krásným hitem na Dana Girardiho, a také desetiminutovým osobním trestem v závěru zápasu. „Pak jsme je párkrát dostali pod tlak, ale jejich brankář je zachránil. Tak to občas chodí," řekl pro NHL.com.

Největší šrumec byl při pozápasových rozhovorech ale kolem Paláta, tedy muže, který byl zvolen první hvězdou zápasu. A mohlo být ještě veseleji, k hattricku chybělo v první části hry jen málo. Puk už ležel za Raskem a rodák z Frýdku-Místku byl připravený zakončit, jenže Finova hůl se štěstím zasáhla a Palát tak máchl do prázdna. „Nějak to tam skočilo a nepodařilo se mi to doklepnout," vysvětloval po zápase sedmadvacetiletý forvard jak situaci viděl.

Jinak to ale byl všude samý úsměv a spokojenost, však také k ničemu jinému nebyl řádný důvod. „Oni nás sice od půlky začali trochu tlačit, ale vycházeli jsme z dobré obrany a vyložené šance Boston neměl. A to víte, že se hraje lépe, když vedete 2:0," usmíval se muž s číslem 18 na zádech.

Série tedy po třech zápasech zatím vypadá lépe pro Lightning, kteří sice jedno utkání doma ztratili, ale minimálně jedno soupeři také vzali. A co čtvrtá bitva? „Boston bude muset vyhrát, ale když budeme mít dobrý start, máme zase šanci," myslí si Palát.

Ten už rozhodl druhé utkání v řadě a je krok od vyrovnání klubového rekordu. Ten drží Martin St.Louis s Bradem Richardsem. První jmenovaný rozhodl tři zápasy vyřazovací části v řadě v roce 2003 a ten druhý o rok později.

No a co se týče rychlosti vstřelení obou gólů od startu zápasu, tak tady Ondřej Palát z historického hlediska patří na sedmou příčku. Dvě branky od úvodního hvizdu nejrychleji vstřelil Dick Duff v roce 1963, potřeboval jen minutu a osm vteřin. Palát navíc není ani nejrychlejším Čechem, protože na šesté příčce sedí Petr Nedvěd. Ten se v roce 1996 v barvách Pittsburghu radoval o 15 sekund dříve.

VIDEO: Sestřih utkání Boston - Tampa Bay

Góly

Domácí: 14:12. Bergeron

Hosté: 01:47. Palát, 03:19. Palát, 16:43. Cirelli, 59:19. Stamkos

Sestavy

Domácí: T. Rask (Chudobin) – McAvoy, Chára (C), K. Miller, Krug, McQuaid, Grzelcyk – Pastrňák, Bergeron (A), Marchand – Rick Nash, Krejčí (A), DeBrusk – Backes, Riley Nash, Heinen – Acciari, Kuraly, Wingels.

Hosté: Vasilevskij (Domingue) – Girardi, Hedman, Strålman, McDonagh, Sergačjov, Coburn – Kučerov, Stamkos (C), J. T. Miller – T. Johnson, B. Point, Palát (A) – Gourde, Cirelli, Killorn – Callahan (A), Paquette, Kunitz.

Rozhodčí

Joannette, McCauley – Amell, Shewchyk

Stadion

TD Garden, Boston

Návštěva

17 565 diváků

Parádně si na Dana Girardiho počíhal útočník Brad Marchand
Parádně si na Dana Girardiho počíhal útočník Brad Marchand

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud