31. května 2018 • 09:35

Hrdina finále? Veterán Caps, co 220 zápasů nedal gól: Bylo to dojemné!

Autor: jab
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nemusíte být zrovna mistr světa v odezírání, abyste rozklíčovali chválu přehledu Michala Kempného z úst parťáka Larse Ellera. „What a pass! Krásná příhra!“ Úžasný pas českého beka z 18. minuty nastartoval Washington k obratu z 0:1 na 3:1, dánského forvarda Ellera pak k tříbodové žni, kterou řídil vítězství Capitals nad Vegas 3:2 a srovnání finále Stanley Cupu na 1:1 na utkání. Autorem vítězné trefy a hrdinou zápasu byl ale také zadák Brooks Orpik, který přerušil sérii 220 utkání, ve kterých neskóroval!



 

Před začátkem finálová série přitom 37letý americký bek o ukončení bídné série pochyboval. „Moje šance, že bych dal gól zrovna ve finále, nejsou moc velké,“ smál se před novináři. V polovině utkání ale právě Orpikova střela doskákala až za záda Marca-André Fleuryho a Golden Knights už stav 1:3 dokázali korigovat jen jednou trefou. Orpik naposledy vstřelil gól 20. února 2016.

„Když mu to tam spadlo, ječel jsem, ještě teď mě z toho bolí uši. Brooks je skutečný veterán, hokejista staré školy, hrál jsem jenom se třemi nebo čtyřmi takovými, jako je on. Opravdu bylo až dojemné vidět, jak byl za svou práci odměn,“ byl za spoluhráče moc rád TJ. Oshie.

VIDEO: Podívejte se na vítěznou trefu Brookse Orpika

A zatímco Capitals cestou do letadla hřála jedna výhra ze žhavého prostředí T-Mobile Areny (tísnilo se v ní skoro 18 tisíc fanoušků a venku byla teplota k 37 stupňům Celsia), hokejisté Vegas smutnili. V domácím prostředí ztratili v letošním play off teprve druhé utkání, poprvé je vyrabovalo San Jose 4:3 v prodloužení ve druhém kole.

„Jsme mnohem lepší tým, než jsme dnes předvedli. Umíme zahrát mnohem kvalitněji, měli jsme utkání dovést do vítězného konce, start jsme měli dobrý,“ lamentoval obránce Golden Knights Nate Schmidt. “A těch šancí, co jsme nedali, to je velká škoda, navíc jsme hráli docela dlouho i přesilovku 5 na 3, tu ve finále Stanley Cupu musíme umět proměnit. Máme silného ducha v kabině, tohle nás nepoloží,“ řekl klubové televizi Schmidt.

„Asi nikdo nečekal, že nad Capitals zvítězíme 4:0. Jsme silní i na hřištích soupeře, věřím, že to v sobotu ukážeme, poučíme se ze svých chyb a přivezeme alespoň jedno vítězství,“ navázal na parťáka centr Erik Haula. „Asi jsme měli být více sobečtí a všechno střílet na branku, některé situace jsme přehrávali,“ uznal útočník Jonathan Marchessault.

Šlo to i bez Kuzněcova

On a jeho tým vypálili na brankáře Bradena Holtbyho ve třetí třetině 15 střel (celkem pak 39) ale dohnat ztrátu 1:3 se nepodařilo. Nejblíže vyrovnání byl necelé dvě minuty před koncem Alex Tuch, ale v tisíciprocentní šanci poslal puk jen do nastavené hole gólmana Capitals. „Neuvěřitelný zákrok. Na střídačce po něm zavládla obrovská euforie, věděli jsme, že teď už utkání nemůžeme prohrát,“ popsal klíčovou situaci kouč Washingtonu Barry Trotz. „Díky bohu, že ho máme,“ smekl před svým brankářem kapitán týmu Ovečkin.

„Holtby byl dnes tím důvodem, proč jsme prohráli,“ přiznal před novináři šéf střídačky Vegas Gerard Gallant.

Celému Washingtonu paradoxně pomohlo k úspěchu zranění Jevgenije Kuzněcova, který se ze souboje s Braydenem McNebbem odnesl pohmožděné zápěstí. V hierarchii Capitals povýšil Lars Eller, který začal alternovat i v přesilové hře, a důvěru splatil gólem a dvěma asistencemi. Dánský forvard byl vyhlášen druhou hvězdou zápasu za ledově klidným brankářem Holtbym.

"Bylo to těžké, Jevgenij byl dosud naším nejlepším hráčem v play off, ale Lars to zvládl fantasticky," řekl další centr Capitals Nicklas Bäckström, který se posunul místo Kuzněcova do první formace k Alexandru Ovečkinovi a Tomu Wilsonovi. „Eller je taková naše tajná zbraň,“ přidal chválu kapitá Caps Alexandr Ovečkin.

Třetí zápas se hraje v noci na neděli od 2:00 SELČ ve Washingtonu.

VIDEO: Podívejte se na sestřih druhého finále Stanley Cupu

Hokejisté Washingtonu vyhráli ve druhém finálovém duelu play off NHL na ledě Vegas 3:2 a vyrovnali stav série hrané na čtyři vítězné na 1:1 na zápasy.
Hokejisté Washingtonu vyhráli ve druhém finálovém duelu play off NHL na ledě Vegas 3:2 a vyrovnali stav série hrané na čtyři vítězné na 1:1 na zápasy.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud