Jan Barák
31. května 2018 • 07:33

Momenty 2. finále: Zázrak à la Holtby a Kempného oči. Hráli i Imagine Dragons

Autor: Jan Barák
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Polovinu branek oproti prvnímu finále Stanley Cupu nabídlo druhé střetnutí mezi Vegas Golden Knights a Washingtonem Capitals, ve kterém tým z hlavního města USA urval výhru 3:2 a vyrovnal sérii na 1:1. Nuda? Ale kdeže! Natřískaná T-Mobile Arena, kde se tísnilo 18 702 fanoušků (nový rekord organizace) sledovala opět zajímavou podívanou, ve které hlavní roli uzurpoval autor tří bodů Lars Eller. Jeho spoluhráč Michal Kempný zase ukázal při prvním gólu úžasný přehled, brankář Braden Holtby pak zázračným zákrokem ukradl Golden Knights v závěru duelu vyrovnání. Vydejte se po stopách zápasu, který započal vystoupením americké rockové skupiny Imagine Dragons!



Předzápasová show – Před pár týdny vyprodali Imagine Dragons pražskou O2 Arenu, aby teď svůj um předvedli v T-Mobile Areně ve Vegas. Americká rocková skupina zahrála píseň „Whatever It Takes“ a frontman Dan Reynolds měl na sobě tričko s číslem 29 Marka-André Fleuryho. Jeden z „basáků“ hrál na kytaru vyvedenou ve zlatých barvách Golden Knights. Písně Imagine Dragons pouštěl DJ z reproduktorů i během celého zápasu druhého finále.

1. minuta – Miláček domácích fans Deryk Engelland, který jako jediný hráč Golden Knights z Vegas pochází, vyslal od modré čáry na branku Bradena Holtbyho první střelu zápasu. Holtby puk ukryl do své rukavice a neumožnil Vegas dorážet.

2. minuta - Led v T-Mobile Areně je údajně nejrozpálenější v historii play off NHL. Venku panují teploty okolo 37 stupňů Celsia a v sobotu byl navíc v hale koncert americké zpěvačky Pink, který kvalitě ledové plochy také nepřidal.

3. minuta – Pardubického rodáka Tomáše Noska, který dal v prvním finále Stanley Cupu dvě branky a pomohl k výhře Vegas 6:4, během druhého zápasu z hlediště podporují rodiče. Za mořem jsou v sezoně podruhé, poprvé zavítali do Vegas během Vánoc.

5. minuta - James Neal, jeden ze dvou vítězů Stanley Cupu v týmu Golden Knights, mezi kruhy ve výborné pozici napálil puk pouze do hrudi brankáře Holtbyho. Po šesti odehraných minutách je stav na střely 5:3 pro domácí.

8. minuta - Na druhý pokus už byl James Neal úspěšný. Po nahození se zmocnil puku na úkor chybujícího obránce Dmitrije Orlova a střelou na vzdálenější tyč propálil Holtbyho. Pro zajímavost - když Vegas skórovali v play off jako první, mají bilanci 11-1. Jako první mimo jiné uspěli pošesté v řadě.

13. minuta – První střela Alexandra Ovečkina v zápase skončila jen na betonech brankáře Marca-André Fleuryho. Další akci zastavil ofsajd. Ovečkin v prvním zápase série vystřelil na branku jen dva puky, oba v první třetině, jinak jej obránci Vegas skvěle uhlídali!

15. minuta - Brayden McNabb trefil u mantinelu Jevgenije Kuzněcova, který s poraněnou rukou zamířil okamžitě do kabiny Capitals. Ruský útočník si zřejmě při hitu poranil zápěstí, během první periody už se na ledě neobjeví.

17. minuta – Po bombě amerického zadáka Capitals Matta Niskanena od modré čáry došlo k první strkanici v zápase. T.J. Oshie a Deryk Engelland si za vzájemné pošťuchování odnesli každý dvě trestné minuty a hraje se ve čtyřech hráčích na obou stranách.

18. minuta – Brankář Golden Knights Marc-André Fleury poprvé v zápase inkasuje! Michal Kempný předvedl při hře čtyři na čtyři úžasný přehled a naservíroval puk před prázdnou branku dánskému útočníkovi Larsi Ellerovi. Český bek tak zapsal bod také ve druhém finále Stanley Cupu.

20. minuta – První třetinu vyhráli na střely hosté z Washingtonu 11:10.

21. minuta – V sestavě Capitals se na startu druhé třetiny neobjevil elitní centr Jevgenij Kuzněcov, který v první třetině utrpěl poranění ruky. Na návrat do utkání to dle zámořských komentátorů moc nevypadá, Kuzněcov tak ve druhém finále odehrál zřejmě jen necelých pět minut.

23. minuta – Brooks Orpik trefil u mantinelu ostrým zákrokem ramenem autora prvního gólu Jamese Neala a daroval Vegas první možnost přesilové hry ve druhém finále.

26. minuta – Vegas první přesilovku v zápase nevyužilo a stejnou možnost tak dostali i hosté z Washingtonu. Dvě minuty za krosček na Johna Carlsona si šel na trestnou lavici odsedět útočník Alex Tuch.

26. minuta – Po pár vteřinách využil přesilovou hru střelou do odkryté branky Alexandr Ovečkin, kterého neuhlídal Tomáš Nosek. Ruský kanonýr se gólově prosadil potřinácté v letošním play off (celkem dal v play off za svou kariéru už 59 branek), asistence zapsali Eller a Bäckström. Washington stejně jako během prvního finále otočil skóre z 0:1 na 2:1. Ovečkin skóroval ze své třetí střely v duelu.

30. minuta –Nahození Brookse Orpika končí v síti, obránce Capitals svou první brankou v letošním play off vystřeluje Washingtonu dvougólový náskok. Druhou asistenci na tento gól si zapsal dánský forvard Lars Eller, který tak zapsal svůj třetí bod v utkání (jeden gól, dvě asistence).

31. minuta – Dmitrij Orlov v přesilové hře Capitals fauloval v samostatném úniku Ryana Carpentera, ale rozhodčí trestné střílení nepískli. Orlov dostal dvě minuty a potřetí v zápase se hraje ve čtyřech hráčích na obou stranách.

33. minuta – Marná střelecká převaha Vegas! Aktuálně ve druhé třetině v tomto čase vedou domácí na střely 10:4, na góly ale vládnou Capitals 2:0.

38. minuta – Vegas je na dostřel! Faul TJ. Oshieho potrestal nahozením od modré čáry obránce Shea Theodore. Jeho střelu brankář Braden Holtby neviděl a puk doplachtil až do sítě. Diváci v T-Mobile Areně před koncem druhé periody ožili a hlasitě povzbuzují svůj tým!

39. minuta – Rychle vrátit Washingtonu dvougólový náskok mohl český útočník Jakub Vrána, ale v obrovské šanci necílil přesně. Brankář Marc-André Fleury ve slajdu nemusel zasahovat, puk se zastavil o tyčku branky. Vrána na gól čeká v play off už devět zápasů.

 

40. minuta – Po dvou třetinách vedou domácí Golden Knights na střely 24:21, na góly ale prohrávají 2:3.

43. minuta – Publikum ve vyprodané T-Mobile Areně bouří, na trestnou lavici usedá za bránění ve hře neoblíbený útočník Capitals Tom Wilson, který v prvním finále ostře sestřelil domácí hvězdu Jonathana Marchessaulta. Krátce po něm usedá za katr i Lars Eller a Vegas si zahrají přesilovku 5 na 3.

45. minuta – Výhodu dvou mužů na ledové ploše ale Vegas využít nedokázalo, několik závarů před gólmanem Bradenem Holtbym vyrovnáním na 3:3 neskončilo.

46. minuta – První souboj o Stanley Cup dle údajů americké televize TSN sledovalo nejvíce diváků za poslední tři roky, statistika se týká finálových klání. 44 procent všech lidí, kteří ve Vegas měli zapnutou televizi, se dívalo na přímý přenos a vidělo výhru Golden Knights 6:4.

 

50. minuta - Golden Knights se nedaří generovat větší šance, na ledě sice mají územní převahu, obrana Capitals ale všechny útoky domácích zachytává už ve středním pásmu.

52. minuta – Z kabiny hostujícího Washingtonu prosákla informace, že kromě Jevgenije Kuzněcova bojuje se zraněním také druhý centr týmu Nicklas Bäckström. Švédský útočník má problémy s prstem, v utkání ale pokračuje dál.

58. minuta – Diváci v T-Mobile Areně povstali a ženou svůj tým za vyrovnáním. Dave Perron ale mířil jen do Holtbyho výstroje.

59. minuta – Alex Tuch odmítl vyrovnání! Braden Holtby předvedl neuvěřitelný zákrok hokejkou a udržel svému týmu vedení 3:2. Ve stejném čase si trenér Vegas Gerard Gallant vybral oddechový čas a odvolal brankáře Fleuryho z branky.

59. minuta – Tečovaná střela Reillyho Smithe cinkla o tyč Holtbyho branky, Washington zuby nehty drží vedení 3:2.

60. minuta – Už se nic nestane! Vegas nedokázali vyrovnat a prohrávají druhé finále Stanley Cupu 2:3. Autorem vítězného gólu byl sváteční střelec Brooks Orpik. Domácí hokejisté po závěrečné siréně neudrželi nervy na uzdě a vyvolali hromadnou strkanici. Finále bude pokračovat třetím zápasem v noci ze soboty na neděli v hlavním městě USA.

Góly

Domácí: 07:58. Neal, 37:47. Theodore

Hosté: 17:27. Eller, 25:38. Ovečkin, 29:41. Orpik

Sestavy

Domácí: M.-A. Fleury (Lagacé) – Schmidt (A), McNabb, Engelland, Theodore, C. Miller, Sbisa – R. Smith, W. Karlsson, Marchessault – Neal (A), Haula, Tuch – Carpenter, Eakin, Perron – Reaves, Bellemare (A), Nosek.

Hosté: Holtby (Grubauer) – Niskanen, Orlov, Carlson, Kempný, Djoos, Orpik (A) – T. Wilson, Kuzněcov, Ovečkin (C) – Oshie, Bäckström (A), J. Vrána – Connolly, Eller, Burakovsky – Smith-Pelly, Beagle, Stephenson.

Rozhodčí

Sutherland, Rooney – Amell, Devorski

Stadion

T-Mobile Arena, Las Vegas

Brankář Washingtonu Braden Holtby byl vyhlášen první hvězdou zápasu.
Brankář Washingtonu Braden Holtby byl vyhlášen první hvězdou zápasu.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud