21. června 2018 • 14:03

Jeho hrdinou býval i Hašek, teď je sám nejlepší. Nádhera, chválil Rinne

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jednou skončil třetí, dvakrát druhý, ale triumf přišel až za ročník 2017/18. Finský velikán Pekka Rinne si ve středu v Las Vegas poprvé v kariéře došel pro Vezina Trophy, tedy ocenění pro nejlepšího gólmana v NHL. A užíval si, že je ve společnosti svých hrdinů z mládí. „Martin Brodeur, Patrick Roy, Dominik Hašek... všichni tam mají své jméno. Je to nádhera, vždyť jejich plakáty jsem míval na zdi," zavzpomínal.



Výhra chladných zkušeností nad dravým mládím, to byla letošní volba Vezina Trophy. Pětatřicetiletý Rinne získal od 31 generálních manažerů NHL hned 22 prvních umístění, hladce tak trumfnul o deset let mladšího Connora Hellebuycka z Winnipegu, který skončil druhý i ještě o další dva roky mladšího Andreje Vasilevského z Tampy Bay.

Jeho Nashville za sebou má rekordní sezonu, nasbíral nejvíce bodů (117) i výher (53) v jedné sezoně v klubové historii a poprvé získal Presidents Trophy pro nejlepší tým základní části. Sám Rinne byl třetí v NHL s dvaačtyřiceti výhrami a vytvořil klubový rekord s osmi čistými konty. Cenu si zasloužil, o tom není pochyb.

„Znamená to pro mě hodně, lhal bych, kdybych tvrdil, že ne," řekl Rinne, který byl dle svých slov na podiu tak nervózní, že zapomněl poděkovat svým brankářským trenérům v Americe i Finsku. „Už jsem tu byl čtyřikrát a kdoví, třeba jsem tu naposledy. Vyhrát je skvělé," řekl pro NHL.com.

Cena pro nejlepšího gólmana soutěže se uděluje od roku 1927, jméno u ní má velké množství brankářských osobností, a to majitel stříbrné medaile z mistrovství světa z roku 2014 vítá. Hned se bude dovzdělávat.

Pekka Rinne je nejlepším gólmanem ročníku 2017/18Foto AP Photo/John Locher

„To je taková bonusová věc," usmíval se Fin, když sledoval předchozí majitele přiřazené k trofeji. „Tohle vlastně nikdy nebyl úplně můj cíl, ale znamená to to, že jste asi v kariéře dělal věci dobře a byl jste úspěšný," vysvětlovala dlouholetá jednička Predators, jakou pro ni má ocenění hodnotu.

Sezona rozjetého Nashvillu nakonec skončila ve druhém kole, v sedmém zápase totiž lídr dlouhodobé části nestačil na Winnipeg a Rinne tehdy vzal zodpovědnost z porážky na sebe.

„Na tu sérii už jsem raději zapomněl... Ale jsem vážně pyšný na to, jak jsme celý tým i já zvládli základní část," vybavil si. „Liga je hodně vyrovnaná, potřebujete kvalitu. Já mám kolem sebe poslední roky dobré hráče, i díky nim jsem taky dobrý."

Pekka Rinne je nejlepším gólmanem ročníku 2017/18
Pekka Rinne je nejlepším gólmanem ročníku 2017/18

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud