Jiří Vítek
25. června 2018 • 17:42

Anaheim? Rodiče mi to nevěřili, smál se po draftu talent Komety

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

„Pláž, teplo a velký časový posun,“ vypálí s úsměvem brankář Lukáš Dostál při otázce, co se mu vybaví, když se řekne Anaheim. Čerstvě osmnáctiletého brankáře si během víkendového draftu vybrali z celkově 85. pozice Anaheim Ducks, právě přes kalifornský klub teď povede jeho cesta do NHL. „Dva, tři dny před draftem už jsem přemýšlel, kdo by mě třeba mohl vzít. Trošku nervózní jsem byl, ale dopadlo to dobře,“ pochvaluje si talentovaný gólman.



Na srpnovém Memoriálu Ivana Hlinky zdolal český výběr v semifinále Rusko 2:1, na dubnovém mistrovství světa do osmnácti let porazil ve čtvrtfinále stejným poměrem favorizovanou Kanadu. V obou případech hájil branku vítězného týmu brankář Lukáš Dostál.

„Výhrou nad Kanadou jsme si dokázali, že můžeme porážet i tyto silné týmy a hrát s nimi vyrovnaný hokej,“ ohlíží se za šampionátem osmnáctiletých. „Nechci říct, že jsem přehnaně sebevědomý, snažím se věřit sobě a své práci, ale z hlediska toho zdravého sebevědomí to možná trošku posunulo mě i ostatní kluky.“

Úspěšná sezona naznačovala v případě odchovance brněnské Komety možnost umístění v elitní stovce letošního draftu NHL, který Dostál sledoval z domova. Druhé kolo víkendového výběru talentů však proběhlo bez české účasti, třetí se pomalu chýlilo ke konci.

PĚT důvodů vysokého umístění Filipa Zadiny na draftu NHL
Video se připravuje ...

„Najednou mi volal agent a ptal se, jestli mám rád pláže a teplo. Tak jsem mu řekl, že ano, načež mi začal gratulovat, že mě draftoval Anaheim. Šel jsem to říct rodičům, ti tomu nechtěli věřit, ale pak se to objevilo v přímém přenosu,“ usmívá se Dostál při vzpomínkách.

Následovalo několik telefonátů s představiteli Ducks, po nichž mohl začít sbírat první informace svém novém klubu. „Vím, že je tam John Gibson, Ryan Miller, Reto Berra. Pak tam mají nějaké kluky na farmě, už jsem se díval,“ pozorně sleduje stav v brankovišti.

Dalším brankářem v organizaci Ducks bude právě Dostál. „Na combine testech si mě pozvali na pohovor. Všichni gólmani šli u nich poslední den, jak Kanaďani, tak třeba i my se Škárou (Jakubem Škarkem). Byl tam i trenér gólmanů, s nímž jsem se bavil docela dlouho. Možná to byl jeden z faktorů, proč si mě vybrali,“ uvažuje zpětně.

S trenérem brankářů Sadarshanem Marahajem rozebírali například techniku chytání či práci s holí, ale také záležitosti mimo led. „Ptal se mě, jestli jsem týmový hráč, jak se snažím pomáhat spoluhráčům nebo jestli jsem výbušná povaha. Chtěli mě osobně poznat,“ popisuje odchovanec brněnského hokeje pohovory před draftem.

Při samotném výběru talentů na něj nakonec přišla řada na 85. pozici, třináct míst za Jakubem Škarkem, dalším zástupcem české brankářské školy. Zatímco jihlavský odchovanec těží na ledě ze své mohutné postavy, s níž zabere velkou část branky, Dostála zdobí v brankovišti především rychlost a ledový klid.

Stejně jako Škarek, i mladší z brankářské dvojice už má zkušenosti s dospělým hokejem. V uplynulé sezoně nastupoval krom juniorky Komety také za prvoligovou Třebíč, v jejíž dresu odchytal dvacet utkání s úspěšností zákroků přes 92 procent. „Musím moc poděkovat všem lidem v Třebíči, vedení klubu za důvěru, a samozřejmě i fanouškům za jejich podporu. Získal jsem tam obrovské zkušenosti.“

Další kroky mladého brankáře povedou do Anaheimu, kde ve středu začíná nováčkovský kemp Ducks. Na něm se Dostál setká se slovenským brankářem Romanem Durným, kterého si klub vybral v pátém kole. „Neznáme se, ale už jsme si psali. Je dobré, že tam budu mít ze začátku někoho, s kým si budu rozumět, navíc je to gólman, takže je to ještě větší paráda,“ vyhlíží první zkušenost s NHL.

Co dál? Přesun do zámoří vypadá nepravděpodobně, i v následující sezoně by měl Dostál zůstat hráčem brněnské Komety. „Samozřejmě bude záležet, jak to dopadne v Anaheimu, ale mluvil jsem s panem Zábranským a s největší pravděpodobností bych měl ještě jeden rok, možná i déle, zůstat tady v Brně,“ uzavírá.

Prvních pět míst draftu: Čím je Dahlin tak výjimečný? Zahraje si Tkachuk NHL?
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud