Jiří Vítek
10. července 2018 • 11:50

Stanley Cup v Hodoníně: Strážci dali přednášku, na oplátku dostali guláš

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Malé město, velká sláva. Obránce Michal Kempný převzal v pondělí večer v rodném Hodoníně vzácný náklad: Stanley Cup. Tím odstartovala čtyřiadvacetihodinová akce, při níž chce nejslavnější hokejovou trofej ukázat rodině, nejbližším přátelům, ale i hokejovým fanouškům v Hodoníně a Brně. „Včera večer jsem měl soukromý program, užil jsem si Pohár v rodinném kruhu,“ líčil úvod svého programu.



Poprvé spatřil slavnou trofej v roce 2002, když jej do Uherského Hradiště přivezl tehdejší útočník Detroitu Ladislav Kohn, podruhé viděl stříbrný grál o šest let později na hokejovém kempu v Písku. Do třetice už je Michal Kempný pánem situace, na jih Moravy tentokrát zavítal Stanley Cup právě kvůli němu.

Strážci Poháru dorazili do Hodonína v pondělí večer do sídla rodiny Kempných, kde je člen vítězných Capitals požádal o krátkou přednášku. „Řekli nám o něm všechno možné, sám jsem toho moc nevěděl. Třeba že jsou jednotlivé prsteny vyjímatelné, my budeme na novém prstenci zespodu a naše jména tam budou dalších 65 let.“

Legendy jako Gordie Howe či Maurice Richard tak na trofeji nahradí právě jména Kempného, Vrány či Ovečkina. „Pro mě je neskutečná čest, že jsme Pohár vyhráli, že ho můžu držet a bude na něm moje jméno. Neskutečné, pořád si to uvědomuju,“ líčí český obránce.

Výměnou za přednášku pohostila Kempného rodina strážce Poháru hezky po česku. „Měli za sebou cestu z Moskvy do Prahy, pak ještě tři hodiny k nám do Hodonína. Dostali český guláš, velmi jim chutnalo,“ usmíval se Kempný.

Ten využil horní části trofeje a původně punčovou mísu zaplnil nabídnutými tekutinami. Krom toho uvažoval také o tom, že by ji využil také jako náhražku za talíř. Nebyl by první – slovenský útočník Tomáš Kopecký si při svých triumfech s Chicagem poručil oblíbenou drštkovou polévku, Kempného přání bylo poněkud odlišné. „Z jídel mám rád jahodové gule, místní specialitu, ale uvidím, jestli to vyjde časově,“ smál se.

V úterý dopoledne zamířil – tentokrát bez Stanley Cupu – spolu s rodiči na hodonínskou radnici, kde se mu dostalo oficiálního přijetí místním starostou. Od dvanácti hodin je pak připravený tříhodinový program na zimním stadionu Václava Nedomanského, odpoledne se pak Kempný představí s trofejí v Brně, kde působil do roku 2015. „Vůbec nemám tušení, kolik se dostaví lidí, ale věřím, že se jich sejde hodně a společně si to všichni užijeme,“ vyjádřil své přání.

Michal Kempný předvádí v Hodoníně slavný Stanley Cup
Michal Kempný předvádí v Hodoníně slavný Stanley Cup

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud