31. července 2018 • 11:43

Neúcta k legendě? Zvolili jsme Jágra místo Iginly, šokoval prezident Calgary

Autor: jab
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

V řece chvalozpěvů a ód na kariéru Jaromeho Iginly, který v pondělí ukončil ve 41 letech profesionální kariéru, se výrok bývalého prezidenta Calgary Flames Briana Burkea vyjímá. Iginla v organizaci "ohnivého céčka" působil 16 sezon, byl kapitánem, legendou. Vzorem pro mladé hráče, miláčkem fanoušků. A Burke měl na podzim 2017 jedinečnou šanci kanadského útočníka vrátit "domů", volil ale jinak. Přivedl o pět let staršího Jaromíra Jágra.



Iginla válčil za Calgary od svého vstupu do ligy v roce 1996, pro tenhle klub dával góly, pral se. Kapitánské "céčko" nosil od sezony 2003/2004 a kápem byl, dokud nedošlo k trejdu o deset let později. Jeho číslo 12 bude brzy slavnostně vyvěšeno ke stropu stařičkého Saddledomeu k "devítce" Lannyho McDonalda a "třicítce" Mikea Vernona.

"Byl vším, co si Flames mohli přát. Jak na ledě, tak mimo něj," vyznal se v upřímné zpovědi na oficiálních webových stránkách Flames Theoren Fleury, taktéž klubová legenda.

Je libo ještě pár statistik? Iginla se šestkrát objevil v Utkání hvězd, v roce 2002 získal Art Ross Trophy pro vítěze kanadského bodování. Celkem odehrál v základní části NHL 1554 zápasů, v historickém pořadí je třináctý. Připsal si 1300 bodů (625+675), v play off přidal 81 startů s bilancí 37 branek a 31 asistencí.

Ikonický komentátor Peter Maher, který svými postřehy doprovodil už první Iginlův zápas v NHL, také přidal svůj postřeh. "Nikoho takového už Calgary mít nikdy nebude, byl naprosto výjimečný," řekl 68letý Maher, který byl "hlasem" Flames od roku 1980 do sezony 2013/14.

Kruh se mohl uzavřít v říjnu loňského roku, Iginla ukončil své působení v Los Angeles a možná po očku i pokukoval po klubu z Alberty. Jenže "Iggyho" návrat se neuskutečnil...

"Na klubové úrovni jsme vedli dlouho debaty o tom, zda Jaroemovi nabídnout smlouvu. Ale nakonec jsme zvolili Jaromíra Jágra," nechal se v rozhovoru s reportérem serveru Sportsnet Faizalem Khamisou slyšet Brian Burke, který na pozici prezidenta hokejových operací v Calgary skončil po pěti letech k 1. květnu 2018.

Zvláštní? Řečí čísel nikoliv! Jágr měl za sebou sezonu na Floridě, 82 utkání pro 46 bodů (16+30), Iginla v Coloradu a v Los Angeles zapsal v 80 zápasech jen 27 bodů (14+13).

Doznání Burkea je o to peprnější, že ještě na začátku září 2017 generální manažer Calgary Brad Treliving jakékoli kontakty s Iginlou či Jágrem vehementně popíral. Následné Jágrovo působení v Kanadě pak kýžený efekt nepřineslo. Zraněním kolena limitovaná česká legenda odehrála v kanadském klubu jen 22 zápasů (1+6), Flames neudělali play off a oblíbený kouč Glen Gulutzan si musel balit kufry.

Bývalý prezident hokejových operací v Calgary Brian Burke upřednostnil Jaromíra Jágra před klubovou ikonou Jaromem Iginlou.Foto Profimedia.cz

Fanoušky Flames výrok exprezidenta překvapil a na sociálních sítích dali průchod svým emocím. "Nic depresivnějšího jsem za celý život neslyšel," napsal trefně jeden z nich. Na druhou stranu je potřeba říci, že Iginla chtěl pokračovat v týmu majícím reálnou možnost hrát o Stanley Cup.

Realita ještě předčila sen

Pozdě bycha honit, Iginla už brusle nikdy nenazuje. V pondělí si v Calgary stoupl před novináře a vyřkl očekávané: Je konec! A všichni přítomní v sále si stoupli a začali tleskat.

"Když jsem jako sedmiletý kluk poprvé vyjel na led, představoval jsem si, jaké by to bylo hrát NHL. Ale realita ten sen ještě předčila, bylo to neskutečných 20 let, za které jsme strašně vděčný. Calgary se stalo pro mě i mou rodinu domovem, lidé v klubu k nám byli vždy ohromně vstřícní, stejně tak fanoušci. Hrál jsem celkem v pěti klubech NHL, ale 16 let jsem strávil tady," řekl Iginla.

Obrovský sympaťák, který je po svém otci nigerijského původu a jeho příjmení značí v jorubštině „velký strom“, s Kanadou vyhrál dvakrát olympiádu, jedno mistrovství světa a jeden Světový pohár. Ke stoprocentní spokojenosti mu chyběl jen Stanley Cup. Nejblíže mu byl v roce 2004, výsledkem byla až stopka v sedmém zápase finále s Tampou Bay s Pavlem Kubinou a Stanislavem Neckářem v sestavě.

Od té doby se Flames finále ani nepřiblížili, vlastně za tu dobu vyhrál jednu jedinou sérii play off, vůdčí osobnost Iginlova formátu chybí. A bude chybět...

Jarome Iginla je legendou kanadského Calgary
Jarome Iginla je legendou kanadského Calgary

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud