27. srpna 2018 • 08:53

Hrozí mu konec kariéry? Zetterberg možná vynechá celou sezonu NHL

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejistům Detroitu hrozí, že se budou muset celou nadcházející sezonu obejít bez kapitána Henrika Zetterberga. Sedmatřicetiletého švédského útočníka dlouhodobě sužují problémy se zády, kvůli nimž nemohl během léta naplno trénovat. A není vyloučeno, že Zetterberg bude nucen zářivou kariéru ukončit.



Druhý nejproduktivnější hráč Red Wings z minulé sezony musel kvůli vyhřezlé ploténce předčasně opustit tým Tre kronor hned po prvním utkání na olympijských hrách v Soči 2014. Následně se podrobil operaci a v dalším ročníku se vrátil do hry. V základní části NHL odehrál 77 utkání, další tři sezony pak nechyběl ani v jediném z 82 duelů dlouhodobé fáze.

Omluvil se však kvůli zdraví z prestižního Světového poháru v Torontu před dvěma lety a ve druhé polovině poslední sezony musel vynechávat tréninky, aby byl schopen nastoupit k zápasům. Stav zkušeného centra se však přes dlouhou dobu odpočinku příliš nezlepšuje.

"Bylo úžasné vidět, jak se s tím dokázal poprat ty poslední dva měsíce na konci sezony. Jenže jedna věc je překousnout to dva měsíce a druhá, když nemůžete trénovat, abyste byli připravení absolvovat celou sezonu NHL," řekl kouč Jeff Blashill.

Se svým svěřencem, jenž se zařadil mezi klubové ikony a v NHL nikdy neoblékl dres jiného mužstva, osobně hovořil. "Je zřejmé, že to pro něho bylo opravdu těžké léto. A je spousta pochybností, jak na tom bude. Henrik mi říkal, že jeho záda nereagovala dobře a neměl tak možnost trénovat," doplnil Blashill.

I když zástupci klubu a spoluhráči nadále doufají ve zlepšení, Red Wings se rovněž připravují na horší z obou scénářů. Rozhodne se patrně nejpozději 13. září, kdy jsou naplánované lékařské prohlídky před přípravným kempem. "Henrik přijede na kemp, absolvuje prohlídku a uvidíme, jak to s ním vypadá," nastínil Blashill.

Zetterberg má v Detroitu, který si ho v roce 1999 vybral až na 210. místě vstupního draftu, stále platnou smlouvu. Koncem ledna 2009 podepsal dvanáctiletý kontrakt na 73 milionů dolarů s platností do roku 2021.

Je členem prestižního Triple Gold Clubu, neboť vyhrál Stanley Cup (2008), olympiádu i světový šampionát (shodně v roce 2006). Po úspěšném tažení za Stanley Cupem obdržel i prestižní Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče play off. Od roku 2013 je kapitánem mužstva.

Jedenácti brankami a 45 asistencemi z minulé sezony si Zetterberg vylepšil bilanci v základní části NHL na 960 bodů (337+623) v 1082 zápasech. V historickém pořadí Red Wings je pátý podle počtu gólů, asistencí i bodů, v počtu odehraných duelů mu patří šestá příčka. Ve 137 utkáních o Stanleyův pohár nasbíral uznávaný Švéd 120 bodů za 57 zásahů a 63 finálních přihrávek.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud