4. října 2018 • 06:26

NHL je zpět! Washington smetl Boston 7:0, Hertl dal nádherný gól

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

SOUHRN | Hokejisté Washingtonu rozdrtili v úvodním hracím dni NHL Boston 7:0. Na debaklu Bruins se třemi asistencemi podílel střední útočník Nicklas Bäckström, dvě branky přidal Jevgenij Kuzněcov. Tomáš Hertl skóroval hned v prvním utkání sezony, útočník San Jose se trefil ve vlastním oslabení po nádherném sólu do sítě Anaheimu. Pocity po zápase ale měl hořkosladké, Sharks doma padli 2:5.



Zápasu předcházel slavnostní ceremoniál, během něhož vystoupala ke stropu Capital One Areny plachta připomínající první zisk Stanleyova poháru v historii Washingtonu.

Boston nezachytil začátek duelu a po necelých dvou minutách ztrácel o dvě branky. Skóre zápasu otevřel T.J. Oshie už po 24 sekundách hry. "Hned jsme se prosadili a to je šokovalo," prohlásil kapitán a nejlepší hráč uplynulého play off Alexandr Ovečkin, jenž si proti Bruins připsal gól a přihrávku.

Definitivně rozhodli Capitals o vítězství v prostřední části, kdy v rozmezí 191 sekund třikrát skórovali a vyhnali finského gólmana Tuukku Raska z branky. "Jsem na ledě od toho, abych nám dal šanci, ale to se dnes nestalo. Pustil jsem tři lehké góly. Je potřeba podívat se do zrcadla a napravit to," prohlásil jednatřicetiletý brankář. Mezi třemi tyčemi ho nahradil Slovák Jaroslav Halák, jenž nestačil na dvě střely.

VIDEO: Sestřih utkání Washington - Boston

Třicetiletý Bäckström jako třetí hráč v klubových dějinách pokořil hranici 800 bodů. Více jich v barvách Washingtonu nasbírali jen Peter Bondra (825) a Ovečkin (1124).

Útočník Capitals Jakub Vrána nebodoval a připsal si kladný bod do statistiky plus/minus, naopak hostující útočník David Pastrňák zaznamenal dva záporné body. Na straně domácích zůstal mimo hru kvůli zranění v horní části těla bek Michal Kempný, který podle trenéra Todda Reirdena zmešká úvodní dva zápasy. Hodonínský rodák schytal v přípravě od zadáka St. Louis Roberta Bortuzza úder loktem do hlavy. Na premiérový start za Washington si bude muset počkat i forvard Dmitrij Jaškin, kterého Capitals získali ze St. Louis z listiny volných hráčů.

Tavares skóroval, Matthews rozhodl

Toronto k výhře nad Montrealem 3:2 v prodloužení dovedl dvěma brankami včetně vítězné trefy v nastavení centr Auston Matthews. Gólově se za Maple Leafs prosadil i John Tavares, největší letní akvizice klubu, který se před začátkem souboje dočkal ovací ve stoje.

"Bylo to ohromné. Dočkat se takového uvítání od fanoušků a tohoto města je výjimečné. Jsem šťastný za tuhle příležitost. Chci ji chytnout za pačesy. Doufám, že zažijeme spoustu úspěchů a že na nás fanoušci budou pyšní," řekl Tavares.

VIDEO: Tavares poprvé skóroval za Toronto

Navzdory výhře se trenérovi Toronta Mikeu Babcockovi výkon mužstva nezamlouval. "Montreal pracoval daleko tvrději a hrál mnohem lépe než my. Média si o tom, jak jsme skvělí, můžou psát, co chtějí, ale tohle je NHL a musíte pracovat každý den. Pokud nedřete víc než váš soupeř a neupřednostníte práci před vaším talentem, pak nevyhrajete. Z dneška si odnášíme spoustu poznatků," řekl pětapadesátiletý Kanaďan.

Do sestavy Canadiens se nevešel centr Tomáš Plekanec, jemuž do jubilejního 1000. zápasu v soutěži zbývají odehrát dvě utkání. Kromě kladenského rodáka zůstal mezi náhradníky i obránce Karl Alzner, čímž skončila jeho série 622 odehraných duelů v řadě. Třicetiletý Kanaďan zmeškal první souboj od sezony 2009/2010.

Hertlův krásný gól nestačil

Hertl, který v létě podepsal čtyřletou smlouvu s ročním příjmem 5,625 milionu dolarů, vystihl v 38. minutě ve vlastním obranném pásmu na modré čáře přihrávku obránce Cama Fowlera a zajel si do útočné třetiny až k mantinelu, kde se elegantní otočkou zbavil Fowlera a střelou z pravého kruhu pod horní tyč překonal brankáře Johna Gibsona.

Ducks však v téže přesilovce o 46 sekund později vyrovnali a v závěrečném dějství rozhodli třemi góly o triumfu v kalifornském derby.

VIDEO: Krásný Hertlův gól v oslabení

Vancouver načal éru bez dvojčat Henrika a Daniela Sedinových, kteří ukončili kariéru, vítězstvím 5:2 nad Calgary. Útočník Michael Frolík si v barvách poražených Flames žádný bod nepřipsal.

Výsledky:

Washington - Boston 7:0 (2:0, 4:0, 1:0)
Branky: 2. a 28. Kuzněcov, 1. Oshie, 25. Ovečkin, 27. Dowd, 36. Carlson, 51. Eller. Střely na branku: 37:25. Diváci: 18.506. Hvězdy zápasu: 1. Kuzněcov, 2. Bäckström, 3. Holtby (všichni Washington).

Toronto - Montreal 3:2 v prodl. (1:1, 1:1, 0:0 - 1:0)
Branky: 13. a 62. Matthews, 39. Tavares - 10. Lehkonen, 40. Shaw. Střely na branku: 26:36. Diváci: 19.589. Hvězdy zápasu: 1. Matthews, 2. Andersen, 3. Tavares (všichni Toronto).

Vancouver - Calgary 5:2 (1:0, 0:0, 4:2)
Branky: 14. Pettersson, 42. Goldobin, 43. Leipsic, 46. Virtanen, 60. Motte - 44. Tkachuk, 49. Monahan. Střely na branku: 23:35. Diváci: 18.870. Hvězdy zápasu: 1. Pettersson, 2. Markström, 3. Tanev (všichni Vancouver).

San Jose - Anaheim 2:5 (1:1, 1:1, 0:3)
Branky: 8. Kane, 38. Hertl - 1. Comtois, 39. Rakell, 49. Montour, 51. Henrique, 60. Rowney. Střely na branku: 33:15. Diváci: 17.562. Hvězdy zápasu: 1. Gibson, 2. Rakell, 3. Silfverberg (všichni Anaheim).

V prvním zápase sezony byl Tomáš Hertl dost aktivní
V prvním zápase sezony byl Tomáš Hertl dost aktivní

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud