19. dubna 2019 • 06:57

Česká show v NHL. Hertl sestřelil Vegas, Mrázek dál deptá šampiony

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

SOUHRN | Petr Mrázek zastavil v úvodním kole play off NHL třicet střel Washingtonu a dovedl Carolinu k výhře 2:1, po které je série vyrovnaná 2:2. Český gólman byl vyhlášen první hvězdou zápasu. Stejné ocenění získal také Tomáš Hertl, který zařídil dvěma góly vítězství San Jose 5:2 nad Vegas a snížení stavu série na 2:3. Stejným poměrem prohrává v sérii i Winnipeg, který doma podlehl St. Louis 2:3.



Carolina se ujala vedení už po sedmnácti sekundách, když skvěle sehrála přečíslení a Warren Foegele zakončil akci střelou do prázdné branky. Mrázka, který minule vychytal čisté konto, překonal v polovině zápasu v přesilové hře Alexandr Ovečkin. Ruský kanonýr se prosadil ze své typické pozice v levém kruhu střelou bez přípravy. Zápas rozhodl v poslední minutě druhé třetiny Teuvo Teräväinen.

Mrázek si nejdůležitější zákrok zápasu připsal při závěrečném náporu Washingtonu. Před českým brankářem se zjevil nikým nehlídaný Jevgenij Kuzněcov, ale Mrázek výborně zasáhl lapačkou a ve spolupráci s Justinem Faulkem zneškodnil i následnou dorážku Nicklase Bäckströma.

VIDEO: Podívejte se na klíčový zákrok Mrázka proti Kuzněcovovi

Tyčka zabránila Hertlovi v hattricku

San Jose v předchozích čtyřech zápasech inkasovalo pokaždé gól do minuty a půl. Tentokrát si začátek pohlídalo a v čase 1:16 udeřil Hertl. Český útočník trefil z levého kruhu vzdálenější roh branky Marca-Andre Fleuryho. Logan Couture zvýšil brzy na 2:0.

"Konečně jsme skvěle začali," oddechl si Hertl. "Hraje se mnohem líp, než když musíme dotahovat náskok od prvních minut. První gól nám taky pomohl v tom, že jsme hned dostali do varu naše fanoušky. Celý zápas byli úžasní," dodal.

Hráči Vegas snížili dvakrát na rozdíl jedné branky a Reilly Smith v přečíslení zahodil šanci na vyrovnání. Další drama odmítl Hertl, který uklidnil domácí v přesilové hře gólem na 4:2. Břevno v následujícím střídání ho připravilo o hattrick.

"Tohle byl nesmírně důležitý zápas a potřebujete, aby to vaši klíčoví hráči vzali na sebe. To (Hertl) udělal. Podle mě byl nejlepším hráčem na ledě," chválil trenér Peter DeBoer českého útočníka. "Hodně nám pomohl jeho první gól, vedli jsme poprvé od úvodního zápasu série. Naši hru v dalších třech duelech ovlivnilo, že jsme rychle inkasovali," dodal kouč. Výhru San Jose pojistil Joe Pavelski trefou při power play.

VIDEO: Podívejte se na dva góly Tomáše Hertla v sestřihu

Ve Winnipegu pokračoval trend, že v sérii vítězí jen hosté, i když průběh zápasu naznačoval, že by mohlo dojít ke změně. Kanadský klub se ujal vedení trefou Adama Lowryho už ve dvanácté sekundě a ve čtrnácté minutě zvýšil Kevin Hayes. St. Louis zápas otočilo třemi zásahy ve třetí třetině. V přesilové hře snížil Ryan O ´Reilly, vyrovnal Brayden Schenn a domácí hráče i fanoušky zmrazil patnáct sekund před koncem Jaden Schwartz.

1. kolo play off NHL:

Východní konference - 4. zápas:

Carolina - Washington 2:1 (1:0, 1:1, 0:0)
Branky: 1. Foegele, 40. T. Teräväinen - 31. Ovečkin. Střely na branku: 24:31. Brankář Petr Mrázek odchytal za Carolinu celé utkání, inkasoval jeden gól z 31 střel a úspěšnost zásahů měl 96,77 procenta. Diváci: 19.202. Hvězdy zápasu: 1. Mrázek, 2. T. Teräväinen, 3. Foegele (všichni Carolina). Stav série: 2:2.

Západní konference - 5. zápasy:

Winnipeg - St. Louis 2:3 (2:0, 0:0, 0:3)
Branky: 1. Lowry, 14. K. Hayes - 42. R. O'Reilly, 54. B. Schenn, 60. Schwartz. Střely na branku: 31:29. Diváci: 15.321. Stav série: 2:3.

San Jose - Vegas 5:2 (2:1, 1:0, 2:1)
Branky: 2. a 55. Hertl, 11. Couture, 33. Goodrow, 59. Pavelski - 20. R. Smith, 52. Marchessault. Střely na branku: 29:32. Diváci: 17.562. Hvězdy zápasu: 1. Hertl, 2. E. Karlsson, 3. M. Jones (všichni San Jose). Stav série: 2:3.

Petr Mrázek zastavil 30 střel Washingtonu a dovedl Carolinu k výhře 2:1, po které je série vyrovnaná 2:2.
Petr Mrázek zastavil 30 střel Washingtonu a dovedl Carolinu k výhře 2:1, po které je série vyrovnaná 2:2.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud