24. dubna 2019 • 06:19

Hertl pomohl k zázračnému postupu, do dalšího kola jde i Boston

Autor: mto, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

SOUHRN | Ještě v 50. minutě hokejisté Vegas v sedmém zápase v San Jose vedli 3:0, ale Sharks v dlouhé přesilové hře otočili i díky Tomáši Hertlovi na 4:3. Loňský finalista pak v 60. minutě srovnal a o výhře rozhodlo prodloužení. Postup trefil v 79. minutě Barclay Goodrow. Sedmý zápas musel rozhodnout i sérii mezi Bostonem a Torontem a stejně jako před rokem se radovali hokejisté Bruins. I díky nahrávce Davida Krejčího vyhráli 5:1 a ve 2. kole je čeká Columbus.



Hráči Sharks předvedli velký obrat, protože deset minut před koncem třetí třetiny prohrávali 0:3. Vegas mířilo za postupem po gólech Williama Karlssona, Codyho Eakina a Maxe Paciorettyho, domácí ale vrátil do hry Eakinův faul a pětiminutové vyloučení potrestali čtyřmi góly. Stalo se podruhé v historii NHL, že během jedné přesilové hry skóroval tým čtyřikrát.

Vyšší trest se stal předmětem sporu. Situace se odehrála po vhazování v útočném pásmu San Jose. Eakin krosčekoval do hrudi Joea Pavelského, jenž ztratil rovnováhu a po úderu od dalšího útočníka Vegas Paula Stastného spadl. Kapitán Sharks se praštil hlavou o led a spustila se mu krev. To podle hráčů Vegas byl až nepřímý následek zákroku a neměl vést k udělení vyššího trestu. S verdiktem proto nesouhlasili, cítili se ukřivděni.

VIDEO: Takhle vypadaly 4 góly Sharks

Zranění kapitána San Jose semklo. "Je srdcem našeho týmu. Trpěli jsme, když jsme ho takhle viděli. Rvalo nám to srdce," řekl další lídr týmu Joe Thornton, který spoluhráče na střídačce burcoval. "Bojovali jsme za Pavse a přesilovková formace nám vyhrála zápas. Byla to otázka vůle," dodal.

Obrat odstartoval střelou z levého kruhu Logan Couture, u jehož trefy si Hertl připsal druhou asistenci. Český útočník vzápětí tečí vstřelil kontaktní gól a opět Couture ranou zpoza kruhů vyrovnal. Dech beroucí pasáž završil Kevin Labanc, který u předchozích tří branek asistoval. Vegas se ale nevzdalo, při hře bez brankáře vyrovnal 47 sekund před koncem Marchessault.

San Jose vyhrálo předchozí zápas gólem Hertla v 92. minutě a také tentokrát zlomili v prodloužení zápas na svou stranu: v čase 78:19 rozhodl člen čtvrté formace Barclay Goodrow. Sharks gólem dokonali i obrat v sérii, v níž s loňským finalistou prohrávali 1:3 na zápasy.

Lví podíl na obratu má Hertl, neboť v posledních třech utkáních vstřelil čtyři góly a na jeden přihrál. Dvakrát byl vyhlášen první hvězdou, v rozhodujícím duelu třetí. Odchovanec pražské Slavie má na kontě v letošním play off celkem šest branek stejně jako spoluhráč Couture a Mark Stone z Vegas a společně vedou tabulku střelců.

Vegas po loňské pohádkové sezoně tentokrát skončilo v prvním kole. "Minulý rok jsme prohráli ve finále Stanleyova poháru a bylo těžké to strávit. Způsob, jakým jsme prohráli tento zápas, je ale ještě horší," řekl trenér Vegas Gerard Gallant. Do zápasu zasáhl kromě Hertla i jeho spoluhráč Lukáš Radil, který v sestavě nahradil zraněného Joonase Donskoie.

Boston znovu vyřadil Toronto

Boston skóroval jako první v 15. minutě, kdy Joakim Nordström trefil z ostrého úhlu volné místo v postoji brankáře Frederika Andersena. "Před utkáním jsme si říkali, že musíme hlavně hodně střílet. Vyplatilo se," řekl Nordström.

Střelou z pravého kruhu ke vzdálenější tyči zvýšil ještě v úvodní třetině Marcus Johansson. Stejným způsobem snížil John Tavares, ale na začátku třetí třetiny prošel krásně mezi dvěma hráči Sean Kuraly a střelou z levého kruhu přes obránce vrátil domácím dvougólový náskok.

Zbývající dvě branky vsítili Charlie Coyle a Patrice Bergeron v závěru při power play a Boston vyřadil Toronto stejně jako loni v rozhodujícím utkání. "Když porovnám loňskou a letošní sérii, ohromně jsme se zlepšili. Mrzí mě ale, že jsme za pokrok nebyli odměněni a že sezonu končíme opět se stejným výsledkem. Je to zklamání," uvedl trenér Toronta Mike Babcock.

VIDEO: Sestřih utkání Boston - Toronto

Trenér Bostonu Bruce Cassidy si pochvaloval týmový výkon, jednoho hráče ale vyzdvihl - brankáře Tuukku Raska. "Všeobecně se tvrdí, že abyste se udrželi ve hře, potřebujete mít dobrého brankáře. A on byl vynikající," uvedl kouč na adresu Raska, který v rozhodujícím utkání kryl 32 střel a byl vyhlášen první hvězdou.

Krejčí si připsal asistenci u čtvrté branky a v sérii nasbíral pět bodů (2+3). David Pastrňák zaznamenal v sedmi utkáních proti Torontu dvě branky a čtyři přihrávky.

Boston narazí v další fázi na Columbus, který vyřadil suveréna základní části Tampu Bay. San Jose se utká ve druhém kole s Coloradem.

Výsledky:

Východní konference - 7. zápas:

Boston - Toronto 5:1 (2:0, 0:1, 3:0)
Branky: 15. Nordström, 18. Johansson, 43. Kuraly, 58. Coyle (Krejčí), 60. Bergeron - 24. Tavares. Střely na branku: 32:33. Diváci: 17.565. Hvězdy zápasu: 1. Rask, 2. Kuraly, 3. Nordström (všichni Boston). Konečný stav série: 4:3.

Západní konference - 7. zápas:

San Jose - Vegas 5:4 v prodl. (0:1, 0:1, 4:2 - 1:0)
Branky: 50. a 53. Couture (na první Hertl), 51. Hertl, 54. Labanc, 79. Goodrow - 11. Karlsson, 30. Eakin, 44. Pacioretty, 60. Marchessault. Střely na branku: 48:38. Diváci: 17.562. Hvězdy zápasu: 1. Labanc, 2. Couture, 3. Hertl (všichni San Jose). Konečný stav série: 4:3.

Cody Eakin zvýšil přesně v polovině utkání na 2:0
Cody Eakin zvýšil přesně v polovině utkání na 2:0

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud