18. července 2019 • 21:06

Seattle povede do NHL jako GM Francis. Muž, který vyhrál Stanley Cup s Jágrem

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bývalý vynikající útočník Ron Francis byl dnes oficiálně představen jako první generální manažer hokejového týmu ze Seattlu, který v sezoně 2021/22 rozšíří NHL. Bude mít tak plné dva roky na sledování dění v lize a přípravu stavby týmu. Rozšiřovací draft dvaatřicátého účastníka NHL je naplánován na červen 2021.



"Máme tu čisté a dosud nepopsané plátno. Bude to výzva a zároveň to bude znamenat i obrovskou spoustu práce. Ale já se na tuhle příležitost hrozně těším," prohlásil Francis. Podle předchozích nepotvrzených informací měl člen Síně slávy podepsat pětiletý kontrakt.

Šestapadesátiletý Francis má za sebou 23 odehraných sezon v NHL za Hartford, Pittsburgh, Carolinu a Toronto. S Penguins vyhrál v letech 1991 a 1992 spolu s Jaromírem Jágrem Stanley Cup. V roce 2002 pomohl Carolině na překvapivé cestě do finále.

V historických tabulkách NHL patří Francis ve většině statistik mezi absolutní špičku. Na kontě má 1731 odehraných zápasů v základní části, což ho řadí jen o dvě utkání za třetího Jágra. S 1798 body za 549 gólů a 1249 asistencí je pátý, mezi nahrávači je druhý hned za nedostižným Waynem Gretzkým.

S funkcí generálního manažera má již Francis zkušenosti. V letech 2014 až 2018 zastával tuto pozici v Carolině, pro niž předtím pracoval i jako šéf hokejových operací. V březnu 2018 se na tento post přesunul zpět, ale brzy poté v klubu skončil.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud