7. října 2019 • 06:30

Mrázek zastavil silnou Tampu, Hronek připravil vítěznou trefu

Autor: ČTK, mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

SOUHRN | Brankář Petr Mrázek vyhrál i druhý start sezony. Ačkoliv proti Tampě jeho Carolina prohrávala už 1:3, přesto vyhrála 4:3 v prodloužení. Lightning se zmohli jen na 13 střel na branku. Obránce Filip Hronek pomohl dvěma asistencemi k výhře Detroitu v NHL nad Dallasem 4:3. Za vítěze skóroval čtyřikrát Anthony Mantha.



Jednička Caroliny Mrázek nastoupil i v druhém domácím vystoupení Hurricanes v sezoně. Ve čtvrtek vychytal 33 zákroky vítězství nad Montrealem 4:3 po samostatných nájezdech, o dva dny později se při výhře ve Washingtonu 3:2 v prodloužení představil James Reimer, který přišel v létě z Floridy.

Mrázek svedl souboj s Curtisem McElhinneym, spolu s nímž pomohl v minulé sezoně Carolině k úspěšnému tažení až do finále Východní konference. Radoval se mohl z výhry, přestože v první třetině inkasoval z 11 střel třikrát a Hurricanes prohrávali 1:3.

Carolina sice vedla po 74 sekundách díky brance Bretta Pesceho, ale hned za 68 vteřin vyrovnal z pozice mezi kruhy střelou přes obránce Tyler Johnson a v polovině úvodního dějství otočil stav v přesilové hře střelou od modré čáry přes stínícího Yanniho Gourdeho obránce Kevin Shattenkirk. V 18. minutě překonal Mrázka z mezikruží ještě Steven Stamkos.

VIDEO: Sestřih utkání Carolina - Tampa Bay

Hurricanes se ale od druhé třetiny prezentovali precizní defenzivou, nejlepšímu celku minulého ročníku základní části NHL povolili jen dvě střely ve třetí třetině a celkově soupeře od té doby přestříleli 27:2. V přesilových hrách domácí smazali ztrátu. Nejdříve se prosadil ve druhé třetině Erik Haula a v 53. minutě vyrovnal obránce Dougie Hamilton.

Obrat dovršil v čase 61:53 obránce Jaccob Slavin, který při přečíslení z pravého kruhu zamířil přesně po přihrávce Jordana Staala. "Snažil jsem se jen trefit branku," prohlásil Slavin, který se postaral o to, že Hurricanes poprvé v klubové historii vyhráli všechny tři duely na startu sezony.

Mrázkových deset zákroků při výhře u brankáře, který odchytal celý zápas, bylo nejméně od 8. února 2015, kdy Slovák Jaroslav Halák po pouhých osmi zásazích slavil výhru Islanders v Buffalu 3:2.

McElhinney nezabránil porážce ani 40 zákroky a Lightning po úvodním vítězství prohráli podruhé za sebou. "Byla to show Curtise McElhinneyho. Byl to náš jediný hráč, který něco předvedl za poslední dvě třetiny zápasu. Je špatné, že jsme nehráli před ním lépe," prohlásil trenér Tampy Bay Jon Cooper.

Mantha zazářil čtyřmi góly

Hronek si první bod připsal ve 30. minutě, kdy Mantha po průniku po pravém křídle vyrovnal na 2:2. Byl i u vítězné branky 54 sekund před koncem. Od levého mantinelu nabil rodák z Hradce Králové hrdinovi zápasu mezi kruhy a Manthova rána z první skončila za Antonem Chudobinem.

VIDEO: Sestřih utkání Detroit - Dallas

Mantha se poprvé prosadil po 28 sekundách druhé části, kdy zahájil obrat poté, co Dallas vedl po úvodní části 2:0 díky brankám Roopeho Hintze a Tylera Seguina. Trefil se také hned po 15 vteřinách závěrečné části, kdy upravil na 3:2. Za půl minuty ale vyrovnal druhým gólem v utkání Hintz.

Čtyři branky v jednom utkání dal Mantha za Detroit jako první hráč od 2. února 2011, kdy Švéd Johan Franzén dokonce pěti góly zařídil vítězství Red Wings v Ottawě 7:5. "Myslel jsem před sezonou na hranici třiceti branek. Po takovém startu už musím přemýšlet nad vyšší metou," řekl Mantha, který stihl za dva zápasy pět branek a dělí se o vedení v tabulce střelců s Austonem Matthewsem z Toronta, jenž sehrál o zápas více.

Islanders po páteční porážce s Washingtonem 1:2 na druhý pokus v sezoně uspěli a v dalším utkání doma porazili Winnipeg 4:1. Rozhodli ve druhé třetině, v které mezi 22. a 36. minutou získal vedení 3:0. Po gólu a asistenci si připsali Josh Bailey a Anthony Beauvillier.

Thomas Greiss zastavil 35 střel Winnipegu a Islanders mají první výhruFoto Reuters / Dennis Schneidler-USA TODAY Sports

Výsledky:

Carolina - Tampa Bay 4:3 v prodl. (1:3, 1:0, 1:0 - 1:0)
Branky: 2. Pesce, 34. Haula, 53. Hamilton, 62. Slavin - 3. Johnson, 10. Shattenkirk, 18. Stamkos. Střely na branku: 44:13. Petr Mrázek odchytal za Carolinu celý zápas, inkasoval třikrát z 13 střel a úspěšnost zákroků měl 76,9 procenta. Diváci: 14.125. Hvězdy zápasu: 1. Hamilton, 2. Slavin, 3. Pesce (všichni Carolina).

Detroit - Dallas 4:3 (0:2, 2:0, 2:1)
Branky: 21., 30., 41. a 60. Mantha (na druhou a čtvrtou Hronek) - 11. a 41. Hintz, 17. Seguin. Střely na branku: 33:22. Diváci: 19.515. Hvězdy zápasu: 1. Mantha (Detroit), 2. Hintz (Dallas), 3. Hronek (Detroit).

NY Islanders - Winnipeg 4:1 (0:0, 3:1, 1:0)
Branky: 22. Bailey, 25. Nelson, 36. Lee, 42. Beauvillier - 38. Laine. Střely na branku: 33:36. Diváci: 9923. Hvězdy zápasu: 1. Beauvillier, 2. Bailey, 3. Greiss (všichni Islanders).

Unikajícího Tylera Johnsona se snaží zastavit Martin Nečas
Unikajícího Tylera Johnsona se snaží zastavit Martin Nečas

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud