20. ledna 2020 • 06:27

Kubalík pokračuje v kanonádě, Kämpf bral vítězný gól. Střílel i Pastrňák

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

SOUHRN | Útočníci David Kämpf a Dominik Kubalík přispěli v NHL shodně jedním gólem k výhře Chicaga 5:2 nad Winnipegem. Vítězství podpořil asistencí Patrick Kane a jako devadesátý hráč v historii soutěže překonal hranici tisíci bodů (380+620). I díky gólu a přihrávce Davida Pastrňáka vedl Boston v Pittsburghu už 3:0, ale nakonec prohrál 3:4. Obrat odstartoval Dominik Simon šestým gólem sezony.



Kämpf se prosadil v 50. minutě z dorážky a zvýšil na 3:1. Čtvrtý gól přidal Brandon Saad po kombinaci na jeden dotek, kterou odstartoval přihrávkou zpoza branky Kane. Jedenatřicetiletý útočník zaznamenal jubilejní tisící bod nejrychleji ze všech Američanů a všechny je získal v barvách Chicaga. K pokoření úctyhodné mety potřeboval 953 zápasů.

„Je to mimořádná chvíle a nikdy nezapomenu, jak všichni naskákali na led a sdíleli tenhle okamžik se mnou,“ uvedl Kane. „Člověk si vybaví všechny spoluhráče, kteří se výrazně podíleli na tomhle milníku. Měl jsem v kariéře i štěstí, že mě draftovalo Chicago (jako jedničku v roce 2007) anebo jsem udělal dobrá důležitá rozhodnutí, když jsem byl mladší,“ dodal.

VIDEO: Sestřih utkání Chicago - Winnipeg

Winnipeg se odhodlal v 58. minutě ke hře bez brankáře a Patrik Laine brzy snížil, ale Kubalík o 35 sekund později v dalším průběhu power play zpečetil výhru Chicaga. Český útočník tak bodoval i devátém lednovém utkání, ve kterých dal deset gólů a na další čtyři přihrál. Plzeňský rodák si také 21. zásahem sezony upevnil vedení v tabulce střelců mezi nováčky, ve které má náskok pěti tref před Victorem Olofssonem.

Pittsburgh předvedl parádní obrat

V Pittsburghu už po 11 sekundách otevřel skóre Patrice Bergeron po Pastrňákově přihrávce a vzápětí přidal druhý gól Anders Bjork. Pastrňák se prosadil v 16. minutě se štěstím, jeho přihrávku si hokejkou srazil do vlastní sítě Jack Johnson. Havířovský rodák si připsal 70. bod v sezoně (37+33) a v čele pořadí kanonýrů odskočil Alexandru Ovečkinovi a Austonu Matthewsovi na rozdíl tří gólů.

Simon ještě v první třetině snížil z ostrého úhlu po překvapivé přihrávce Sidneyho Crosbyho zpoza branky. Pittsburghu poté vyšly začátky druhé i třetí části. Nejdříve snížil Teddy Blugers a zaváhání u Pastrňákova gólu napravil vyrovnávací trefou Johnson. Obrat dokonal Bryan Rust v čase 52:35.

VIDEO: Sestřih utkání Pittsburgh - Boston

Pittsburgh už potřetí v sezoně vyhrál zápas, ve kterém prohrával o tři branky. „Necítil jsem ale, že je nutné pronášet nějakou řeč. Bylo zjevné, že jsme nezačali, jak jsme chtěli. Jen jsem hráčům řekl, že máme před sebou ještě dost času a že musíme zabrat,“ konstatoval kouč Pittsburghu Mike Sullivan. „V nasazení a snaze nebyl problém. Nehráli jsme ale chytře,“ vysvětlil obrat z druhé strany Bergeron.

Pastrňák byl vyhlášen třetí a Crosby první hvězdou zápasu. Kapitán Pittsburghu asistoval u dvou branek a po dvouměsíční absenci, kterou si vynutila operace kýly, nasbíral ve čtyřech zápasech osm bodů (3+5). Z jeho návratu těží i Simon, který s ním nastupuje v útoku. Z posledních čtyř utkání má dva góly a dvě asistence, nicméně český útočník ze zápasu ve třetí třetině odstoupil kvůli problémům v dolní části těla.

Do utkání nezasáhl David Krejčí, který vynechal se zraněním v horní části těla druhý zápas za sebou. Ze střídačky Bostonu sledoval utkání brankář Daniel Vladař, který kryl záda Jaroslavu Halákovi.

Willams se vrátil do NHL, rozhodl nájezdy

Justin Williams rozhodl v prvním startu v sezoně o výhře Caroliny 2:1 po nájezdech nad New Yorkem Islanders. Osmatřicetiletý útočník oznámil v září před začátkem ročníku, že sezonu 2019/20 vynechá, ale před dvěma týdny změnil názor. Upsal se Hurricanes, kde působil v minulém ročníku jako kapitán a klub dovedl do finále Východní konference. Návrat ozdobil v osmé sérii úspěšným nájezdem mezi betony Thomase Greisse.

„Myslel jsem si, že jsem na seznamu jako 10. až 12. hráč. Poklepal na mě (trenér Rod Brind'Amour) dříve, než jsem čekal,“ přiznal Williams, který nastupoval v utkání ve čtvrté řadě. „Celý zápas jsem byl nervózní. Ale mám odehráno 1200 zápasů a říkal jsem si: 'Justine, uklidni se, máš na to.' První zápasy pojedu na adrenalin, jakmile se dostanu do kondice, bude to jednodušší. Jsem na cestě být hráčem, jakým vím, že můžu být,“ dodal.

Veterán Justin Williams se vrátil do NHL a hned rozhodl svým nájezdem zápas proti IslandersFoto AP Photo/Karl B DeBlaker

V brance Caroliny dostal před Petrem Mrázkem přednost James Reimer. Jeho spoluhráč Martin Nečas do rozstřelu nezasáhl.

Oliver Bjorkstrand otočil ve třetí třetině dvěma góly skóre a zařídil Columbusu výhru 2:1 na ledě New Yorku Rangers. Vítěznou branku vstřelil 27 sekund před koncem a osladil premiérový start gólmana Matisse Kivleniekse v NHL.

„Pořád nemůžu uvěřit tomu, co se stalo. Pravděpodobně mi to dojde až druhý den. Tohle byl vždy můj sen. Vím, jak těžké je tu dostat šanci. Navíc jsem první zápas vyhrál. Ale vděčím za to klukům, hráli přede mnou velmi dobře,“ řekl lotyšský brankář, který kryl 31 střel.

Nováček Matiss Kivlenieks pochytal při premiéře v NHL 31 střel a slavil výhru nad RangersFoto AP Photo/Kathy Willens

Kanadské bodování
Hráč Tým G A KB Z +/- TM S
1. Leon Draisaitl 43 67 110 71 -7 18 218
2. Connor McDavid 34 63 97 64 -6 28 212
3. David Pastrňák 48 47 95 70 21 40 279
4. Artěmij Panarin 32 63 95 69 36 20 209
5. Nathan MacKinnon 35 58 93 69 12 12 315
6. Brad Marchand 28 59 87 70 25 82 185
7. Nikita Kučerov 33 52 85 68 26 38 210
8. Patrick Kane 33 51 84 70 8 40 275
9. Auston Matthews 47 33 80 70 19 8 290
10. Jack Eichel 36 42 78 68 5 34 227

Góly

Domácí: 16:34. Simon, 20:33. Blueger, 41:41. J. Johnson, 52:35. Rust

Hosté: 00:11. Bergeron, 02:02. Bjork, 15:07. Pastrňák

Sestavy

Domácí: M. Murray (Jarry) – J. Johnson, Letang (A), M. Pettersson, Marino, Riikola, Ruhwedel – McCann, Crosby (C), Simon – Kahun, Malkin (A), Rust – Galchenyuk, Agozzino, Hörnqvist – Aston-Reese, Blueger, B. Tanev.

Hosté: Halák (A) (Vladař (A)) – Chára (C), McAvoy, Krug, Carlo, J. Moore, Grzelcyk – Marchand (A), Bergeron (A), Pastrňák – DeBrusk, Coyle, Bjork – Heinen, P. Lindholm, Kuhlman – Nordström, Kuraly, Wagner.

Rozhodčí

Sutherland, StLaurent – Nansen, Barton

Stadion

PPG Paints Arena, Pittsburgh

Návštěva

18 655 diváků

Góly

Domácí: 5:45. Svečnikov, 65:00. Williams

Hosté: 39:04. Lee

Sestavy

Domácí: Reimer (Mrázek) – Edmundson (A), Slavin, Pesce (C), Gardiner, T. van Riemsdyk, H. Fleury – Niederreiter, J. Staal, Svečnikov – T. Teräväinen, Aho, Foegele – Nečas, Haula, Dzingel – Williams, Wallmark, B. McGinn.

Hosté: Greiss (Varlamov) – Leddy, Pulock (C), D. Toews, Mayfield, Dobson, Boychuk – Lee, Barzal, Eberle – Beauvillier, B. Nelson, Jo. Bailey – Johnston, Brassard, Kühnhackl – M. Martin, Cizikas, Komarov.

Rozhodčí

Rooney C. a Rehman K.

Stadion

PNC Arena, Raleigh

Góly

Domácí: 18:23. Skjei

Hosté: 46:08. Bjorkstrand, 59:34. Bjorkstrand

Sestavy

Domácí: Šesťorkin (Georgijev) – Trouba, Skjei, DeAngelo, M. Staal, Fox, R. Lindgren – Bučněvič, Zibanejad, Kreider – Fast, R. Strome, Panarin – Kakko, Chytil, B. Howden – Br. Smith, McKegg, Lemieux.

Hosté: Kivlenieks (Merzlikins) – S. Jones, Werenski, D. Savard, Gavrikov, Nutivaara, Harrington – Bjorkstrand, Dubois, Nyquist – Atkinson, Wennberg, Gerbe – N. Foligno, Riley Nash, Robinson – Bemström, Jenner, Lilja.

Rozhodčí

Stadion

Madison Square Garden, New York

Návštěva

17 423 diváků

Góly

Domácí: 02:51. A. Nylander, 14:11. E. Gustafsson, 49:29. Kämpf, 54:14. Saad, 58:26. D. Kubalík

Hosté: 38:17. Scheifele, 57:51. Laine

Sestavy

Domácí: Lehner (Crawford) – Boqvist, Keith (A), C. Murphy, E. Gustafsson, Koekkoek, Määttä – Caggiula, J. Toews, D. Kubalík (C) – P. Kane, Carpenter, Saad – Kämpf, Dach, DeBrincat – A. Nylander, Z. Smith, Highmore.

Hosté: Hellebuyck (Brossoit) – Niku, Morrissey, Pionk, D. Kulikov, Sbisa, Bitetto – Ehlers, Scheifele (A), Copp – Laine, Wheeler (C), Connor – Roslovic, Lowry, Perreault – Appleton, N. Shore, G. Bourque.

Rozhodčí

Ian Walsh, Garrett Rank – Libor Suchanek, Kory Nagy

Stadion

United Center, Chicago

Návštěva

21 487 diváků

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud