10. února 2020 • 13:11

Takhle vypadá dno. Bývalá hvězda NHL čeká na výhru od konce října

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Bestiální Kacetl. Není člověk, ale robot
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Roky hlídal tyče Detroitu, nikdy v NHL neoblékal jiný dres a v šatně pamatuje ještě doby, kdy rudý trikot oblékali Steve Yzerman, Brendan Shanahan či třeba Robert Lang. Jenže teď, v pětatřiceti letech, zažívá brankář Jimmy Howard kariérní dno. Ve všech klíčových statistikách je na dně soutěže a výhru slavil naposledy 29. října! „Nemyslím si, že by byl člověk na něco podobného připravený," řekl veterán.



Americký brankář prostě nemá dobrý rok. Vyhrávat v zoufalém Detroitu je v sezoně 2019/20 opravdu náročné, ale někdy se zdá, že je k němu osud přece jen až příliš krutý. Když se například v pátek dostal naposledy do branky, předvedl asi svůj nejlepší výkon v ročníku. Pochytal 42 střel Columbusu a inkasoval jedinou branku. Bohužel jeho parťáci nedali žádnou...

A pro Howarda to tak byla osmnáctá porážka v řadě (0-16-2).

„Házeli puky na branku, kde mají dobře fyzicky vybavené hráče, kteří pak jen doráží,“ vysvětloval po zápase pro NHL.com a byl asi rád, že nemusí znovu dokola omílat, proč se zase s ním v brance prohrálo.

Vítězství má Howard zatím pouze dvě. Jedno z úvodního utkání sezony proti Nashvillu a druhé z konce října proti Edmontonu. Od té doby to je jedna porážka za druhou. Jeho parťák Jonathan Bernier má výher dvanáct, ale on odchází poslední měsíce z ledu zásadně zklamaný.

„I tak se člověk musí každé ráno vzbudit, vstát z postele a jít do práce, kde musí odvádět co nejlepší výkony,“ řekl bývalý olympionik pro mlive.com.

Jeho sada porážek je druhou nejdelší v NHL od ročníku 2005/06, kdy byly zavedeny samostatné nájezdy. Hůř dopadl už pouze Cory Schneider z New Jersey (mimochodem také Američan), který mezi prosincem 2017 a únorem 2019 prohrál jedenadvacet utkání v řadě.

Tady se Jimmy Howardovi snažil pomoci i obránce Filip HronekFoto AP Photo/Paul Sancya

Teď je důležitá jediná věc. Nevzdat to.

„Vím, že to dokážu. Dříve nebo později se mi všechna ta tvrdá práce zase vrátí. Věřím tomu. Důležité je přestat věci přespříliš analyzovat a důvěřovat svým instinktům,“ vysvětloval Howard. „Sebevědomí je v tuto chvíli strašně důležité,“ myslí si.

Díky němu by pak měl vylepšit i strašidelná čísla, která zdobí v tuto chvíli jeho jméno v tabulkách.

Průměr gólů na zápas 3,98 - nejhorší v NHL.
Procentuální úspěšnost 88,9% - nejhorší v NHL.
Počet obdržených branek 87 - 37. místo v NHL.

Poslední statistika už nevypadá tak zle, ale fakt je ten, že Howard odchytal jen 25 zápasů. Stejně jich má například také Elvis Merzlikins z Columbusu, a ten gólů dostal jen padesát.

Howardovi po sezoně končí kontrakt a je slušná šance, že opustí Detroit. Možná už před přestupovou uzávěrkou, která je 24. února. Jeho trenér Jeff Blashill pro něj má ale pouze slova chvály.

„Výhodou je, že v lize je opravdu dlouho. Ví, co má dělat a mysl má správně nastavenou. Je mu jasné, že dokáže být lepší a cestu k tomu dokáže najít,“ vysvětlil kouč.

Ale je to skutečně pravda? Dá se každý den těšit do práce, když se zrovna nedaří?

„Pořád jsem strašně soutěživý a baví mě to. Teď jen musím zase najít cestu, jak vítězit.“

Jimmy Howard svádí souboj s bývalým spoluhráčem Brendanem Smithem z Rangers
Jimmy Howard svádí souboj s bývalým spoluhráčem Brendanem Smithem z Rangers

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud