6. března 2020 • 18:00

Smutek v NHL. Zemřel rekordman v zisku Stanley Cupů Henri Richard (†84)

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Krátce po 84. narozeninách zemřel legendární kanadský hokejista Henri Richard, držitel rekordních jedenácti triumfů ve Stanleyově poháru. O jeho úmrtí informoval klub Montreal Canadiens, jehož barvy Richard hájil 20 let. Bývalý kapitán Canadiens trpěl od roku 2015 Alzheimerovou chorobou.



Richard šel ve stopách o 15 let staršího bratra Maurice, vyhlášeného kanonýra, jehož jméno nese cena pro nejlepšího střelce NHL. Zatímco Maurice Richard si vysloužil přezdívku "Raketa", jeho sourozenci se i kvůli výšce 170 centimetrů říkalo "Kapesní raketa".

V zámořské soutěži odehrál 1258 zápasů, v nichž zaznamenal 358 gólů a 688 asistencí. V letech 1971 až 1975, kdy ukončil kariéru, byl kapitánem Montrealu. Desetkrát se zúčastnil Utkání hvězd NHL. V roce 1979 byl uveden do hokejové Síně slávy a před třemi roky nechyběl mezi vyhlášenou stovkou nejlepších hráčů NHL všech dob.

V počtu titulů ve Stanley Cupu jsou Richardovi nejblíže další dva bývalí kapitáni Montrealu Jean Beliveau a Yvan Cournoyer, kteří získali titul desetkrát.

Krátce po 84. narozeninách zemřel legendární hokejista Henri Richards, který během kariéry získal rekordních 11 Stanley Cupů
Krátce po 84. narozeninách zemřel legendární hokejista Henri Richards, který během kariéry získal rekordních 11 Stanley Cupů

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud