2. srpna 2020 • 07:00

Fantom Kubalík! Do play off vletěl za 2+3 a má rekord. Rittich nechytal

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Parádní představení má za sebou v prvním zápase rozšířeného play off NHL Dominik Kubalík. I díky jeho pěti bodům za dva góly a tři asistence přestřílelo Chicago Edmonton 6:4 a český útočník vytvořil rekord debutanta v play off, byl také zvolen první hvězdou zápasu. Martin Nečas pak zařídil svým prvním gólem v play off výhru Caroliny nad New York Rangers 3:2, brankář Hurricanes Petr Mrázek pochytal 24 střel. David Rittich sledoval výhru Calgary 4:1 nad Winnipegem pouze ze střídačky, trenéři Flames vsadili na Cama Talbota.



Góly

Domácí: 02:34. McDavid, 24:13. Draisaitl, 56:07. Neal, 56:38. Nugent-Hopkins

Hosté: 05:51. D. Strome, 07:56. J. Toews, 09:17. Saad, 12:57. J. Toews, 26:32. D. Kubalík, 37:35. D. Kubalík

Sestavy

Domácí: M. Smith (27. Koskinen) – Klefbom, A. Larsson (A), Nurse, Bear, K. Russell, Benning – Nugent-Hopkins (A), McDavid (C), Kassian – Ennis, Draisaitl, Yamamoto – Athanasiou, Sheahan, J. Archibald – Neal, Khaira, Chiasson.

Hosté: Crawford (M. Subban) – Keith (A), Boqvist, de Haan, C. Murphy, Määttä, Koekkoek – D. Kubalík, J. Toews (C), Saad – A. Nylander, D. Strome, P. Kane (A) – DeBrincat, Dach, Caggiula – Highmore, Kämpf, Carpenter.

Rozhodčí

St. Laurent, Pochmara – Cherrey, Smith

Stadion

Rogers Place, Edmonton, AB

Dosavadní nováčkovský rekord v prvním duelu play off držel se čtyřmi body (2+2) Daryl Evans z Los Angeles z roku 1982.

Z českých hráčů v historii play off NHL nasbírali nejvíce bodů David Pastrňák z Bostonu a Patrik Eliáš z New Jersey. Pastrňák 14. dubna 2018 při výhře Bruins nad Torontem 7:3 zaznamenal šest bodů za tři branky a stejný počet přihrávek. Eliáš 22. dubna 2006 při vítězství Devils nad Rangers k dvěma trefám přidal tři asistence.

Čtyřiadvacetiletý Kubalík, který spolu s obránci Quinnem Hughesem z Vancouveru a Calem Makarem z Colorada kandiduje na Calderovu trofej pro nejlepšího nováčka ligy, byl mezi nimi s 30 góly suverénně nejlepším střelcem základní části.

Kubalík si už v první třetině připsal tři body za tři asistence. V osmé minutě po jeho bekhendové přihrávce kapitán Jonathan Toews otočil stav na 2:1 pro Blackhawks, kteří se dostali do kvalifikace z 12. místa, zatímco Edmonton z páté pozice.

Přispěl i ke gólům Brandona Saada a opět Toewse, kteří upravili už na 4:1. V 27. minutě v další početní výhodě Kubalík přesnou ranou do růžku branky z pravého kruhu po předchozím snížení držitele Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče Leona Draisaitla vrátil Chicagu tříbrankový náskok.

VIDEO | Podívejte se na Kubalíkovu gólovou parádu

Vyhnal tak z branky Oilers Mikea Smitha, jehož nahradil Mikko Koskinen. Toho překonal Kubalík v další přesilovce v 38. minutě, kdy tečoval střelu Duncana Keitha od modré čáry. V polovině závěrečné části měl šanci dovršit při trestu Kailera Yamamota i hattrick. Za Oilers zkorigovali výsledek James Neal a Ryan Nugent-Hopkins.

Před Rittichem dostal přednost Cam Talbot

Hokejisté Montrealu porazili v úvodním hracím dni rozšířeného play off NHL Pittsburgh 3:2 v prodloužení gólem ze 74. minuty. V další sérii kvalifikace o 1. kolo Východní konference udolal New York Islanders tým Floridy 2:1. V Západní konferenci vyhrálo Calgary i bez Davida Ritticha nad Winnipegem 4:1.

Montreal vedl 2:0 po trefách Jesperiho Kotkaniemiho a Nicka Suzukiho, ale slibný náskok se mu rozplynul v rozmezí 30. až 33. minuty. Pittsburgh vyrovnal góly Sidneyho Crosbyho a Bryana Rusta a ve třetí třetině měl za stavu 2:2 dvě ideální situace, aby otočil skóre. Promarnil ale 92 sekund dlouhou přesilovou hru pět na tři a v 57. minutě zahodil Conor Sheary trestné střílení.

Také Montreal mohl rozhodnout z trestného střílení, Jonathan Drouin ale v prodloužení neuspěl s bekhendovou kličkou. Kanadský klub, který do play off postoupil z dvanácté příčky, se ale o chvíli později už radoval. První bod v sérii, která se hraje na tři vítězné zápasy, mu zařídil obránce Jeff Petry střelou z pravého kruhu. Poraženým scházel Dominik Simon, který se zotavuje z operace levého ramene.

Islanders položili základ výhry v první polovině zápasu, když se prosadili Jean-Gabriel Pageau a Anthony Beauvillier. Florida se postupem času zlepšovala, ale utkání už pouze zdramatizovala kontaktní brankou, kterou vstřelil v úvodu třetí třetiny po průniku Jonathan Huberdeau.

Trenéři Calgary upřednostnili gólmana Cama Talbota, jenž kapituloval jako první - v deváté minutě ho střelou bez přípravy překonal z levého kruhu Andrew Copp. Prostřední část ale ovládli Flames a střeleckou převahu 18:6 promítli třemi góly do skóre. K obratu jim pomohly i speciální formace: Johnny Gaudreau a Mikael Backlund využili přesilovou hru, zatímco Tobias Rieder udeřil v oslabení. Výhru pojistil Andrew Mangiapane při hře Winnipegu bez gólmana.

Nečas při debutu rozhodl

Nečas minulou sobotu opustil trénink s neupřesněným zraněním, do přípravného zápasu Hurricanes s Washingtonem nezasáhl, ale před startem kvalifikačních bojů v Torontu se dal dohromady.

Carolina šla už ve druhé minutě do vedení po gólu obránce Jaccoba Slavina, krátce nato mohl po Nečasově přihrávce zvýšit Vincent Trocheck, puk se ale odrazil od horní tyče branky Henrika Lundqvista.

Góly

Domácí: 01:01. Slavin, 26:29. Aho, 50:51. Nečas

Hosté: 34:26. Zibanejad, 58:05. M. Staal

Sestavy

Domácí: Mrázek (Reimer) – Vatanen, Slavin, Edmundson, Skjei, H. Fleury, Gardiner – T. Teräväinen, Aho, Svečnikov – Nečas, Trocheck, Niederreiter – Williams, J. Staal, Foegele – Martinook, Geekie, B. McGinn.

Hosté: H. Lundqvist (Georgijev) – Trouba, Br. Smith, Fox, R. Lindgren, DeAngelo, M. Staal – Bučněvič, Zibanejad, Kreider – Fast, R. Strome, Panarin – Kakko, Chytil, Di Giuseppe – J. Gauthier, McKegg, B. Howden.

Rozhodčí

Hanson, Furlatt – Pancich, Amell

Stadion

Scotiabank Arena, Toronto

Mrázek čelil v úvodní třetině pouhým čtyřem střelám, a když pak začali Rangers zvedat hlavy, dostali druhý gól od Sebastiana Aha. Českého brankáře poprvé překonal až v 35. minutě Mika Zibanejad šikovnou tečí střely od modré čáry.

Nečasova chvíle přišla devět minut před koncem ve chvíli, kdy končila přesilovka Hurricanes. Jednadvacetiletý český útočník se opřel do puku v kruhu pro vhazování a jeho střelu nasměrovala do sítě brusle bránícího Marca Staala.

Ve vyřazovací části NHL skóroval Nečas poprvé v kariéře. Staal pak ještě zdramatizoval závěr gólem na 2:3 po příklepu od modré čáry, vyrovnat už ale Rangers nestihli.

Kvalifikace play off NHL - 1. zápasy:

Východní konference (Toronto):

Carolina - New York Rangers 3:2
New York Islanders - Florida 2:1
Pittsburgh - Montreal 2:3 v prodl.

Západní konference (Edmonton):

Edmonton - Chicago 4:6
Calgary - Winnipeg 4:1

iSport podcast NHL: Colorado pro Stanley Cup? Víme, kdo selže
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud