19. července 2021 • 21:10

První „coming out“ v NHL: mladík z Nashvillu si chce ulevit a plnit si sny

Autor: mas
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mladý prospekt Nashvillu Luke Prokop našel odvahu k přiznání sexuální orientace už na startu kariéry a vydal prohlášení na Instagramu, že je gay. V něm píše, že chce žít autentický život, nechce nic skrývat a plně se soustředit na výkony na ledě. Žádný bývalý ani současný hráč NHL se do dneška ke „coming outu“ neodhodlal. Predators to ohlásil už v červnu a pochvaluje si velkou podporu, které se mu dostalo. Tu mu dává i vedení NHL, jež prostřednictvím komisaře Garyho Bettmana oceňuje jeho odvahu.



„I když byl poslední rok a půl šílený, zároveň mi dal šanci, najít moje pravé já,“ začal Luke Prokop, 73. volba Nashvillu ve 3. kole loňského draftu, své veřejné přiznání na Instagramu k tomu, že je gay. Za Predators si zatím devatenáctiletý obránce nezahrál, ale jeho šance může přijít. V organizaci se mu za tento krok dostalo velké podpory.

Už dříve vyšel s informací navenek před některými spoluhráči, především v týmu Calgary Hitmen v juniorské WHL a před rodinou. V červnu s tím přišel i za asistentem generálního manažera Predators Brianem Poilem, jenž je synem GM Davida Poileho. „V ten moment mi ukázal hodně podpory a řekl, že organizace stojí na 1000 % za mnou. Chtějí pro mě to nejlepší a jsou na mě hrdí,“ sdělil později Prokop pro ESPN.

Kanadský hokejista minulou sezonu se svým problémem hodně bojoval. Domnívá se, že když nebude muset nic skrývat a nebude na to neustále myslet, začne žít autentičtěji a bude se moc soustředit na hokej. „Od mladého věku jsem snil o tom, že budu hráčem NHL, a věřím, že tohle mi umožní přivést na hřiště celé mé já a zlepšit šance na splnění mých snů,“ dodává důvody „coming outu“ v příspěvku.

Komisař NHL Gary Bettman v prohlášení poděkoval Prokopovi za sdílení pravdy a odvahu k vyjádření. Zároveň stejně jako Prokop doufá, že se v hokejové komunitě nebude jednat o ojedninělý jev. „LGBTQ hráči, trenéři a členové realizačních týmů mohou podávat nejlepší výkony jen tehdy, když budou žít své životy naplno a budou sdílet své pravé já,“ souhlasí s postojem mladého hráče Bettman.

V dubnu Prokopovi předčasně skončila sezona ve WHL z důvodu koronaviru. Obránce Calgary Hitmen pak měl moc času na přemýšlení. Uzrálo to v něm, když ležel na posteli a počtvrté nebo popáté smazal mobilní aplikaci na randění. Uvědomil si, že tohle není jeho pravé já. V tu chvíli si řekl: „Dost už. Přijímám, kdo jsem. Chci žít tak, jak chci, a chci se přijmout jako gay,“ přiblížil, jak si uvědomil svoji orientaci.

Zároveň přiznal, že mu hodně pomohl nedávný první „coming out“ v lize amerického fotbalu NFL. S tím v červnu přišel linebacker Las Vegas Raiders Carl Nassib. On i reakce na jeho prohlášení se Prokopovi staly velkou inspirací.

Luke Prokop má podepsaný tříletý nováčkovský kontrakt s Nashvillem, který ho loni draftoval
Luke Prokop má podepsaný tříletý nováčkovský kontrakt s Nashvillem, který ho loni draftoval

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud