Jan Denemark
1. září 2021 • 20:28

MacKinnon posedlý jako Jordan. Platí statisíce dolarů za specialisty, ale...

Autor: Jan Denemark
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

První sezony v NHL? Čekalo se víc. Když Colorado v roce 2013 zvolilo na draftu jako jedničku Nathana MacKinnona, věřilo, že hned svým očividným talentem vytáhne Laviny z bahna. První ročník skvostný, následně však přišel sešup. Vývoj se pak obrátil směrem vzhůru ne na ledě, ale v hlavě kanadského útočníka. V dobrém slova smyslu mu přepnulo a vše začal podřizovat cíli stát se nejlepším hráčem světa. Jaké kroky změnil ve svém přístupu?



„Nate je jako Michael Jordan. Nechci dělat úplná přirovnání, ale jeho myšlení je mu velmi podobné. Umí být pěkný hajzl ke svým spoluhráčům, protože má obrovské nároky. Pokud to akceptujete, tak se stanete lepším hokejistou. Pokud ne, jste venku z týmu,“ popsal otevřeně nynější MacKinnonovo působení v kabině někdejší spoluhráč Nikita Zadorov v pořadu Sport je život.

Ne vždy tomu tak ale bylo. V mládí sám MacKinnon veškeré možné vylepšení tréninku mimo led tvrdošíjně odmítal. „Byl jsem prostě idiot,“ shrnul svůj přístup Kanaďan bez servítků. „Ale po chvíli mě prostě unavovalo být průměrný. Věděl jsem, že jsem lepší než hráči se šedesáti body. Tak jsem změnil všechno. Od stravy po mé tělo, po mou mysl,“ popsal změnu, která nastala před průlomovým ročníkem 2017/18. Talent Colorada se tehdy konečně přesunul ze škatulky talentu mezi superhvězdy a ziskem 97 bodů se vměstnal do top pěti nejproduktivnějších borců. Od té doby je nezastavitelný.

„Byl jsem při té proměně. Je ohromný profík. Platí ročně ze svého padesát tisíc dolarů nutričnímu specialistovi, sto tisíc dolarů osobnímu kuchaři. V jeho domě s ním žije fyzioterapeut, kterému platí tisíc dolarů denně. Pije jen vodu. Před dvěma lety vyhodil všechny zmrzliny a dezerty z kabiny a z jídel před zápasem. Běžné těstoviny nahradil cizrnovými. Jeho posedlost je jeden z důvodů, proč šlo Colorado tak nahoru v posledních letech,“ doplnil Zadorov.

Soustředění se na každý detail a snaha dotlačit spoluhráče, aby podobný přístup následovali, má za následek dvě věci. Zlepšené výsledky díky extrémní profesionalitě, ale také mnohdy napjaté vztahy s okolím.

„Pokud mu pošlete přihrávku na tréninku špatně, doslova vás vyřve. Pokud mu čepel minete jen o patnáct centimetrů, ani se nenamáhá pro puk natáhnout. Vše zastaví, vystřelí po vás puk zpátky a dá vám jasně najevo, že jste dali pas na hovno,“ přihodil Zadorov příklad MacKinnonova chování.

Nathan MacKinnon se snaží zlepšovat ve všech aspektech sportovního života
Nathan MacKinnon se snaží zlepšovat ve všech aspektech sportovního života

V podobném duchu mluvil před minulým ročníkem i český útočník Martin Kaut na sociální síti Clubhouse, který také neváhal přirovnat možná až despotické chování hvězdy Avalanche k basketbalové legendě.

Na rovinu je však třeba říct, že čtvrtý nejproduktivnější hokejista posledních tří ročníků si pro někoho až extrémní nároky klade i sám na sebe. Kromě finančních výdajů na osobní specialisty také započal spolupráci s Marcinem Goszczynskim, výkonnostním specialistou, který hlídal trénink třeba tenistce Marii Šarapovové. A v současnosti s ním spolupracuje mimo jiné Sidney Crosby, Brayden Schenn, James van Riemsdyk nebo sprinter a šestinásobný olympijský medailista Andre De Grasse.

„Začali jsme spolupracovat, když to Nate začal brát vážně a chtěl se stát nejlepším hráčem světa,“ potvrdil sám kouč.

Z dnešního pohledu je jasné, že právě MacKinnon tráví s Goszczynskim ze zmíněných sportovců nejvíce času. Původně za ním létal z Los Angeles, kde se staral o Šarapovovou, ale po ukončení její kariéry se natrvalo přesunul do Denveru. Po každém domácím utkání spolu cvičí, regenerují pomocí speciálních cviků a sám hokejista přiznává, že se kouč stará o celé jeho tělo od malíčku po hlavu. „Chci ho okolo sebe, je teď opravdu žhavou komoditou v profesionálním sportu,“ dodal MacKinnon.

Angažováním osobního trenéra nakazil i spoluhráče. Díky tomu, že je Goszczynski nablízku, jeho umění začal okamžitě využívat poslední vítěz Norris Trophy Cale Makar nebo bývalý hráč Colorada Tyson Barrie.

A to vše proto, že největší klubová hvězda je neustále hladová po větší a větší dokonalosti. Podobně jako v 90. letech v Chicagu basketbalový čaroděj Michael Jordan. Aby se mu MacKinnon mohl „vyrovnat“ i jinak než ultra profesionálním přístupem, potřebuje vyhrát velkou trofej. Potřebuje Stanley Cup.

Poslední tři ročníky přinesly obrovská zklamání s koncem ve druhých kolech. Vyjde to nyní?

Colorado s MacKinnonem

2020/21 2. kolo
2019/20 2. kolo
2018/19 2. kolo
2017/18 1. kolo
2016/17 bez play off
2015/16 bez play off
2014/15 bez play off
2013/14 1. kolo

Colorado Avalanche Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud