10. listopadu 2021 • 11:41

Price přiznal, proč se léčil: Zanedbání duševního zdraví a návykové látky

Autor: Matěj Setíkovský
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hvězdný hokejový brankář Montrealu Carey Price v prohlášení pro veřejnost přiznal, že do programu NHL/NHLPA na pomoc hráčům vstoupil kvůli užívání návykových látek. Do problémů se podle něj dostal dlouhodobým zanedbáváním duševního zdraví. Hokejovou komunitu a média požádal o respektování soukromí. „Vaše dosavadní podpora a úcta byly pro mé uzdravení zásadní,“ poděkoval všem. Začátkem tohoto týdne se vrátil k týmu, ale v zápasech se nejspíš ještě nějaký čas neobjeví.



Zprávy z konce minulého týdne potěšily fanoušky Montrealu Canadiens a vůbec celou hokejovou komunitu. Kanadský gólman Carey Price úspěšně dokončil měsíční pobyt v léčebném zařízení. V pondělí se dokonce připojil k týmu. Už tohle je pro čtyřiatřicetiletého brankáře a jeho okolí i příznivce velké vítězství, i když do zápasů jen tak nenaskočí.

„Během několika posledních let jsem se dostal na velmi temné místo a neměl jsem nástroje, abych se s tím bojem vyrovnal. Minulý měsíc jsem se rozhodl vstoupit do rezidenčního léčebného zařízení kvůli užívání návykových látek,“ přiznal Price v úvodu prohlášení pro klub a web nhl.com.

V něm dále píše, že duševní zdraví dlouhá léta zanedbával, což znamená, že náprava teď zabere nějaký čas. „Musím postupovat den po dni, s čímž přichází nejistota, kdy se vrátím.“ 

„Věci dospěly do bodu, kdy jsem si uvědomil, že musím upřednostnit své zdraví jak pro sebe, tak pro svou rodinu. Naše děti povzbuzujeme, aby požádaly o pomoc, když jí budou potřebovat. A já ji potřeboval,“ zdůvodnil rozhodnutí nastoupit do programu NHL a hráčské asociace na pomoc hokejistům.

Jednička Montrealu Carey Price inkasuje gól ve finále Stanley Cupu
Jednička Montrealu Carey Price inkasuje gól ve finále Stanley Cupu

Zároveň poděkoval za velkou podporu fanoušků, klubu, spoluhráčů a celé hokejové komunity a požádal o pokračování v respektovaní jeho soukromí a jeho rodiny.

Prohlášení pak sdílel i na Istagramu, kde se mu na podporu veřejně vyjádřila manželka i velká spousta hráčů a hokejových příznivců. „Inspirace pro mnohé,“ napsal další brankář v organizaci Canadiens Cayden Primeau. „Miluju tě, bráško,“ přidal se bývalý spoluhráč, momentálně obránce New Jersey, P.K. Subban.

Po středečním zápase Montrealu s LA Kings (prohra 2:3 v prodloužení) se připojili také současní spoluhráči a trenér.

„Bylo skvělé ho vidět, daří se mu dobře,“ řekl kouč Habs Dominique Ducharme. „Máme v týmu skvělou partu. Vidět spoluhráče, jak se vrací, je pro kluky pozitivní. Když byl pryč, neměli jsme o něm zprávy, takže vidět ho znovu a v dobrém duševním stavu, je pozitivní,“ dodal Ducharme.

„Je lídrem našeho týmu, ale abych byl upřímný, hokejová stránka vás v tuhle chvíli vůbec nezajímá. Záleží vám na příteli a jeho rodině. Pro muže není snadné takhle se otevřít a čelit strachům. Ale on to udělal, takže jsem hrdý, že ho mohu nazývat přítelem,“ našel slova obdivu obránce Ben Chiarot.

Price byl hrdinou posledního play off. Habs dovedl až do finále Stanley Cupu, kde nakonec padli s Tampou. V současné sezoně týmu evidentně chybí. Montreal se bez něj krčí na dně Východní konference, ale od klubu a spoluhráčů má plnou podporu a neomezeně času na zotavenou.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud