10. ledna 2022 • 06:41

Česká premiéra! Dostál vychytal výhru proti Detroitu. Skóroval Hronek

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejový brankář Lukáš Dostál dovedl Anaheim ve své premiéře v NHL k výhře nad Detroitem 4:3 po nájezdech. Odchovanec brněnské Komety zastavil 33 střel i oba pokusy v rozstřelu a byl vyhlášen třetí hvězdou utkání. Českému gólmanovi vstřelil první branku v soutěži krajan Filip Hronek, který skóroval v této sezoně počtvrté.



Anaheim si vybral Dostála v draftu v roce 2018 jako 85. v pořadí a do hlavního týmu si jej vytáhl před pár dny poté, co měla brankářská jednička John Gibson pozitivní test na koronavirus. Trenéra Dallase Eakinse přesvědčil český gólman posledním výkonem na farmě v San Diegu, když pustil jen jeden gól z 38 střel. Za záložní tým odchytal celkem 36 utkání s gólovým průměrem 2,86 a úspěšností zásahů 91,1 procenta.

„Ten kluk je výborný,“ řekl Eakins před utkáním o Dostálovi. „Naposledy táhl skvělým způsobem San Diego a celou sezonu chytá dobře. Sledujeme ho, šanci si zaslouží. Nemám žádné obavy poslat ho do zápasu,“ doplnil kouč a nechal odpočívat Anthonyho Stolarze, který chytal o den dříve.

Tlak na Dostála před utkáním ani v jeho průběhu nedolehl. „Necítil jsem nervozitu. Byl jsem nadšený, že můžu chytat. Chtěl jsem si ten moment a zápas užít,“ uvedl. Po Karlu Vejmelkovi z Arizony je druhým českým gólmanem, který v této sezoně debutoval v NHL.

Anaheim vyhrál gólem Trevora Zegrase úvodní třetinu 1:0, ale Detroit po přestávce otočil. Hronek vyrovnal na 1:1 v přesilové hře pět na tři dělovkou z mezikruží nad lapačku Dostála a Tyler Bertuzzi přidal z dorážky druhý gól. Domácí na přelomu druhé a třetí třetiny překlopili vedení na svou stranu. Zblízka vyrovnal Troy Terry a poté udeřil z protiútoku Max Comtois. Rychlému přečíslení předcházelo zblokování střely Filipa Zadiny.

Detroit vyrovnal ve 48. minutě šťastnou trefou Vladislava Naměstnikova, když se puk odrazil do branky od chráničů Kevina Shattenkirka. Poté už Dostál neinkasoval ani v rozstřelu. V prvním kole chytil betonem nájezd Lucase Raymonda a ve druhém netrefil Adam Erne jeho branku. Na druhé straně uspěli Zegras a Ricard Rakell.

Po zápase Dostála přemohly emoce. „Normálně jsem se rozplakal,“ přiznal. „Když jsem vyrůstal, všechny tyhle hráče jsem sledoval. Snil jsem o tom, že si jednoho dne zachytám v NHL, a teď se to stalo. Je to neskutečné,“ doplnil.

Dostál se zapsal i do historie Anaheimu, žádný gólman při debutu neměl tolik zásahů. Za výkon jej pochválil i spoluhráč Comtois. „V týmové hierarchii jsou před ním Gibby a Stolie, ale dnes vytáhl spoustu skvělých zákroků a odvedl výbornou práci. Pomalu stoupá pořadím a ukázal, co umí. Vždy nás podržel v pravý čas a myslím si, že tento zápas mu ohromně zvedne sebevědomí. Byla zábava ho sledovat.“

St. Louis zdolalo na svém ledě Dallas 2:1 po málo vídaném obratu. Teprve pojedenácté v historii NHL se stalo, že vyhrál tým ještě v základní hrací době, přestože do poslední minuty šel s jednogólovým mankem. Hosté vedli od poloviny zápasu trefou Jasona Robertsona. Blues otočili během osmnácti sekund dvěma góly v přesilových hrách, ve kterých se prosadili Ryan O'Reilly a Jordan Kyrou.

Góly

Domácí: 59:13. R. O'Reilly, 59:31. Kyrou

Hosté: 29:16. J. Robertson

Sestavy

Domácí: Binnington (Husso) – Parayko (A), Mikkola, Faulk, Krug, Bortuzzo, M. Scandella – Bučněvič, R. O'Reilly (C), I. Barbašev – Kyrou, R. Thomas, B. Schenn – Perron, Sundqvist, Saad – K. Kostin, Bozak, L. Brown.

Hosté: Holtby (Oettinger) – J. Klingberg, R. Suter, M. Heiskanen, Lindell (A), Hakanpää, Sekera – Pavelski, Hintz, J. Robertson – Seguin (A), Jamie Benn (C), Gurjanov – Glendening, Faksa, M. Raffl – A. Radulov, Peterson, Kiviranta.

Rozhodčí

L'Ecuyer, Syvret – Baker, Kovačik

Stadion

Enterprise Center, St. Louis

Góly

Domácí: 06:32. Zegras, 38:04. T. Terry, 42:01. Comtois, . Zegras

Hosté: 20:21. Hronek, 35:07. Bertuzzi, 47:55. Naměstnikov

Sestavy

Domácí: Dostál (Stolarz) – Manson, Fowler (A), Drysdale, Shattenkirk, Pateryn, Benoit – T. Terry, Getzlaf (C), Tracey – Rakell, Zegras, Milano – Silfverberg (A), Lundeström, Comtois – B. Robinson, Steel, Deslauriers.

Hosté: Greiss (Nedeljkovic) – Seider, Oesterle, Hronek, Leddy, G. Lindström, M. Staal (A) – L. Raymond, Dylan Larkin (C), Bertuzzi – Zadina, P. Suter, Fabbri – Erne, M. Rasmussen, Naměstnikov – Gagner, Veleno, Givani Smith.

Rozhodčí

MacDougall, Halkidis – McNamara, Gawryletz.

Stadion

Honda Center, Anaheim

Návštěva

12 043 diváků

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud