Jan Denemark
18. ledna 2022 • 14:00

Pět žraločích kousnutí. Meier se zapsal do historie, roste s rozjetým Hertlem

Autor: Jan Denemark
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jedna z nocí, kterou si budou zúčastnění dlouho pamatovat. Kalifornské derby mezi San Jose a Los Angeles totiž přineslo pětigólovou nadílku z hole Tima Meiera. „Nevím, kdy se mi naposledy povedlo něco takového. Asi někdy v juniorské soutěži,“ culil se po výhře 6:2. Švýcarské křídlo se stalo prvním Žralokem v historii, kterému se podobný počin povedl. Jeho show má navíc výraznou českou stopu, hned 3 branky mu připravil rozjetý Tomáš Hertl.



Jaká je spojitost mezi legendárním slovenským střelcem Peterem Bondrou a švýcarským snajprem Timo Meierem? Inu, dlouho ty dva nespojovalo vůbec nic, ale stačila necelá hodinka a rázem je všechno jinak. Spoluhráč Tomáše Hertla totiž pětkrát rozsvítil červené světlo během úvodních dvou třetin. To se za posledních 50 let povedlo pouze čtyřem dalším mužům. Naposledy, v roce 1994, právě Bondrovi, tehdy válejícímu v dresu Washingtonu.

„Je to něco nesmírně speciálního. Ale ve stejné chvíli se musíte snažit nelítat moc nahoře. Zítra nás totiž čeká den volna a pak hned zpět do práce,“ odmítl nějaké divoké oslavy hrdina večera. Celý zážitek mu vydatně zpříjemnili přítomní fanoušci, kteří v průběhu utkání poupravili svůj pokřik. Namísto „Beat L-A“ (Porazte LA) se od třetí části začalo skandovat jednoduché TI-MO. „To ani nedovedu popsat. Zvláštní pocit, kdy mi naskakovala husí kůže. Naši fanoušci byli skvělí,“ vyprávěl Meier.

„Je to sakra dobrý hráč, je to jeho životní večer. V počtu střel je na čtvrtém místě v lize. A navíc hraje po boku Tomáše Hertla, což je borec, který je nyní neskutečně rozjetý,“ pochvalně pokýval hlavou i trenér soupeře Todd McLellan pro web NHL. Šéf střídačky Kings zmínil českého forvarda naprosto správně. Právě Hertl přispěl k divoké kanonádě čtyřmi přihrávkami, hned tři z nich pomohly Meierovi skórovat. Odchovanec Slavie zažívá vynikající sezonu, od začátku prosince jsou v soutěži pouze čtyři produktivnější hokejisté.

iSport Podcast: Hertl? Přijde výměna. A Kaneovy skandály dosáhly vrcholu
Video se připravuje ...

Navíc, nejde tady pouze o výpomoc na ledě. Role Hertla je nyní jiná, širší. „Když jsem do San Jose jako mladý přišel, hlavně jsem seděl, koukal a poslouchal, jak se chovají a co říkají kluci jako Joe Thornton nebo Joe Pavelski. Teď už jsem ale v jiné pozici, já jsem teď ten lídr,“ řekl deníku Sport před týdnem. Obě zmíněné legendy San Jose nyní nahrazuje Hertl. Třeba i sám Meier v minulosti mnohokrát zmínil, že v jeho vývoji sehrál centr taktéž důležitou roli, přestože je jen o tři roky starší.

To vše dohromady vydatně přispělo k jedinečnému večeru na západě Spojených států. Pět gólů se povedlo jednomu hráči nasázet teprve potřetí za poslední čtyři roky, navíc nikdy žádnému hráči z organizace San Jose. To však zdaleka nebylo všechno. Třemi asistencemi se na výhře podílel i obránce Erik Karlsson, jenž tak svůj zaokrouhlil počet získaných nahrávek v kariéře na 500. Potřeboval k tomu jen 820 zápasů.

Odepisované San Jose, jenž mělo zapsat další sezonu v dolních patrech tabulky, se navzdory očekáváním prokousává vzhůru. Ze žraločka, který se ještě má co učit a ostatní ho neberou vážně, je v současné sezoně predátor schopný rozkousat daleko schopnější protivníky. Nyní je z toho pozice zajišťující play off. A málokdy jsou důvody úspěchu tak krystalicky jasné. V soutěži totiž neexistuje duo s lepší střeleckou formou, než jakou má Hertl s Meierem. Naštěstí pro San Jose.

Nejproduktivnější hráči od 1.12

Jonathan Huberdeau (Florida) 8+22

Nathan MacKinnon (Colorado) 8+22

Mikko Rantanen (Colorado) 10+18

Timo Meier (San Jose) 9+14

Tomáš Hertl (San Jose) 12+10

Pět branek za dvě třetiny za posledních 50 let:

2022 Timo Meier (San Jose)

1994 Peter Bondra (Washington)

1989 Joe Nieuwendyk (Calgary)

1986 Dave Andreychuk (Buffalo)

1982 Bryan Trottier (NY Islanders)

Kdy naposledy nasázel hráč 5 branek v zápase:

2022 Timo Meier (San Jose)

2020 Mika Zibanejad (NY Rangers)

2018 Patrik Laine (Winnipeg)

2011 Johan Franzén (Detroit)

2007 Marián Gáborík (Minnesota)

 

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud