29. dubna 2022 • 14:00

Rittichův bláznivý večer: kuriózní gól, knockout o tyč a hvězda zápasu

Autor: Vladimír Formánek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vskutku bláznivý večer zažil David Rittich. Český gólman nejprve dostal kuriózní gól, kdy si myslel, že puk míří jedním směrem, zatímco se odrazil na čepel útočníka Colorada, který pohodlně zakončil do odkryté branky. Následně se devětadvacetiletý rodák z Jihlavy knockoutoval o tyčku. Mimo to ale také předvedl 42 úspěšných zákroků a Nashvillu vychytal výhru 5:4 v nájezdech, kdy lapil všechny tři pokusy soupeře. Navíc je dost možné, že play off NHL začne jako jednička Predators, finský konkurent Juuse Saros se totiž zranil.



Někdy se to tak prostě sejde. Jste hvězdou večera, aniž byste tušili, jak jste k tomu přišli. David Rittich by o tom mohl vyprávět. Už v sedmé minutě lovil podruhé puk ze své branky a vypadalo to, že Colorado zase předvede jednu ze svých pověstných ofenzivních lavin.

Tři minuty před koncem úvodního dějství přišel pro českého gólmana kuriózní moment číslo jedna. Nashville prohrál buly v obranném pásmu, ve skrumáži se k puku prodral forvard Avalanche Logan O'Connor a z pravé strany vystřelil. Všichni na ledě si v ten moment mysleli, že kotouč letí někam do levého rohu, včetně kamery za brankou.

Rittich z pokleku vstal a hledal puk. A našel ho. Ve své síti! Co se stalo? O'Connorova střela totiž trefila bránícího Romana Josiho a kotouč se odrazil zpátky k němu přímo na hokejku. „Prostě jsem vypálil a najednou koukám, kde je puk? Přímo na mé čepeli,“ líčilo pravé křídlo Colorada. „Všichni se rozhlíželi, nevěděli. Tak jsem ho vzal a poslal do branky. Jasně, byl to šťastný odraz, ale i takové góly padají,“ usmíval se.

Tuhle inkasovanou branku nelze dávat za vinu českému gólmanovi. Byla to prostě smůla a věděli to i trenéři, kteří Ritticha po třetím gólu nestáhli. Věřili mu. A dobře udělali, i když přišel další úsměvný moment, který vyplynul ze zápalu ze hry.

Valerij Ničuškin a Mikko Rantanen se v přečíslení dva na jednoho řítili na Ritticha, Rus žabičkou vybídl Fina ke skórování. Ten ale pálil nad, kotouč se však odrazil od zadního plexiskla a hrozilo, že spadne před odkrytou branku. Rittich rychle vstal a natáhl se po něm, jenže mírně dezorientován narazil do tyčky, o kterou si dal knockout. Předtím ale stihl puk chytit do lapačky. Situace zachráněna.

To bylo naštěstí pro Ritticha z kategorie kuriozit všechno. Následně zářil především úspěšnými zákroky. Celkově si jich v duelu s Coloradem připsal dvaačtyřicet. Zaskvěl se i v nájezdech, kam duel dospěl. Zneškodnil všechny tři pokusy domácích hokejistů. Za hosty jeden proměnil Matt Duchene, který rozhodl o výhře 5:4.

„Začátek zápasu nám vůbec nevyšel, zbytečně jsme faulovali. Ale ukázala se odolnost a charakter mužstva. Věděli jsme, že hrajeme o důležité body,“ řekl Mattias Ekholm, zadák Nashvillu, jenž vyzdvihl i výkon Ritticha. „Byl skvělý. Myslím, že to byl náš nejlepší hráč.“

Rittich v aktuálním ročníku NHL naskočil teprve do sedmnáctého duelu. Nezažívá zrovna povedenou sezonu. Úspěšnost zákroku má jen 88,63 % a v průměru inkasuje 3,57 gólu na zápas. V Nashvillu je především jako dvojka. To by se ale pro play off mohlo změnit.

Predators se totiž zranila jednička Juuse Saros, na něhož trenéři spoléhají především. Jenže možná až moc. Fin nakupil v základní části 67 zápasů, což je nejvyšší číslo ze všech brankářů. A právě příliš velká zátěž možná vedla k jeho zdravotním problémům. Zatím není jasné, jak dlouho bude mimo. Pro Nashville jde o citelnou ztrátu. Sedmadvacetiletý gólman se v této sezoně pyšní skvělou úspěšností zákroků 91,79 % a v průměru inkasuje 2,64 gólu na utkání.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud