15. května 2022 • 06:29

Pastrňák volný pro MS?! Dal gól, ale jeho Boston končí v play off NHL

Autor: iSport.cz, ČTK, pta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Gól Davida Pastrňáka nestačil. Boston podlehl Carolině 2:3 a v play off NHL končí. Elitní útočník by mohl posílit českou reprezentaci na mistrovství světa ve Finsku. Sedmý duel nezvládlo také Toronto, které prohrálo s Tampou Bay 1:2.



Všichni čeští fanoušci se nyní budou ptát, jak moc je reálný Pastrňákův přílet na šampionát. Generální manažer Petr Nedvěd se již dříve spojil jak s Pastrňákem, tak s dalším útočníkem Tomášem Noskem, který je už pevnou součástí Bruins. A oba mu poskytli předběžné souhlasy se zapsáním termínu MS do svého kalendáře. Alespoň takové bylo vyjádření z konce března.

„Jsme domluveni, že kdyby jim náhodou play off nevyšlo, přiřadí se k nám. Mají chuť reprezentovat,“ tvrdil Nedvěd. Zda plány pořád platí, ukáží až následující hodiny.

Jak pro Boston skončila sezona? Strůjcem postupové výhry Caroliny byl Max Domi, který vstřelil dvě branky a přidal jednu asistenci. Poprvé se do statistik zapsal v 19. minutě, kdy na hranici brankoviště ideálně našel Teuva Teräväinena, jenž otevřel skóre.

Oba góly dal Domi ve druhé třetině. Ve 24. minutě si našel tečované nahození Bradyho Skjeie a svou první trefou v play off zvýšil na 2:0 pro domácí. Druhou branku přidal kanadský útočník v polovině zápasu, kdy po Teräväinenově přihrávce odpověděl na kontaktní gól Jakea DeBruska a vrátil Hurricanes dvoubrankový náskok.

„Všichni důležití hráči hráli opravdu povedený zápas. Od začátku až do gólu na 3:2 jsme dokázali kontrolovat hru a prakticky všechny situace jsme řešili správně. Musím kluky pochválit za dobrý výkon,“ uvedl trenér domácích Rod Brind'Amour. Z postupu se radoval i útočník Caroliny Martin Nečas , který v sérii nasbíral tři asistence.

Boston od poloviny zápasu dobýval branku Anttiho Raanty, ale kontaktního gólu na 2:3 se i přes několik nebezpečných závarů dočkal až 22 sekund před koncem základní hrací doby. Pastrňák se v levém kruhu pro vhazování opřel do puku a svým třetím gólem v play off zdramatizoval závěr zápasu. V posledních sekundách už Boston vyrovnat nestihl.

Bruins nedokázali na ledě Hurricanes vyhrát ani jeden zápas a ve čtyřech venkovních duelech inkasovali 18 branek. „Na vlastním ledě hrají opravdu dobře, dokážou se dostat do výhodné pozice a získávají spoustu energie z plných tribun. Takhle to ale v play off chodí. Týmy celý rok hrají o to, aby mohly začínat a končit série v domácím prostředí, je proto důležité umět ho využít,“ řekl bostonský útočník Brad Marchand. „Narazili jsme na silný tým, který může dojít hodně daleko. Vyřazení ale opravdu bolí,“ dodal.

Obhájci s Čechy jdou dál

Postup Tampy Bay přes Toronto zařídil centr třetí formace Nick Paul, který se postaral o obě branky obhájců Stanley Cupu. Svůj první gól ve vyřazovacích bojích vstřelil sedmadvacetiletý Kanaďan v 19. minutě, kdy do odkryté branky dorazil střelu Rosse Coltona. Maple Leafs zásluhou Morgana Riellyho ve 34. minutě vyrovnali, ale Paul o tři minuty později se štěstím přešel přes obránce T. J. Brodieho a ranou na vyrážečku rozhodl o postupu Tampy.

Mužstvo českého útočníka Ondřeje Paláta , který v zápasech s Torontem zaznamenal tři góly a dvě asistence, čeká v dalším kole derby s Floridou.

„Hráli jsme opravdu dobře. Každý do zápasu dal všechno a vyplatilo se nám to. Jsem rád, že mi dnešek tak vyšel a mohl jsem si užít postup s rodinou na tribuně,“ řekl Paul, který pochází z Mississaugy, města ležícího u Toronta.

Kanadský tým ve třetí třetině ani přes 17 střel nedokázal smazat jednogólové manko a na postup z prvního kola play off čeká již od sezony 2003/2004. „Už mě ta nevydařená play off začínají unavovat. Musíme napnout všechny síly a do další sezony jít silnější,“ řekl zklamaný útočník Mitchell Marner.

Hokejisté Edmontonu přešli přes úvodní kolo vyřazovacích bojů po čtyřech sezonách. Gólem a asistencí zařídil výhru 2:0 nad Los Angeles Connor McDavid. Brankář Mike Smith kryl všech 29 střel Kings a vychytal druhé čisté konto v tomto play off.

Góly

Domácí: 18:36. Teräväinen, 23:14. Domi, 30:33. Domi

Hosté: 25:04. DeBrusk, 59:39. Pastrňák

Sestavy

Domácí: Raanta (Kočetkov) – DeAngelo, Slavin (A), Pesce, Skjei, Cole, Br. Smith – Jarvis, Aho (A), Svečnikov – Teräväinen, Trocheck, Domi – Fast, Staal (C), Niederreiter – Lorentz, Kotkaniemi, Nečas.

Hosté: Swayman (Ullmark) – McAvoy, H. Lindholm, Carlo, Reilly, Clifton, Forbort – DeBrusk, Bergeron (C), Marchand (A) – Pastrňák (A), Haula, Hall – Cr. Smith, Coyle, Frederic – Lazar, Nosek, N. Foligno.

Rozhodčí

Chris Lee, Steve Kozari. Čároví: Jonny Murray, Ryan Gibbons

Stadion

PNC Arena, Raleigh

Návštěva

19513 diváků

Góly

Domácí: 33:25. Rielly

Hosté: 18:24. Paul, 36:32. Paul

Sestavy

Domácí: Campbell (Källgren) – Ljubuškin, Rielly, Brodie, Muzzin, Holl, Giordano – Marner (A), Matthews (A), Bunting – Kerfoot, Tavares (C), Michejev – Engvall, Kämpf, Nylander – Kaše, Blackwell, Spezza.

Hosté: Vasilevskij (Elliott) – Černák, Hedman (A), Bogosian, McDonagh (A), Foote, Sergačjov – Kučerov, Stamkos (C), Palát – Point, Cirelli, Killorn – Hagel, Paul, Colton – Perry, Bellemare, Maroon.

Rozhodčí

McCauley, Furlatt – Cherrey, Kovachik

Stadion

Scotiabank Arena, Toronto

Návštěva

19 316 diváků

Góly

Domácí: 33:15. Ceci, 56:07. McDavid

Hosté:

Sestavy

Domácí: Mi. Smith (Koskinen) – Ceci, Nurse (A), Bouchard, Keith, Barrie, Kulak, Russell – Hyman, McDavid (C), Kane – Yamamoto, McLeod, Draisaitl (A) – Ryan, Nugent-Hopkins, Archibald – Kassian, Puljujärvi.

Hosté: Quick (Petersen) – Roy, M. Anderson, Stecher, Edler, Durzi, Määttä – Kempe, Kopitar (C), Iafallo – Moore, Danault (A), Grundström – D. Brown (A), B. Lizotte, Athanasiou – Kaliyev, Kupari, Lemieux.

Rozhodčí

Rooney, Hebert – Brisebois, MacPherson

Stadion

Rogers Place, Edmonton

Návštěva

18 347 diváků

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud