Ondřej Kuchař
9. června 2022 • 20:59

Opustí Pastrňák Boston? V zámoří se řeší budoucnost českého kanonýra

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Za rok mu končí smlouva. Už teď se však za oceánem žhavě debatuje o tom, kde začne David Pastrňák ročník 2023/24. Odejít z Bostonu? Ještě nedávno to nikoho ani nenapadlo, teď však přicházejí informace, že je tato varianta u nejlepšího českého hokejisty současnosti skutečně ve hře. Jedním z důvodů je vyhazov trenéra Bruce Cassidyho i šedá budoucnost Bruins.



Informace, s níž přišel prestižní sportovní web The Athletic, se v zámoří šířila jako lavina. Hlavní sdělení novináře Fluta Shinzawy, který se specializuje na psaní o Bostonu Bruins? „Pokud zůstane Don Sweeney generálním manažerem klubu, pak není šance, že David Pastrňák prodlouží smlouvu.“

Bum!

Důvodů, proč Pasta podle něj nemusí chtít zůstat s Bruins ve svazku, je několik. Vyhazov trenéra Bruce Cassidyho, budoucnost klubu, která na papíře není zrovna zalitá sluncem, a taky způsob, jakým se Sweeney s bossem Camem Neelym rozloučili s dvěma nejlepšími přáteli Pastrňáka Davidem Krejčím a Torey Krugem.

„Pasta viděl, jak se Don choval k dvěma nejlepším kamarádům. Znechutilo ho to,“ řekl The Athletic údajný zdroj blízký Pastrňákovi. Sweeney neudržel elitního beka Kruga, kterého nechal pláchnout do St. Louis. Nedohodl se na pokračování s Krejčím. Pasta jen přihlížel, jak kamarádi zvedají z Massachusetts kotvy.

Zpráva, že by Pastrňák mohl poprvé v kariéře opustit medvědí brloh, vyvolala v táboře fanoušků paniku. „Vážně paráda. Teď ještě nepodepíše Bergeron, nevrátí se Krejčí, Chára raději hraje třetí lajnu ve Washingtonu, trenéra vyhodili po šesti velmi dobrých sezonách, přišli o Kruga a příšerně draftovali. Sweeney udělal z fungujícího týmu totální chaos,“ napsal jeden z příznivců.

Gólová oslava českého střelce Davida Pastrňáka v play off
Gólová oslava českého střelce Davida Pastrňáka v play off

Právě ticho kolem hvězdy Patrice Bergerona je pro všechny značně zneklidňující. Elitní, brzy sedmatřicetiletý útočník je bez kontraktu. Avizoval, že jinde než v Bostonu hrát nebude, ve hře však je konec kariéry.

„S Davidem můžeme začít jednat od 15. července. Plánujeme na něj zaútočit návrhem dlouhodobé smlouvy. Uvidíme, jak jednání půjdou. Nakonec to bude na Davidovi, jak se rozhodne. Možná sedí a bilancuje stejně, jako aktuálně Patrice. Až rozhovory začnou, budou se muset všechny strany nějak rozhodnout,“ říká Sweeney.

Během čtvrtka reagoval na informace ohledně skřípotu ve vztahu mezi Pastrňákem a Bruins agent české osmaosmdesátky J. P. Berry. „Netuším, kde se teorie o disharmonii mezi Pastou a Donem vzala. S oběma jsem mluvil, nevíme, odkud ta zpráva pochází. Já i David máme s Donem stále pevný vztah. V červenci si sedneme a zahájíme jednání o prodloužení smlouvy,“ řekl agent novinám Boston Herald. „Jak znám Pastu, neuteče z boje. Bude chtít pomoct týmu v jeho budování,“ přidal pak další nejmenovaný zdroj.

V jaké výši by se nový kontrakt mohl pohybovat? Oproti ostatním týmům mají Bruins výhodu, že Pastrňákovi můžou nabídnout smlouvu až na osm let. A právě taková délka smlouvy se očekává. Podle několika odhadů by celková suma mohla být zhruba 68 milionů dolarů. V průměru by si s tímto balíkem forvard přišel na 8,5 milionu dolarů ročně. Zda by s tímto návrhem Pasta souhlasil, však není jasné.

Srovnání s podpisem Panarina

Artěmij Panarin David Pastrňák
červenec 2019 léto 2022
New York Rangers Boston Bruins
27 let 27 let
322 zápasů, 320 bodů 510 zápasů, 504 bodů
kontrakt: 81,5 milionu dolarů na 7 let kontrakt: ???

Aby souhlasil s úpisem až do svých 35 let, musel by Pastrňák věřit v perspektivu klubu. V lepší zítřky. V to, že si brzy v černožlutém dresu zahraje o Stanley Cup. Experti však Bruins nevěří. „Brzy spadnou z útesu,“ prohlásil pro The Athletic jeden z šéfů NHL.

Zatímco jiné organizace překypují talenty, vyložené hráče budoucnosti mají v Bostonu kromě Pastrňáka jen dva: obránce Charlieho McAvoye a brankáře Jeremyho Swaymana. Bergeron přemýšlí o konci, Bradu Marchandovi je už 34 let a start příštího ročníku kvůli operaci obou kyčlí určitě nestihne.

Vedení Bruins taky čelí ostré kritice kvůli vyhazovu Cassidyho. Za šest let s ním Boston vždy uhrál play off. V základní části vyhrál 245 zápasů, bez bodu zůstal jen ve 108 případech. Šestačtyřicetkrát pak odešel s bodem. Bilanci ve vyřazovacích bojích už měl Cassidy horší – 36 výher, 37 proher.

„Dostal padáka za vedení, které si svou práci nedělalo tak dobře jako on. Jde o naprosto iracionální a krátkozraké rozhodnutí. Cassidy je obětní beránek Sweeneyho a Neelyho. Kouč v týmu odvedl výjimečnou práci,“ napsal ostře Kevin Paul Dupont z Boston Globe. Teď se spekuluje o nástupci.

Boston Bruins Vše o klubu ZDE

Kdo by se mohl stát novým trenérem Bruins?

BARRY TROTZ

59 let

poslední štace: NY Islanders

Velezkušený kouč, který v NHL trénuje už 25 let. Dvakrát byl v nedávné době oceněn titulem kouč roku (2016 a 2019). Před čtyřmi lety dovedl Washington ke Stanley Cupu. Po této sezoně skončil v New Yorku Islanders, když ambiciózní tým nedokázal dostat do play off. Podle novin Boston Globe je nejžhavějším jménem na seznamu. Údajně už se i sešel s GM Donem Sweeneyem. Trotz je z podstaty defenzivně založený trenér, je otázka, zda by Bruins jeho styl seděl.

JAY LEACH

42 let

poslední štace: Seattle

Někdejší obránce odehrál v NHL pouze 70 utkání. Jinak pendloval mezi AHL a ECHL. Svůj jediný gól ve slovutné lize vstřelil do prázdné branky. Jako trenér si však buduje lepší jméno. Proč právě Leach je podle mnohých nejpravděpodobnější varianta pro Boston? Celé čtyři sezony byl hlavním koučem farmářského týmu Bruins v Providence. V tomto ročníku byl asistentem trenéra v Seattlu, odkud na něj šly skvělé reference. Stal by se jedním z nejmladších koučů v lize.

DAVID QUINN

55 let

poslední štace: USA

Že je vám jeho jméno povědomé? Velmi pravděpodobně jste Quinna zahlédli na televiznich obrazovkách během letošního mistrovství světa. Vedl tam tým USA, s nímž se Češi utkali hned dvakrát. Quinn je zkušeným koučem, který rád vede univerzitní týmy NCAA. Ve vysokoškolské lize začínal, pak se dostal přes AHL až do NHL, aby se znovu vrátil mezi studenty. V letech 2018 až 2021 byl šéfem střídačky New Yorku Rangers. Do play off se však dostal jen jednou.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud