Jaroslav Kalina
10. června 2022 • 12:50

Ukončovatel Palát má unikátní počin. Karma, ví hvězda. Zesměšnil Troubu

Autor: Jaroslav Kalina, inf
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Soupeři Tampy Bay v play off NHL, střezte se až do konce utkání. Jinak vaši nepozornost zřejmě potrestá Ondřej Palát. Český útočník se opět zaskvěl, když si připsal vítězný gól v 59. minutě pátého finále Východní konference proti New York Rangers. Hráči Lightning vyhráli 3:1 a už jen poslední výhra je dělí od třetího boje o Stanley Cup v řadě. Nepočítaje trefu do prázdné ze čtvrté bitvy zkušený forvard rozhodl v posledních dvou minutách už druhý zápas v jedné sérii, což se v historii ligy ještě nikomu nepovedlo.



Že by snad byl jen chlápek, který stojí ve správný čas na správném místě? Kdepak. Byť Ondřej Palát dal svůj zatím poslední celkově 11. vítězný gól v play off NHL po přesné teči střely beka Michajla Sergačova, mimořádná úspěšnost rodáka z Frýdku-Místku rozhodně není náhodou. Pro Tampu Bay byl při zvládnutí veledůležitého zápasu č. 5 na hřišti Rangers opět nedílnou součástí úspěchu.

Po většinu hry vyrovnaný pátý duel rozsekla jednatřicetiletá opora v čase 59:10. „Měli jsme dobré střídání. Zbývaly dvě minuty do konce třetiny a já šel před branku, kde mě trefila do kolena skvělá střela od Sergieho,“ pochválil Palát ruského spoluhráče.

Podobně srazil soupeře z Manhattanu i na konci minulého týdne, kdy 42 vteřin před koncem třetí třetiny rozhodl o výhře 3:2 a odstartoval tak velký obrat Lightning v konferenčním finále z 0:2 na 3:2 na zápasy.

Český reprezentant svým počinem jako „ukončovatel“ vstoupil do historie NHL. Ve statistikách play off byste totiž jen těžko hledali dalšího hráče, který ukradl utkání pro svůj tým méně jak dvě minuty před koncem a k tomu navíc dvakrát za sérii.    

Dvojnásobný majitel Stanley Cupu navíc poskočil i mezi nejlepšími českými střelci vyřazovací části prestižní soutěže. S celkem 45 góly se nyní dostal na druhé místo ve statistikách vedle Patrika Eliáše . Palát ale oproti ikoně New Jersey Devils potřeboval na dosažení výše zmíněného milníku o 31 startů méně. Mezi stále hrajícími hokejisty je momentálně pro změnu na děleném třetím místě s Patrickem Kanem a Jonathanem Toewsem.     

„Pally je chlap, který, jak už jsem několikrát řekl a vlastně všichni o tom mluvili, má duši bojovníka. Je ochotný udělat cokoliv, za což je vždy odměněn. Hraje hokej správným způsobem. Ať už je to hokejový bůh, karma, nebo co to je, když děláte správné věci, vrátí se vám,“ řekl kapitán Lightning Steven Stamkos na adresu dlouholetého parťáka.

Je dost možné, že lídr Tampy Bay hraje poslední zápasy s Palátem, kterému po ročníku končí smlouva. Mluví se o tom, že adekvátní nový kontrakt pro jednoho z klíčových hráčů si klub nemůže dovolit.

Každopádně jak důležitý je Palát nyní pro úřadujícího šampiona, si evidentně uvědomují i v New Yorku. Při jednom z úniků do útočného pásma si na něj chtěl počíhat bek Rangers Jacob Trouba.

Rozjetý americký zadák se k druhému nejproduktivnějšímu hráči Tampy Bay v nynějším play off řítil s nastaveným loktem mířícím na hlavu. Český forvard si protivníka naštěstí všiml a u střídačky Blueshirts se obránci mistrně vyhnul. Zesměšněný Trouba, který v prvním kole play off podobně vyřadil ze hry kapitána Penguins Sidneyho Crosbyho, tak sám málem čelem narazil do mantinelu.

Nepovedený pokus o ošklivý hit se nakonec stal jedním ze symbolů frustrace Rangers v utkání. I když se newyorskému týmu vrátili centři Ryan Strome a Filip Chytil , který nedohrál čtvrtý duel série, nedokázal zastavit slibný rozjezd finále Východní konference. Po ztrátě vedení 2:0 na zápasy si ale konec sezony těsně pod vrcholem nikdo ze svěřenců kouče Gerarda Gallanta nepřipouští.

„Už jsme v téhle situaci byli a vypadá to, že hrajeme náš nejlepší hokej, když jsme zády u zdi. Prostě musíme jet do Tampy a vyhrát zápas. Vezměme si zkušenosti z minula a běžme hrát náš nejlepší hokej,“ burcuje zadák Ryan Lindgren, autor jediného gólu Rangers v pátém utkání. Už o víkendu se rozhodne, jestli si Blueshirts vybojují sedmý zápas v Madison Square Garden, nebo budou zklamaně přihlížet oslavám postupu Lightning.

Góly

Domácí: 30:29. R. Lindgren

Hosté: 37:34. Sergačjov, 58:10. Palát, 59:01. Hagel

Sestavy

Domácí: Šesťorkin (Georgijev) – R. Lindgren, Fox, Miller, Trouba, Braun, Schneider – Kreider (A), Zibanejad, Vatrano – Panarin (A), Strome, Copp – Lafreniere, Chytil, Kakko – Motte, Rooney, Goodrow (A).

Hosté: Vasilevskij (Elliott) – Hedman (A), Rutta, McDonagh (A), Černák, Sergačjov, Bogosian – Palát, Stamkos (C), Kučerov – Hagel, Cirelli, Killorn – Colton, Paul, Perry – Maroon, Bellemare, Nash.

Rozhodčí

McCauley, Furlatt – Kovachik, Berg

Stadion

Madison Square Garden, New York

Návštěva

18 006 diváků

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud