16. června 2022 • 08:27

Finále titánů, díl první. Hrdina vstával v šest, kapitán ho „utřel“: Počkej, až...

Autor: adl
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Má jít o finále titánů. Nejlepší za posledních několik let! A první duel bitvy o Stanley Cup mezi Coloradem a Tampou Bay těmto přívlastkům dostál. Avalanche na úvod slavili před elektrizující atmosférou výhru 4:3 v prodloužení, které rozsekl po 83 vteřinách Andre Burakovsky. „Vyhrál správný tým,“ uznal Jon Cooper, trenér poražených Lightning.



Andrej Vasilevskij často působí v brance neprůstřelně. V play off dokázal v posledních ročnících vždy povýšit svou výkonnost někam na vesmírnou úroveň. Je jedním z hlavních důvodů, proč Tampa letos útočí na třetí Stanley Cup v řadě. I on je nicméně pouze člověk…

V úvodním finále Stanley Cupu inkasoval v první třetině tři góly. Solidní výplach! To se ruskému fantomovi v kariéře v play off NHL stalo vůbec poprvé, až v 99. utkání! Červenat se mohl u druhého gólu Avalanche, který zařídil jeho krajan Valerij Ničuškin. Ve třetí části hry alespoň zaujal nevídaně chytrou rozehrávkou.

Odpočatí Avalanche před nadupanou Ball Arenou na soupeře vlétli. Po deseti minutách vedli 2:0, ještě do přestávky dokázal Artturi Lehkonen zareagovat na snížení Lightning, když využil přesilovku pět na tři. „Věděli jsme, že budou mít dobrý začátek. Nebyli jsme připraveni, jak jsme chtěli. Musíme jít na led a udávat tón,“ pronesl ke špatnému startu Alex Killorn, útočník Tampy.

Ve druhém dějství se ovšem Tampa vzpamatovala. Nikita Kučerov famózně vymyslel snížení pro Ondřeje Paláta, který vstřelil svůj devátý gól v letošním play off. Celkem se ve finále prosadil už pošesté, na nejlepšího Čecha Petra Sýkoru ztrácí dvě trefy. V play off je na tom v historickém pohledu lépe už jen Jaromír Jágr (Palát 46, Jágr 78).

A jen 48 vteřin po Palátově trefě vyrovnal Michail Sergačjov. Začínalo se znovu, už ale výrazně opatrněji.

Prodloužení rozsekl hned zkraje švédský útočník Andre Burakovsky. „Moc jsem nepřemýšlel,“ přiznal hrdina Avalanche po utkání. „Už jsem podobné situace zažil, takže vím, co je v sázce. I proto si moc cením toho, že se mi dnes před našimi skvělými fanoušky podařilo rozhodnout. Je to pro mě splněný dětský sen.“

Šampion Stanley Cupu s Washingtonem z roku 2018 byl prý na další finále tak natěšený, že se ráno probudil už v šest. „Počkej, až budeš mít děti. To vstáváš v šest každý den,“ prohlásil na jeho konto s úsměvem Gabriel Landeskog, kapitán Avalanche.

Tampa se sice dokázala vrátit do zápasu, s výkonem ale nemohl být kouč Jon Cooper spokojený. „Dnešní zápas má pro nás několik pozitiv, ale vyhrál správný tým,“ uznal. Jeho tým každopádně neskládá zbraně, jde jen o jeden dílek ze čtyř potřebných. „Jsme tady, abychom vyhráli sérii. A vy nevíte, kdy to přijde. Čtyři zápasy, pět, šest, sedm, nikdy nevíš,“ prohlásil kapitán Steven Stamkos.

„Zlepšujeme se,“ těšilo trenéra Colorada Jareda Bednara. Jeho tým má v letošním play off úchvatnou bilanci 13 výher a jen dvou porážek. I počtvrté dokázali Avalanche vyhrát úvodní zápas série. A ještě historická statistika, která vyznívá pro tým z Denveru: týmy, které vyhrály úvodní zápas finále, v 75 procentech případů zvedly nad hlavu Stanley Cup (62:20)…

Dojde Colorado až k vysněnému Poháru po 21 letech? První díl zvládlo, pokračování je na programu v noci ze soboty na neděli.

Góly

Domácí: 07:47. Landeskog, 09:23. Ničuškin, 17:31. Lehkonen, 61:23. Burakovsky

Hosté: 12:26. Paul, 32:51. Palát, 33:39. Sergačjov

Sestavy

Domácí: Kuemper (Francouz) – Toews, Makar, J. Johnson, Manson, Byram, E. Johnson – Landeskog (C), MacKinnon (A), Ničuškin – Burakovsky, Compher, Rantanen (A) – Lehkonen, Helm, L. O'Connor – Newhook, Sturm, Aube-Kubel.

Hosté: Vasilevskij (Elliott) – Hedman (A), Rutta, McDonagh (A), Černák, Sergačjov, Bogosian – Palát, Stamkos (C), Kučerov – Killorn, Cirelli, Hagel – Colton, Point, Paul – Maroon, Bellemare, Perry.

Rozhodčí

Dwyer, Sutherland – Barton, Daisy

Stadion

Ball Arena, Denver

Návštěva

17 778 diváků

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud