Ondřej Kuchař
25. června 2022 • 11:30

Palát resuscitoval Tampu! Čím důležitější, tím lepší, smekl kapitán

Vstoupit do diskuse
2
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Dvacet let od titulu Baníku. Získali jsme ho díky fanouškům, vzpomíná Laštůvka
První Čech, který prorazil Nadalovu antukovou auru: Lehečkův úžasný večer
VŠECHNA VIDEA ZDE

Po utkání mohli v kabině na plné pecky rozjet hit od skupiny Bee Gees. Stayin' Alive! Zůstáváme naživu! Úspěšnou masáž srdce provedl Ondřej Palát. Na hodinách ukazujících zbývající čas utkání svítilo 6:22, když český bombarďák nahodil Tampu. Poslal ji do vedení 3:2, to Lightning vydrželo až do gongu. „Čím důležitější zápas, tím hraje líp. Už dávno je zapsaný v historii klubu,“ chválil Palát kapitán Steven Stamkos. Bolts ve finále snížili na 2:3 na zápasy a odvrátili konec sezony.



A je to tu zase. Další salva chvály na Ondřeje Paláta, tichého hrdinu, který zase jednou v pravou chvíli vyčaroval smrtící blesk. V noci na sobotu jím porazil vzrostlou coloradskou borovici a udržel svůj tým ve Stanley Cupu ve hře o zlatý hattrick.

„Jen jsem se snažil uvolnit. Povedlo se mi to, Heddy (Victor Hedman) mě viděl a krásně mě našel. Já už neměl těžkou práci. Jen jsem se snažil puk dobře z první trefit. Se štěstím to propadlo do branky,“ popsal trefu Palát. Byla pro něj už jedenáctým zásahem v letošním play off. Více gólů mají jen dva hráči.

Branka to nakonec byla vítězná. Pro Paláta to byl v pořadí už osmý zásah ve finále Stanley Cupu v kariéře. Dotáhl se tím na Petra Sýkoru. Zároveň šlo o dvanáctý vítězný gól v play off, více jich z aktivních hráčů mají jen Joe Pavelski a Jevgenij Malkin.

Palát byl vyhlášen hvězdou zápasu. Když zazněla závěrečná siréna, kamery si hledaly právě českého kanonýra. Otázky novinářů se pak z velké části točily právě kolem Paláta. Rozpovídal se hlavně trenér Jon Cooper.

„Pally hraje už spoustu let vedle nejlepších hráčů světa. Když hraje s Kučerovem a Stamkosem, je trochu za nimi, to je jasné. Je ten třetí v lajně. Když se ale zcela upřímně zeptáte těch dvou na fungování útoku, oba budou mluvit hlavně o Ondřejovi. Umí dávat góly, bojovat, bránit. Dělá skvěle svoji práci. Znovu za to byl odměněný. Za svoji snahu. Každý v šatně ví, jak brutálně je pro tým důležitý. Vlastně si říkám, jak úžasné je, že každé play off tady sedím a hovořím o tom, jak úžasný hráč je. To mluví za vše.“

Cooper taky vzpomněl první roky společného působení. „Jsme spolu jedenáct let. Začali jsme spolu už v Norfolku. Pořádně nemluvil anglicky, v jazyce si navíc dlouho nebyl moc jistý. Byl supertichý, skoro neotevřel pusu. Později mi říkal, že si pamatuju každé utkání, kdy jsem ho nechal mimo sestavu. Už tehdy jsem v něm ale viděl to, co předvádí dnes. Je to kluk, kterému nezáleží na publicitě, nepotřebuje každý den mluvit s novináři, být vidět. Chce si jen dobře dělat svůj džob. Jak už jsem říkal, v profi hokeji neměl jiného kouče než mě,“ usmál se kouč.

Po utkání dorazil Palát na interview spolu se Stevenem Stamkosem. A většina otázek mířila právě na kapitána Lightning. Důvod je prostý: introvertní český útočník není zdaleka tak hovorný. „Že má dvanáct vítězných gólů není náhoda. Tohle byl další brutálně důležitý. Je zapsaný v historii Lightning,“ pokýval hlavou Stamkos.

Český útočník Tampy Ondřej Palát ve finále Stanley Cupu rozhodl páté utkání
Český útočník Tampy Ondřej Palát ve finále Stanley Cupu rozhodl páté utkání

„Nejlíp hraje pod tlakem. V play off je to vidět. V nejdůležitějších momentech vynikne, má obrovský vliv na tým,“ hlásil pak Nikita Kučerov. Palát pak na dálku poděkoval domů do Frýdku-Místku, kde v hale Polárka sledovali duel jeho rodiče a s nimi další desítky fanoušků. „Rodiče mi psali, že se sešlo asi 80 lidí. V Česku přitom byly dvě hodiny ráno. Je paráda cítit z domu takovou podporu, díky za to.“

Gólově se v utkání prosadil taky druhý Čech v dresu Bolts. Skóre večera otevřel obránce Jan Rutta, pro kterého to byla první branky v letošním play off. Brankáře Darcyho Kuempera propálil dělovkou o rychlosti 153 kilometrů v hodině. Gólman ji měl mít. Bez clony se nechal propálit. Střela mířila nad beton, přesně mezi bok a ruku. Otřela se o kalhoty a zapadla do sítě.

Colorado pak srovnalo, jenže Tampa se znovu dostala do vedení. Jenže Avalanche opět dotáhli. V tu chvíli se po gólu na 2:2 začalo arénou poprvé ozývat burácivé: We want Cup, tedy My chceme Pohár!  Atmosféra však Tampu nesemlela. „Cítili jsme se na střídačce v pohodě. Jen jsme si připomínali, abychom pokračovali v naší hře. Abychom stále makali, ztížili jim rozehrávku dobrým napadáním a abychom neustupovali. To se povedlo.“

Nadšený z výkonu byl trenér Cooper. „Dnes jsme na ledě předvedli definici charakteru a bojovnosti. Nevím, co víc k výkonu říct. Byli jsme v sérii hodně dole, přijeli jsme do plné arény, které hnala domácí. Dvakrát jsme vedli, dvakrát vyrovnali. My jsme se ale nepoložili. Musíte být hodně odolní, abyste v takových podmínkách uspěli a to je důvod, proč mají kluci na ruce už pár prstenů. Strašně si tohohle vítězství cením a děkuju hráčům,“ uznal.

Šesté utkání finále je na programu v noci na pondělí. Vybojuje Tampa rozhodující sedmý zápas, nebo propuknou oslavy Colorada?

KANADSKÉ BODOVÁNÍ PLAY OFF

1. McDavid (Edmonton) 16 33 (10+23)
2. Draisaitl (Edmonton) 16 32 (7+25)
3. Makar (Colorado) 19 29 (8+21)
4. Kučerov (Tampa Bay) 22 27 (8+19)
5. Rantanen (Colorado) 19 25 (5+20)
6. Zibanejad (NY Rangers) 20 24 (10+14)
7. A. Fox (NY Rangers) 20 23 (5+18)
8. MacKinnon (Colorado) 19 22 (12+10)
9. Landeskog (Colorado) 19 21 (11+10)
10. Palát (Tampa Bay) 22 20 (11+9)
40. Chytil (NY Rangers) 20 9 (7+2)
71. Pastrňák (Boston) 7 6 (3+3)
111. Rutta (Tampa Bay) 16 5 (1+4)
119. Nečas (Carolina) 14 5 (0+5)
169. O. Kaše (Toronto) 7 3 (0+3)
180. Kämpf (Toronto) 7 2 (2+0)
190. Faksa (Dallas) 7 2 (1+1)

Vstoupit do diskuse
2
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud