12. listopadu 2022 • 08:50

SESTŘIHY: Blümel debutoval v NHL, ale řádil Hertl (1+1). Bodoval i Kämpf

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarůšek nechtěl hattrick: Stálo by to peníze, smál se. Jágr mu hokejky nevrátil
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na tuhle noc jen tak nezapomene. Matěj Blümel se po zařazení do prvního týmu Dallasu konečně dočkal a proti San Jose debutoval v NHL. Ale premiéru v prestižní soutěži mu pokazil Tomáš Hertl, který se při výhře 5:4 blýskl gólem a asistencí. Torontu pak nestačila asistence David Kämpfa a podlehl doma Pittsburghu 2:4. V sestavě vítězů nescházel obránce Jan Rutta, který minulý zápas nedohrál po taku Alexandra Ovečkina.



Hertl si první bod připsal za přihrávku, po které Alexandr Barabanov vyrovnal na 1:1, a už po 29 sekundách třetí třetiny zvýšil na 5:2. Český útočník se v rychlém protiútoku ocitl sám před gólmanem Jakem Oettingerem, s pukem zakvedlal a poslal jej bekhendem pod horní tyčku. Pražský rodák má formu, v posledních šesti utkáních nasbíral deset bodů (3+7).

„Pomalu se učíme, jak vyhrávat zápasy,“ prohlásil kouč San Jose David Quinn. „Už je v naší hře hodně dobrých věcí, tlačíme se tvrdě před bránu. Pořád je naše psychika ještě křehká, protože porážek bylo dost, ale dnes jsme potvrdili, že jdeme dopředu,“ pochvaloval si kouč. K výhře Sharks pomohl i Timo Meier, který skóroval v pátém utkání za sebou.

Blümel, který předchozí tři sezony hrál za Pardubice českou extraligu, se dostal do sestavy díky zranění Denise Gurjanova i svým výkonům v AHL. Na farmě Dallasu zaznamenal jedenáct bodů v devíti zápasech (5+6). Trenér Pete DeBoer zařadil dvaadvacetiletého útočníka, který pomohl české reprezentaci na letošním mistrovství světa čtyřmi góly a čtyřmi asistencemi k bronzové medaili, do druhého útoku. Nastupoval s Masonem Marchmentem a Tylerem Seguinem.

„Je silný a velmi dobře bruslí. Očekávám, že do hry vnese energii a jeho přednosti jsou v útoku. Má dobrou střelu, umí dávat góly. Dostane proto šanci ukázat, co dovede,“ vysvětlil před zápasem DeBoer svoji volbu.

Blümel strávil na ledě čtrnáct minut a sedm sekund, během kterých si připsal dvě střely a také dva záporné body za účast při inkasovaných brankách. Jeho spoluhráč Radek Faksa vyšel naprázdno a v této sezoně má na kontě jen jednu asistenci ze čtrnácti utkání. Společně s Hertlem se radoval z výhry i Radim Šimek.

Kämpf si připsal druhou asistenci u gólu, kterým otevřel Zach Aston-Reese z dorážky skóre. Pittsburgh vývoj otočil na přelomu první a druhé třetiny trefami Jasona Zuckera a Jevgenije Malkina, který vstřelil v NHL 450. gól. Toronto vyrovnalo brankou Williama Nylandera, ale vedení strhl na stranu Penguins Brock McGinn a výhru zpečetil při power play Jake Guentzel.

Rutta přešel zákrok Ovečkina s nadhledem a řekl, že zranění naštěstí nebylo vážné, takže mohl nastoupit. V zápase si připsal dva kladné body za účast na ledě při vstřelených a inkasovaných gólech a celkově je v této statistice s devíti body nejlepší v sezoně mezi českými hráči.

Sony Milano se zasloužil dvěma góly a přihrávkou o výhru Washingtonu 5:1 nad Tampou Bay a také si odseděl pětiminutový trest za Nicolase Aube-Kubela. Útočník Capitals zákrokem ramenem na hlavu poslal k ledu v oblasti modré čáry Cala Footea po nahození puku do útočného pásma. Během zápasu se i proto strhlo na ledě několik bitek a rozhodčí rozdali celkem 79 trestných minut.

„Neviděl ho, byl to tvrdý hit. Nevypadá to dobře, pochybuju, že bude hrát příště,“ řekl trenér Tampy Bay Jon Cooper o stavu Footea. Kromě něj odstoupili ze třetí třetiny ještě další dva obránci Erik Černák a Michail Sergačev po blokování střely, takže Lightning dohrávali zápas na tři beky.

Marc-Andre Fleury předčil v brankářském duelu Martina Jonese a dovedl Minnesotu k výhře 1:0 v Seattlu. Gólman Wild kryl 28 střel a připsal si už 72. nulu v kariéře. Rozhodl Mats Zuccarello, který se prosadil v 19. minutě z mezikruží.

Góly

Domácí: 13:49. Aston-Reese, 37:17. Nylander

Hosté: 19:25. Malkin, 21:08. Zucker, 41:56. McGinn, 59:48. Guentzel

Sestavy

Domácí: Källgren (Petruzzelli) – Rielly (A), Liljegren, Brodie, Holl, Giordano, Sandin – Kerfoot, Matthews (A), Marner – N. Robertson, Tavares (C), Nylander – Bunting, Engvall, Järnkrok – Aston-Reese, Kämpf, Malgin.

Hosté: DeSmith (Jarry) – M. Pettersson, Letang (A), Petry, Dumoulin, Rutta, Ruhwedel – Guentzel, Crosby (C), Rust – Zucker, Malkin (A), Rakell – McGinn, Carter, Heinen – Hållander, Poehling, Archibald.

Rozhodčí

StPierre, Joannette – Shewchyk, Murray

Stadion

Scotiabank Arena, Toronto

Návštěva

19 229 diváků

Góly

Domácí: 10:32. Mantha, 27:03. Milano, 34:25. Protas, 44:53. Sheary, 57:45. Milano

Hosté: 52:09. Perbix

Sestavy

Domácí: Kuemper (C. Lindgren) – Carlson (A), E. Gustafsson, Jensen, Fehérváry, Irwin, T. van Riemsdyk – Sheary, Kuzněcov (A), Ovečkin (C) – Johansson, D. Strome, Milano – Aube-Kubel, Eller, Mantha – Hathaway, Dowd, Protas.

Hosté: Vasilevskij (Elliott) – Černák, Hedman (A), Perbix, Sergačjov, Foote, Cole – Kučerov, Point, Hagel – Killorn, Paul, Stamkos (C) – Koepke, Colton, Naměstnikov – Perry (A), Bellemare, Maroon.

Rozhodčí

Skilliter, Dwyer – Nansen, Cormier

Stadion

Capital One Arena, Washington

Návštěva

18 573 diváků

Góly

Domácí: 04:42. Benn, 19:39. Benn, 46:18. Hintz, 52:06. Pavelski

Hosté: 06:13. Barabanov, 12:18. J. Svečnikov, 20:29. Meier, 21:05. Couture, 40:29. Hertl

Sestavy

Domácí: Oettinger (Wedgewood) – C. Miller, Heiskanen, Lundkvist, R. Suter, Hakanpää, Lindell (A) – Pavelski, Hintz, J. Robertson – Blümel, Seguin (A), Marchment – Dellandrea, W. Johnston, Benn (C) – Kiviranta, Glendening, Faksa.

Hosté: Reimer (Kähkönen) – E. Karlsson, Megna, Ferraro (A), Benning, Šimek, Vlasic – Labanc, Hertl, Meier – Barabanov, Couture (C), Nieto – Kunin, Sturm, Lindblom – Lorentz, Bonino (A), J. Svečnikov.

Rozhodčí

O´Rourke, Rehman – Murchison, Apperson

Stadion

American Airlines Center, Dallas

Góly

Domácí:

Hosté: 18:19. Zuccarello

Sestavy

Domácí: Mar. Jones (Hellberg) – Dunn, Larsson (A), Schultz, Soucy, Borgen, Fleury – Burakovsky, Wennberg, Bjorkstrand – Schwartz, Beniers, Eberle (A) – McCann, Gourde, B. Tanev – Donato, Geekie, Sprong.

Hosté: M. Fleury (Gustavsson) – Middleton, Spurgeon (C), Brodin, Dumba (A), Merrill, Addison – Kaprizov, F. Gaudreau, Zuccarello – M. Foligno (A), Eriksson Ek, Boldy – Shaw, Rossi, Dewar – Steel, Cramarossa, Beckman.

Rozhodčí

Anderson, Furlatt – Toomey, Hughes

Stadion

Climate Pledge Arena, Seattle

Návštěva

17 151 diváků

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud