28. ledna 2023 • 06:39

SESTŘIHY: Skvělý Nečas! Srovnal před koncem a rozhodl, výborní gólmani

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Útočník Martin Nečas byl v NHL hlavním strůjcem vítězství hokejistů Caroliny 5:4 v prodloužení nad San Jose. Nejprve dvanáct sekund před koncem třetí třetiny vyrovnal a poté se postaral i o vítěznou branku. Vítek Vaněček se zasloužil 33 zákroky o výhru New Jersey 3:2 v prodloužení v Dallasu a byl vyhlášen první hvězdou zápasu. New York Rangers porazil i díky jedné trefě Filipa Chytila na svém ledě Vegas 4:1. Daniel Vladař chytil 28 střel a dovedl Calgary k vítězství 5:2 v Seattlu.



Carolina ještě na začátku třetí třetiny vedla 2:1. San Jose ale otočilo skóre třemi góly, přičemž Mario Ferraro upravil trefou v čase 58:08 při risku domácích bez brankáře na 4:2. O patnáct sekund později ale snížil Sebastian Aho svým druhým zásahem v utkání a Nečas dorážkou z levého kruhu vyrovnal. Český útočník rozhodl prodloužení po 55 sekundách, když se prosadil střelou z pravého kruhu v přečíslení dva na jednoho po přihrávce Andreje Svečnikova.

„Když vás trenér pošle do hry, chcete dát gól,“ uvedl Nečas, který ukončil prodloužení před dvěma dny v Dallasu a celkově potřetí v sezoně. V této statistice je nejlepším v NHL. „Máme více místa, cítíme se v prodloužení vždy velmi dobře. Skvěle to provedl Sveč, já jsem už jen musel puk dostat do branky,“ doplnil.

Nečas je pátým hráčem v historii NHL, který vyrovnal v posledních šedesáti sekundách třetí třetiny a rozhodl zápas v první minutě prodloužení. „Upřímně řečeno, nehráli jsme nejlepší zápas, ale dobré týmy dokáží i taková utkání nějak vyhrát, jak se povedlo i nám. Šanci nám daly dva důležité góly Aha i zákroky Raanty. Jakmile jsme vyrovnali, věřili jsme, že už to dotáhneme,“ pokračoval Nečas.

Nečas je po Davidu Pastrňákovi druhým českým hráčem, který v této sezoně překonal hranici dvaceti gólů. Na druhé straně vyšel naprázdno Tomáš Hertl, který si už v průběhu sezony několikrát posteskl, že San Jose ztratilo hodně zápasů v závěrech a slabší třetí třetinou.

Vaněček inkasoval oba góly v úvodní třetině. Nejdříve jej překonal spoluhráč Erik Haula, od jehož brusle se odrazila do sítě přihrávka, kterou poslal Ty Dellandrea z rohu kluziště před branku. V přesilové hře pět na tři zvýšil Roope Hintz na 2:0.

„První třetina byla opravdu těžká,“ přiznal Vaněček, který se na začátku zápasu dostal i do křížku s Jamie Bennem. „Mnohokrát mě sekl, tak jsem to řekl rozhodčímu. Někdy je to dobré. Nechtěl jsem, aby mi zlomil zápěstí,“ vysvětlil.

New Jersey vyrovnalo na začátku druhé třetiny trefami Milese Wooda a Jacka Hughese, který rozhodl prodloužení. Vaněček se blýskl zejména v prostředním dějství, ve kterém zastavil všech 18 střel včetně úniku Joe Pavelského a vytáhl se i proti zakončení Benna.

„Věděl jsem, že to bude náročné. Hráli jsme druhý zápas ve druhém dni, letěli jsme dvě hodiny. Bylo mi jasné, že přijde nějaká pasáž, ve které bude potřeba, abych tým podržel, a to se mi ve druhé třetině povedlo. Jsem šťastný,“ řekl Vaněček, který vyhrál ve svém devátém startu za sebou. Je po Martinu Brodeurovi druhým gólmanem v klubové historii, který dosáhl takové série.

Ve výborné formě je i Vladař, který si připsal vítězství v pátém startu v řadě. Sice inkasoval jako první po teči Johna Haydena, ale Calgary ještě v úvodní třetině otočilo na 3:1. U všech tří branek figuroval Elias Lindholm (1+2), první hvězda zápasu. Seattle snížil v 51. minutě dorážkou Eeli Tolvanena, ale za 64 sekund vrátil Noah Hanifin hostům dvougólový náskok a výhru zpečetil v závěru Blake Coleman.

Calgary s Vladařem v bráně bodovalo od 29. listopadu v každém ze třinácti utkání, přičemž deset vyhrálo. „Hráči přede mnou opět skvěle bránili,“ uvedl Vladař, který o den dříve sledoval ze střídačky prohru s Chicagem 1:5. „Byli jsme úplně jiným týmem a z otřesného zápasu jsme se oklepali. Nikdo z nás teď ale není šťastný, protože víme, že jsme měli mít z těch dvou utkání všechny čtyři body,“ podotkl.

Vítek Vaněček pochytal v Dallasu 33 střel a dovedl Devils k další výhře
Vítek Vaněček pochytal v Dallasu 33 střel a dovedl Devils k další výhře

Vladařovi pomohla ve 49. minutě za stavu 3:1 i trenérská výzva. Kontrola u videa odhalila, že byl nedovoleně atakován. Bodovou sérií vyrovnal český gólman i klubový rekord, o který se dělí s Brianem Elliottem a Mikem Vernonem.

Chytil, který skóroval ve třetím zápase v řadě, uklidnil Rangers gólem z 55. minuty na 3:1 po individuální akci a s trochou štěstí. Český útočník převzal puk na obranné modré čáře a zatáhl jej až do útočného pásma mezi kruhy, kde mu při pokusu o střelu dvakrát sjel. Kotouč ale znovu získal jako první a jeho bekhendové zakončení zády k brance se odrazilo od brusle obránce za gólmana Adina Hilla.

Vancouver ve druhém utkání pod vedením Ricka Toccheta poprvé vyhrál, když porazil Columbus 5:2. O triumf kanadského klubu se zasloužil čtyřmi asistencemi Bo Horvat a dvěma góly Elias Pettersson.

New York Islanders zdolal doma Detroit 2:0 a zastavil sérii šesti proher. Hlavními strůjci úspěchu byli Brock Nelson (1+1) a Ilja Sorokin, který zlikvidoval 23 střel. Nejlepší zákrok vytáhl ve 46. minutě za stavu 2:0, kdy se stihl přemístit proti střele Filipa Hronka z levého kruhu bez přípravy.

Góly

Domácí: 17:33. de Haan, 40:17. S. Aho II, 58:23. S. Aho II, 59:48. Nečas, 60:55. Nečas

Hosté: 15:10. Lindblom, 46:50. Bonino, 51:15. Eyssimont, 58:08. Ferraro

Sestavy

Domácí: Raanta (Andersen) – Pesce, Skjei, Burns, Chatfield, Coghlan, de Haan – Jarvis, S. Aho II (A), Teräväinen – Nečas, Kotkaniemi, A. Svečnikov – Fast, J. Staal (C), Martinook – Stepan, Stastny, Noesen.

Hosté: Reimer (Kähkönen) – E. Karlsson (A), Jayc. Megna, Benning, Ferraro, MacDonald, Harrington – Labanc, Hertl (A), Meier – Barabanov, Couture (C), Eyssimont – Gregor, Sturm, Bonino – J. Svečnikov, Lorentz, Lindblom.

Rozhodčí

St. Pierre, O´Rourke – Kovachik, Fournier

Stadion

PNC Arena, Raleigh

Návštěva

18 780 diváků

Góly

Domácí: 16:08. Kreider, 19:17. Trocheck, 54:20. Chytil, 58:36. Vesey

Hosté: 24:57. Kessel

Sestavy

Domácí: Halák (Šesťorkin) – Fox, R. Lindgren, Trouba (C), K. Miller, B. Schneider, Harpur – Vesey, Zibanejad (A), Panarin – Goodrow (A), Trocheck, Kreider – Kakko, Chytil, Lafreniere – Gauthier, Leschyshyn, Cuylle.

Hosté: Hill (L. Thompson) – Pietrangelo (A), Martinez (A), Theodore, McNabb, Hutton, Hague – Marchessault, W. Karlsson, R. Smith (A) – Amadio, Eichel, Cotter – Kessel, Stephenson, W. Carrier – Kolesar, N. Roy, Howden.

Rozhodčí

Schrader, Nicholson – Cormier, Suchánek

Stadion

Madison Square Garden, New York

Návštěva

18 006 diváků

Góly

Domácí: 24:44. Lee, 44:31. Nelson

Hosté:

Sestavy

Domácí: Sorokin (Varlamov) – Romanov, Mayfield, Pulock, Pelech, S. Aho I, Bolduc – Cizikas, Barzal, Beauvillier – Palmieri, Lee (C), Nelson (A) – Parise, Holmström, Pageau – Bailey (A), Räty, M. Martin.

Hosté: Hellberg (Husso) – Seider, Walman, Hronek, Chiarot (A), Määttä, Lindström – Raymond, Larkin (C), Bertuzzi – Copp (A), Perron, Rasmussen – Berggren, Veleno, Fabbri – P. Suter, Kubalík, Erne.

Rozhodčí

L'Ecuyer, Hebert – Nansen, Smith

Stadion

UBS Arena, New York

Návštěva

17255 diváků

Góly

Domácí: 33:26. Lomberg, 36:19. Montour, 59:27. Verhaeghe

Hosté: 13:25. Kopitar, 17:58. Kempe, 29:58. Arvidsson, 58:58. M. Roy

Sestavy

Domácí: Lyon (Guzda) – Forsling, Ekblad (A), M. Staal, Montour, Mahura, Gudas – Lundell, Barkov (C), Reinhart – Verhaeghe, Bennett, M. Tkachuk (A) – Lomberg, Luostarinen, Coli. White – Cousins, E. Staal, G. Smith.

Hosté: Copley (Quick) – M. Anderson, Doughty (A), Durzi, M. Roy, Björnfot, Se. Walker – Byfield, Kopitar (C), Kempe – Iafallo, Danault (A), Arvidsson – Fiala, Lizotte, Anderson-Dolan – Kupari, Turcotte, Fagemo.

Rozhodčí

Pollock, Rank – Baker, Cherrey

Stadion

FLA Live Arena, Sunrise

Návštěva

15 322 diváků

Góly

Domácí: 07:15. Joe. Anderson, 22:44. Nylander

Hosté: 01:32. Chabot, 20:23. B. Tkachuk, 29:57. Brassard, 36:37. Batherson, 43:31. B. Tkachuk, 54:53. Giroux

Sestavy

Domácí: Samsonov (M. Murray I) – Holl, Rielly (A), Liljegren, Giordano, Timmins, Sandin – Marner (A), Tavares (C), Bunting – Nylander, Holmberg, Järnkrok – Engvall, Kämpf, McMann – Joe. Anderson, Kerfoot, Aston-Reese.

Hosté: A. Forsberg (Mandolese) – Holden, Chabot (A), Hamonic, Sanderson, Zajcev, Brännström – M. Joseph, Stützle, B. Tkachuk (C) – Giroux (A), Greig, DeBrincat – Batherson, Pinto, Brassard – Watson, Gambrell, Kelly.

Rozhodčí

Steve Kozari, Trevor Hanson. Čároví: Ryan Gibbons, Jesse Marquis

Stadion

Scotiabank Arena, Toronto

Návštěva

18727 diváků

Góly

Domácí: 10:50. Dellandrea, 16:44. Hintz

Hosté: 21:05. J. Hughes, 23:55. Wood, 60:20. J. Hughes

Sestavy

Domácí: Oettinger (Wedgewood) – Heiskanen (A), C. Miller, Lindell, Hakanpää, R. Suter, Lundkvist – J. Robertson, Hintz, Pavelski (A) – Ja. Benn (C), W. Johnston, Dellandrea – Marchment, Faksa, Seguin – Kiviranta, Glendening, Gurjanov.

Hosté: Vaněček (Blackwood) – Siegenthaler, Hamilton, Graves, Severson, B. Smith, Bahl – Palát (A), Hischier (C), Bratt – Šarangovič, J. Hughes (A), Zetterlund – Tatar, Haula, Mercer – Wood, M. McLeod, Bastian.

Rozhodčí

Hebert, Markovic – Alphonso, Murray

Stadion

American Airlines Center, Dallas

Návštěva

18 532 diváků

Góly

Domácí: 05:20. Hayden, 50:36. Tolvanen

Hosté: 07:16. E. Lindholm, 13:28. Toffoli, 19:55. Zadorov, 51:40. Hanifin, 58:40. Coleman

Sestavy

Domácí: Mar. Jones (Grubauer) – A. Larsson, Dunn, Borgen, Oleksiak, C. Fleury, Soucy – McCann, Wennberg, B. Tanev – Bjorkstrand, Gourde, Tolvanen – Eberle, Donato, Burakovsky – Hayden, Geekie, Sprong.

Hosté: Vladař (Markström) – R. Andersson, Hanifin, Weegar, Zadorov, Mi. Stone, Gilbert – Toffoli, E. Lindholm, Dubé – Huberdeau, Kadri, Lucic – Coleman, Backlund, Mangiapane – Lewis, Pelletier, Ružička.

Rozhodčí

South, Chmielewski – Murray, Mills

Stadion

Climate Pledge Arena, Seattle

Góly

Domácí: 01:25. E. Pettersson, 13:21. Q. Hughes, 19:15. Michejev, 48:20. Joshua, 52:52. E. Pettersson

Hosté: 02:08. Marčenko, 56:52. Marčenko

Sestavy

Domácí: Delia (S. Martin) – Bear, Q. Hughes, L. Schenn, Ekman-Larsson, T. Myers, Stillman – Pederson, E. Pettersson, Kuzmenko – Boeser, Horvat, Michejev – Garland, J. Miller, Joshua – Studnicka, Lazar, Dries.

Hosté: Korpisalo (Merzlikins) – Peeke, Gavrikov, Gudbranson, Berni, A. Boqvist, Bayreuther – Laine, Jenner, J. Gaudreau – K. Johnson, Sillinger, Marčenko – Bemström, Roslovic, L. Foudy – Olivier, Kuraly, E. Robinson.

Rozhodčí

Brenk, Syvret – MacPherson, Kelly

Stadion

Rogers Arena, Vancouver

Kanadské bodování
Hráč Tým G A KB Z +/- TM S
1. Connor McDavid 64 89 153 82 22 36 352
2. Leon Draisaitl 52 76 128 80 7 24 247
3. David Pastrňák 61 52 113 82 34 38 407
4. Nikita Kučerov 30 83 113 82 -2 36 271
5. Nathan MacKinnon 42 69 111 71 29 30 366
6. Jason Robertson 46 63 109 82 36 20 313
7. Matthew Tkachuk 40 69 109 79 29 123 322
8. Mikko Rantanen 55 50 105 82 15 82 306
9. Ryan Nugent-Hopkins 37 67 104 82 12 35 201
10. Elias Pettersson 39 63 102 80 16 14 257

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud