19. února 2023 • 06:40

SESTŘIHY: Nečas (1+2) zářil pod širým nebem, rozjetý Boston si zastřílel

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

To byla povedená česká noc v NHL! Útočník Martin Nečas ozdobil svůj první start v utkání NHL pod širým nebem třemi body za gól a dvě asistence a pomohl hokejistům Caroliny k výhře 4:1 nad Washingtonem. Vysloužil si za to ocenění pro muže zápasu. Střelecky se v sobotním programu zámořské ligy prosadili také David Kämpf z Toronta a Pavel Zacha, který pojistil výhru Bostonu 6:2 nad New York Islanders. Jeho spoluhráč David Pastrňák si připsal 300. asistenci v kariéře a zaznamenal 75. bod v sezoně.



Carolina svoji premiéru pod širým nebem zvládla výborně. Hurricanes před téměř 57 tisíci diváků vedli od třetí minuty, kdy po souhře Nečase s Teuvem Teräväinenem otevřel skóre Jesperi Kotkaniemi. „Byl to výjimečný moment, první gól pod širým nebem v historii organizace. Zápas celkově měl speciální nádech. Kdybychom už nikdy v budoucnu nedostali šanci hrát venku, nevadilo by to, protože dnešek pro nás byl mimořádný,“ líčil trenér Hurricanes Rod Brind'Amour.

Zbylé tři branky přidali domácí ve druhé třetině. Nejprve se prosadil Paul Stastny a poté přišly Nečasovy chvíle. Ve 29. minutě český útočník v přesilovce napřáhl z kraje levého kruhu a zvýšil na rozdíl tří branek. V čase 31:17 pak předložil Teräväinenovi puk před prázdnou branku a potřetí v ročníku zaznamenal v jednom zápase tři body.

„Myslím, že na dnešní večer nikdo z nás nezapomene. Já osobně jsem si užil každou sekundu. Snažil jsem se soustředit na zápas, ale fanoušci a všechen vzruch okolo mi to nedovolili. Pod širým nebem jsem hrál poprvé. Jsem rád, že jsem při premiéře mohl oslavit výhru,“ řekl čtyřiadvacetiletý Nečas, jenž vylepšil svoji bilanci v sezoně na 22 branek a 29 asistencí a poprvé v kariéře překonal padesátibodovou hranici.

Nečas v produktivitě českých hokejistů drží druhé místo za Pastrňákem. Havířovský rodák v souboji s Islanders připravil úvodní branku pro Jakea DeBruska a s bilancí 39+36 drží páté místo v kanadském bodování soutěže. Na metu 300 asistencí dosáhl v 565. zápase v NHL. V klubové historii to jen čtyři hráči dokázali rychleji, mezi nimi je i David Krejčí, jemuž stačilo o pět zápasů méně než Pastrňákovi.

Ve 39. minutě se do statistik zapsal také Zacha, jenž třináctým gólem v sezoně zvýšil na 6:1. Dvěma trefami se blýskl centr čtvrté formace Trent Frederic.

Boston vyhrál potřetí za sebou, po 55 zápasech má na kontě 89 bodů a nadále suverénně vládne celé NHL. V domácím prostředí Bruins odčinili prohru s Washingtonem a vrátili se na vítěznou vlnu. Na vlastním ledě v dosavadním průběhu ročníku nezabodovali pouze dvakrát a jsou na něm nejlepší v lize. „Před sezonou jsme si říkali, že bychom chtěli z naší arény vytvořit tvrz, a myslím, že se nám to daří. Po zaváhání v posledním domácím duelu jsme se chtěli vrátit k poctivému hokeji, který nám v sezoně nese body. Myslím, že jsme dnes odehráli dobrý zápas,“ uvedl autor gólu a asistence Nick Foligno.

Vaněček vychytal vítězství

Kämpf se střelecky prosadil po 27 zápasech. V 55. minutě dorážkou do odkryté branky zpečetil vítězství Toronta 5:1 nad Montrealem. Dva góly dal v souboji dvou tradičních kanadských klubů Michael Bunting, Maple Leafs drží čtvrté místo ve Východní konferenci.

Útočník Detroitu Filip Zadina si v šestém zápase po zranění připsal třetí bod. Pardubický odchovanec v zápase se Seattlem připravil vyrovnávací branku na 1:1, jeho asistence ale k prodloužení vítězné série Red Wings na šest zápasů nestačila. Domácí Seattle vyhrál 4:2 a v tabulce Západní konference se posunul na čtvrté místo. Detroit je ve Východní konferenci dvanáctý a na příčky zaručující play off ztrácí tři body.

Filip Chytil pomohl nahrávkou newyorským Rangers alespoň k bodu z ledu Calgary a rozšířil sbírku v sezoně na 35 bodů. Jeho tým po sedmi výhrách prohrál 2:3 v prodloužení, bodovou sérii ale protáhl na deset zápasů.

Zápas proti Los Angeles vůbec nevyšel brankáři Karlu Vejmelkovi, který během úvodních 16 minut inkasoval pět branek a uvolnil místo Connoru Ingramovi. Coyotes s náhradním gólmanem dokázali srovnat na 5:5 a dotáhli zápas až k samostatným nájezdům. V nich neuspěli, ale bodovali už v osmém zápase za sebou.

Vítek Vaněček naproti tomu 29 zákroky přispěl k výhře New Jersey nad Pittsburghem 5:2. Ondřej Palát ve třetím útoku Devils odehrál bez mála 17 minut a podruhé za sebou vyšel bodově naprázdno.

Góly

Domácí: 02:36. Novak, 12:56. Duchene, 15:01. R. Johansen, 27:40. Sissons, 36:23. Josi, 48:58. Novak, 54:14. Trenin

Hosté: 07:55. Cousins, 12:09. M. Tkachuk, 49:48. Reinhart

Sestavy

Domácí: Lankinen (Saros) – Josi (C), McDonagh, Lauzon, Ekholm (A), Fabbro, Gravel – Duchene, R. Johansen, Granlund (A) – Tomasino, Glass, Niederreiter – Jeannot, Sissons, Trenin – Pärssinen, Novak, Co. Smith.

Hosté: Bobrovskij (28. Knight) – Ekblad (A), Forsling, Montour, M. Staal, Gudas, Mahura – Reinhart, Barkov (C), Lundell – M. Tkachuk (A), Luostarinen, Verhaeghe – Cousins, E. Staal, Lomberg – Děnisenko, Coli. White, Tierney.

Rozhodčí

South, McCauley – Cherrey, Murray

Stadion

Bridgestone Arena, Nashville

Návštěva

17 823 diváků

Góly

Domácí: 35:28. Blais

Hosté: 16:37. Rantanen, 27:37. Byram, 42:56. Ničuškin, 49:40. Byram

Sestavy

Domácí: Binnington (Greiss) – Parayko (A), Leddy, Rosén, Faulk, Bortuzzo, Tucker – B. Schenn (A), Thomas (A), Kyrou – Bučněvič, Barbašev, Leivo – Neighbours, L. Brown, Blais – Toropčenko, N. Walker, T. Pitlick.

Hosté: Annunen (Georgijev) – Makar (A), D. Toews, Byram, Girard, Englund, MacDermid – Ničuškin, MacKinnon (A), Lehkonen – Rantanen (A), Rodrigues, Compher – Cogliano, L. O'Connor, Newhook – Nieto, Malgin, Meyers.

Rozhodčí

Pollock, Nicholson – Gibbons, Pancich

Stadion

Enterprise Center, St. Louis

Návštěva

18096 diváků

Góly

Domácí: 02:19. DeBrusk, 09:15. N. Foligno, 17:19. Frederic, 28:17. Bergeron, 31:30. Frederic, 38:31. Zacha

Hosté: 26:46. Palmieri, 53:42. M. Martin

Sestavy

Domácí: Ullmark (Swayman) – Grzelcyk, McAvoy (A), H. Lindholm, Carlo, Forbort, Clifton – Marchand (A), Bergeron (C), DeBrusk – Zacha, Krejčí, Pastrňák – Hall, Coyle, Cr. Smith – Greer, Frederic, N. Foligno.

Hosté: Varlamov (Sorokin) – Romanov, Mayfield, Pelech, Pulock, S. Aho I, Dobson – Lee (C), Horvat, Barzal – Parise, Nelson (A), Palmieri (A) – M. Martin, Cizikas, Fasching – R. Johnston, Andreoff, Holmström.

Rozhodčí

Kea, Pochmara – MacPherson, Apperson.

Stadion

TD Garden, Boston

Návštěva

17 850 diváků

Góly

Domácí: 03:33. Malkin, 54:43. Malkin

Hosté: 04:53. Mercer, 23:47. Hamilton, 28:25. Hischier, 48:39. Bratt, 57:56. Hischier

Sestavy

Domácí: Tokarski (DeSmith) – Dumoulin, Letang (A), Petry, M. Pettersson, P. Joseph, Ruhwedel – Crosby (C), Rakell, Guentzel – Rust, Zucker, Malkin (A) – McGinn, Carter, Kapanen – Blueger, D. O'Connor, Archibald.

Hosté: Vaněček (Blackwood) – Hamilton, Graves, Severson, Bahl, Marino, B. Smith – J. Hughes (A), Šarangovič, Bratt – Mercer, Hischier (C), Tatar – Zetterlund, Palát (A), Haula – Wood, M. McLeod, J. Boqvist.

Rozhodčí

Sutherland, Schlenker – Barton, Hughes

Stadion

PPG Paints Arena, Pittsburgh

Návštěva

18427 diváků

Góly

Domácí: 26:29. Dellandrea

Hosté: 17:41. L. Foudy, 45:49. A. Boqvist, 55:32. Olivier, 58:40. E. Robinson

Sestavy

Domácí: Wedgewood (Oettinger) – Heiskanen, C. Miller, Lindell, Hakanpää, R. Suter, Lundkvist – J. Robertson, Hintz, Pavelski – Marchment, Seguin, Dellandrea – Ja. Benn, W. Johnston, Gurjanov – Karlström, Faksa, F. Olofsson.

Hosté: Korpisalo (Merzlikins) – Berni, Gudbranson, Blankenburg, Peeke, Bayreuther, A. Boqvist – Marčenko, Jenner, Laine – K. Johnson, Sillinger, L. Foudy – Roslovic, Bemström, E. Robinson – Kuraly, Olivier, Pederson.

Rozhodčí

Chmielewski, Dunning – Flemington, Suchánek

Stadion

American Airlines Center, Dallas

Návštěva

18 532 diváků

Góly

Domácí: 25:32. Bunting, 33:20. Engvall, 38:20. Bunting, 43:47. Nylander, 54:53. Kämpf

Hosté: 20:42. Jos. Anderson

Sestavy

Domácí: Woll (Källgren) – Brodie, Rielly (A), Liljegren, Giordano, Holl, Sandin – Nylander, Matthews, Bunting – Marner (A), O'Reilly, Tavares (C) – Järnkrok, Kämpf, Engvall – Kerfoot, Acciari, Aston-Reese.

Hosté: Allen (Montembeault) – J. Barron, Matheson, Savard (A), Harris, Schueneman, Kovacevic – Jos. Anderson (A), Suzuki (C), Harvey-Pinard – Hoffman, Belzile, Dadonov – Armia, Dvorak, Drouin – Ylönen, R. Pitlick, Pezzetta.

Rozhodčí

TJ Luxmore, Garrett Rank. Čároví: Andrew Smith, Devin Berg

Stadion

Scotiabank Arena, Toronto

Návštěva

19535 diváků

Góly

Domácí: 02:11. Kotkaniemi, 25:47. Stastny, 28:48. Nečas, 31:17. Teräväinen

Hosté: 50:32. Wilson

Sestavy

Domácí: Andersen (Raanta) – Slavin (A), Burns, Skjei, Pesce, Chatfield, de Haan – Jarvis, A. Svečnikov, S. Aho II (A) – Nečas, Kotkaniemi, Teräväinen – Martinook, J. Staal (C), Fast – Stastny, Noesen, Stepan.

Hosté: Kuemper (C. Lindgren) – Jensen, Orlov, E. Gustafsson, T. van Riemsdyk, Fehérváry, Irwin – Mantha, Kuzněcov, Sheary – Oshie (A), D. Strome, Milano – Bäckström (A), M. Johansson, Eller – Hathaway, Aube-Kubel, Wilson (A).

Rozhodčí

St. Pierre, L'Ecuyer – Tobias, Daisy

Stadion

PNC Arena, Raleigh

Návštěva

56 961 diváků

Góly

Domácí: 00:38. Mangiapane, 00:47. Kadri, 61:28. Backlund

Hosté: 36:53. Tarasenko, 52:48. Lafreniere

Sestavy

Domácí: Markström (Vladař) – Hanifin, R. Andersson, Weegar, C. Tanev, Zadorov, Mi. Stone – Pelletier, Kadri, Huberdeau – Dubé, Ružička, Toffoli – Mangiapane, Backlund, Coleman – Lucic, Lewis, B. Ritchie.

Hosté: Halák (Šesťorkin) – R. Lindgren, Fox, K. Miller, Trouba, Mikkola, B. Schneider – Kreider, Zibanejad, Tarasenko – Panarin, Trocheck, Vesey – Lafreniere, Chytil, Kakko – Goodrow, Leschyshyn, Gauthier.

Rozhodčí

Blandina, Charron – Mills, Galloway

Stadion

Scotiabank Saddledome, Calgary

Návštěva

19 206 diváků

Góly

Domácí: 14:24. Beauvillier, 21:53. Kuzmenko, 33:35. Beauvillier, 50:04. Di Giuseppe, 58:03. E. Pettersson, 59:19. E. Pettersson

Hosté: 15:56. Braun, 37:28. Frost

Sestavy

Domácí: Šilovs (Delia) – Bear, Q. Hughes (A), L. Schenn, Wolanin, T. Myers, Stillman – Beauvillier, E. Pettersson (A), Kuzmenko – Boeser, J. Miller (A), Di Giuseppe – Garland, Studnicka, Podkolzin – Dries, Aman, Joshua.

Hosté: Hart (Ersson) – York, Provorov, Ristolainen, Sanheim, DeAngelo, Seeler, Braun – Tippett, N. Cates, Hayes – Konecny, Frost, J. van Riemsdyk – Allison, Laughton (A), Farabee – P. Brown, Deslauriers.

Rozhodčí

Graham Skilliter, Ghislain Hebert. Čároví: Trent Knorr, Justin Johnson

Stadion

Rogers Arena, Vancouver

Návštěva

18799 diváků

Góly

Domácí: 16:50. Eberle, 22:05. Eberle, 39:52. Oleksiak, 44:49. Tolvanen

Hosté: 19:44. P. Suter, 57:39. Larkin

Sestavy

Domácí: Grubauer (Mar. Jones) – A. Larsson (A), Dunn, Borgen, Oleksiak, Schultz, Soucy – Eberle (A), Beniers, McCann – B. Tanev, Wennberg, Schwartz – Bjorkstrand, Gourde, Tolvanen – Sprong, Geekie, Donato.

Hosté: Husso (Hellberg) – Seider, Walman, Hronek, Chiarot, Oesterle, Määttä – Kubalík, Larkin (C), Bertuzzi – Fabbri, Copp (A), Rasmussen – Perron (A), Veleno, Berggren – Sundqvist, P. Suter, Zadina.

Rozhodčí

Lambert, Dwyer – Mahon, Murchison

Stadion

Climate Pledge Arena, Seattle

Návštěva

17 151 diváků

Góly

Domácí: 16:49. J. Svečnikov, 31:57. Barabanov

Hosté: 03:01. Cozens, 26:26. Power, 49:52. J. Skinner, 58:59. Tuch

Sestavy

Domácí: Kähkönen (Reimer) – E. Karlsson, Harrington, Benning, Vlasic, MacDonald, Ferraro (A) – Labanc, Hertl, Meier – Barabanov, Couture (C), Eyssimont – Gregor, Sturm, Bonino (A) – J. Svečnikov, Lorentz, Lindblom.

Hosté: Luukkonen (C. Anderson) – Jokiharju, Dahlin (A), Samuelsson, Power, Ljubuškin, Clague – Tuch, Ta. Thompson, J. Skinner – V. Olofsson, Cozens, Peterka – Quinn, Krebs, Mittelstadt – Okposo (C), Jost, Girgensons (A).

Rozhodčí

Rehman, O'Rourke – Baker, Cormier

Stadion

SAP Center, San Jose

Návštěva

17 562 diváků

Góly

Domácí: 08:00. Fiala, 09:56. Kopitar, 11:56. Lizotte, 14:48. M. Roy, 15:48. Fiala, . Kempe

Hosté: 09:06. J. Brown, 35:40. Keller, 40:37. Keller, 47:06. Boyd, 47:50. Fischer

Sestavy

Domácí: Quick (Copley) – Doughty (A), M. Anderson, M. Roy, Durzi, Se. Walker, Björnfot – Kempe, Kopitar (C), Byfield – Arvidsson, Danault (A), Moore – Iafallo, Lizotte, Fiala – Kaliyev, Kupari, Vilardi.

Hosté: Vejmelka (16. Ingram) – Stecher, Välimäki, Moser, Nemeth, Söderström, J. Brown – Schmaltz, Hayton, Keller (A) – Crouse (A), Bjugstad, Maccelli – Fischer (A), Boyd, N. Ritchie – Kassian, McBain, O'Brien.

Rozhodčí

Hanson, Anderson – Nansen, O’Quinn

Stadion

Crypto.com Arena, Los Angeles

Góly

Domácí: 06:17. Howden, 08:17. Marchessault, 14:20. Theodore, 17:46. Marchessault, 58:51. N. Roy

Hosté: 06:10. Naměstnikov, 06:57. Stamkos, 24:29. Perry, 59:49. Bellemare

Sestavy

Domácí: Hill (Brossoit) – Pietrangelo (A), Martinez (A), Theodore, McNabb, Whitecloud, Hague – Marchessault, Eichel, Cotter – Amadio, W. Karlsson, R. Smith (A) – Kessel, Stephenson, W. Carrier – Kolesar, N. Roy, Howden.

Hosté: Vasilevskij (Elliott) – Bogosian, Hedman (A), Sergačjov, Perbix, Cole, C. Foote – Kučerov (A), Point, Hagel – Killorn, Stamkos (C), Cirelli – Maroon, Paul, Colton – Perry, Bellemare, Naměstnikov.

Rozhodčí

Kozari, Beach – McNamara, Toomey

Stadion

T-Mobile Arena, Las Vegas

Návštěva

18317 diváků

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud