11. května 2023 • 09:20

SESTŘIHY: Toronto odvrátilo konec sezony. Edmonton srovnal s Vegas

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejisté Toronta se vyhnuli ve 2. kole play off NHL vyřazení v nejkratší možné době a po výhře 2:1 na ledě Floridy snížili stav série na 1:3. První hvězdou zápasu byl vyhlášen Mitchell Marner, který se podílel na obou gólech (1+1). Edmonton porazil doma Vegas 4:1 i díky třem trefám v úvodní třetině a vyrovnal sérii na 2:2.



Toronto otevřelo skóre ve 24. minutě z přesilové hry i s pomocí neúmyslné asistence rozhodčího. Michael Bunting poslal puk z pravé strany podél mantinelu a ten se odrazil od sudího přímo před branku k osamocenému Williamu Nylanderovi. Švédský útočník nejdříve trefil tyč, ale z dorážky skóroval. „Byl to nešťastný odraz, ale tak to je. To se stává,“ řekl smířlivě gólman Floridy Sergej Bobrovskij.

Zvýšit vedení Toronta mohl v polovině utkání David Kämpf, ale neprosadil se na hranici brankoviště ani z dorážky. Bobrovskij zneškodnil i únik Johna Tavarese a nestačil až v 51. minutě na střelu Marnera od modré čáry. Vzápětí snížil v přesilové hře Sam Reinhart z dorážky, ale více už domácím nepovolil Joseph Woll, který chytal poprvé v kariéře zápas v play off NHL.

„Z hlediska nasazení jsme odehráli nejlepší utkání v sezoně. Od začátku do konce jsme neměli výpadek,“ radoval se trenér Toronta Sheldon Keefe. „Byl to těsný zápas, ale podali jsme výkon roku i v obětavosti v obraně. Nutnost vyhrát vedla k tomu, že jsme všichni odvedli neuvěřitelnou práci,“ dodal kouč. A v útoku se prosadili klíčoví hráči. Poprvé v sérii skóroval jeden ze čtveřice Nylander, Marner, Tavares a Auston Matthews.

Florida útočí na první účast ve finále Východní konference od roku 1996. Dosud ve své historii ještě neovládla sérii 4:0. „Odehráli jsme dobrý zápas. Bojovali jsme, solidně bránili. Mají dobrý tým, proto je výsledek takový,“ pronesl Bobrovskij.

Edmonton položil základ úspěchu mezi 7. až 14. minutou, během nichž dal tři góly. Skóre otevřel Nick Bjugstad: sebral puk u zadního mantinelu po nepřesné střele a rychlým manévrem jej zasunul bekhendem u levé tyčky. Za 52 sekund se prosadil v přesilové hře obránce Evan Bouchard tvrdou ranou zpoza pravého kruhu. Z opačné strany zvýšil Mattias Ekholm milimetrovou střelou na 3:0.

Na čtyřbrankový rozdíl upravil Ryan Nugent-Hopkins střelou z mezikruží. O nulu připravil Stuarta Skinnera ve 46. minutě z rychlého protiútoku Nicolas Roy. „Vždy jste zklamání, když prohráváte v sérii. Není to dobrý pocit. Nutí vás to ale hrát s větším nasazením, vydáte ze sebe to nejlepší,“ uvedl kapitán Edmontonu Connor McDavid, který si připsal dvě přihrávky.

V předposlední minutě byl vyloučen na pět minut a do konce zápasu obránce Vegas Alex Pietrangelo. Zkušený bek sekl přes ruku Leona Draisaitla, který chvíli předtím minul při hře hostů bez gólmana prázdnou branku. Německého útočníka se vydal zastat McDavid, k bitce s Pietrangelem ale nedošlo. Rozhodčí udělili 111 trestných minut, drtivou většinu od stavu 4:1.

Poprvé se objevil v letošním play off od úvodní minuty v brankovišti Vegas Adin Hill, protože se minule zranil Laurent Brossoit. „Nesmíte mít v zápase žádné pasažéry, ale pár hráčů se vezlo a spoléhalo, že to gólman zachrání. Adin ale dlouho nechytal, nebylo to k němu fér. Utekl nám začátek, soupeř ožil, dal rychlé góly a už jsme se z toho nedostali,“ shrnul trenér Bruce Cassidy.

Dodal, že bližší informace o stavu své brankářské jedničky bude mít až po návratu do Vegas. Do pozice dvojky se posunul Jonathan Quick a trojkou je v této chvíli Jiří Patera, který před dvěma měsíci debutoval v NHL.

Góly

Domácí: 52:14. Reinhart

Hosté: 23:29. Nylander, 50:03. Marner

Sestavy

Domácí: Bobrovskij (Lyon) – Forsling, Ekblad (A), Montour, M. Staal, Gudas, Mahura – Verhaeghe, Barkov (C), Duclair – Tkachuk (A), Bennett, Cousins – Reinhart, Lundell, Luostarinen – White, E. Staal, Dalpe.

Hosté: Woll (M. Murray I) – Rielly (A), Schenn, Brodie, Holl, McCabe, Liljegren, Giordano – Marner, Matthews (A), Järnkrok – Nylander, Tavares (C), Kerfoot – Bunting, O'Reilly, Acciari – Lafferty, Kämpf.

Rozhodčí

Dwyer, McIsaac – Berg, Cormier

Stadion

FLA Live Arena, Sunrise

Návštěva

19868 diváků

Góly

Domácí: 06:46. Bjugstad, 07:38. Bouchard, 13:30. Ekholm, 34:45. Nugent-Hopkins

Hosté: 45:58. N. Roy

Sestavy

Domácí: Skinner (Campbell) – Ceci, Nurse (A), Bouchard, Ekholm, Desharnais, Kulak – Draisaitl (A), McDavid (C), E. Kane – Hyman, Bjugstad, Nugent-Hopkins – Ryan, R. McLeod, Foegele – Yamamoto, Kostin, Janmark.

Hosté: Hill (Quick) – Pietrangelo (A), Martinez, Theodore, McNabb, Whitecloud, Hague – Marchessault, Eichel, Barbašev – Amadio, Karlsson, R. Smith (A) – Stone (C), Stephenson, Howden – Kolesar, N. Roy, Carrier.

Rozhodčí

Skilliter, Rooney – MacPherson, Kovachik

Stadion

Rogers Place, Edmonton

Návštěva

18 347 diváků

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud