11. května 2023 • 07:50

Pastrňák mezi finalisty pro nejlepšího hráče sezony NHL, konkuruje McDavid

Autor: ČTK, inf
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
Dostál: Moc se mi líbí Kovář. Staňkovi pomohla Slavia, kdo ale jako trojka?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejový útočník David Pastrňák z Bostonu má v NHL šanci získat Ted Lindsay Award pro nejlepšího hráče sezony podle hráčské asociace NHLPA. Brzy sedmadvacetiletý český kanonýr je mezi třemi finalisty ceněné individuální trofeje spolu s obráncem Erikem Karlssonem ze San Jose a útočníkem Connorem McDavidem z Edmontonu. Na oficiálním webu soutěže o tom informovala NHL.



Pro pětinásobného vítěze domácí ankety Zlatá hokejka Pastrňáka by to bylo v případě vítězství druhé velké individuální ocenění. Z roku 2020 má Maurice „Rocket“ Richard Trophy pro nejlepšího střelce základní části. Vystřílel si ji tehdy společně s Alexandrem Ovečkinem.

V základní části probíhající sezony NHL byl Pastrňák jasným ofenzivním lídrem Bruins. V produktivitě celé ligy skončil třetí a mezi střelci obsadil druhé místo. V 82 zápasech si český hokejista vytvořil kariérní maxima se 113 body za 61 branek a 52 asistencí. Mezi kanonýry jej v boji o Maurice Richard Trophy předčil o tři góly jen suverén sezony McDavid. Pastrňák však vládl lize s 13 vítěznými trefami. Třikrát dal hattrick a odehrál devět zápasů s alespoň třemi body. Jako poslední z Bruins získal cenu Bobby Orr (1974/75).

Šestadvacetiletý Kanaďan McDavid získal potřetí za sebou a popáté v kariéře i Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče. V 82 duelech nasbíral 153 bodů za 64 gólů a 89 přihrávek. Přes stopadesátibodovou hranici se přitom dostal před ním naposledy Mario Lemieux v sezoně 1995/96. Připsal si jich tehdy 161.

Opora Bostonu jako bavič, módeman i dříč. Jaký neobvyklý dárek Pastrňák dostal?
Video se připravuje ...

McDavid je už trojnásobným držitelem Ceny Teda Lindsayho z let 2017, 2018 a 2021. Loni byl rovněž mezi finalisty, zvítězil ale jiný útočník Auston Matthews z Toronta. Více než třikrát získali ocenění, jež do roku 2010 neslo jméno bývalého kanadského premiéra Lestera B. Pearsona, jen legendární útočníci Wayne Gretzky (5) a Lemieux (4).

Dvaatřicetiletý Švéd Karlsson je stejně jako Pastrňák mezi triem finalistů poprvé. Spoluhráč Tomáše Hertla a Radima Šimka ovládl bodování Sharks a stal se teprve šestým obránce historie slavné soutěže, který dosáhl na stobodovou metu. Dosud posledním byl Brian Leetch, jenž si v sezoně 1991/92 v dresu New York Rangers připsal 102 bodů.

Karlsson jich nastřádal 101, když vstřelil 25 branek a přidal 76 asistencí. Během sezony vstřelil i svůj první hattrick v NHL a mezi 3. prosincem a 6. lednem stanovil klubový rekord, když bodoval ve 14 po sobě jdoucích utkáních. Připsal si za tu dobu dva góly a 20 přihrávek. Karlsson je rovněž mezi trojicí finalistů Norris Trophy pro nejlepšího obránce, kterou získal již v letech 2012 a 2015.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud