27. července 2023 • 19:30

Nedoceněné sezony Čechů v NHL: Havlát v Chicagu válel, Pohár mu utekl

Autor: Adam Papoušek
Vstoupit do diskuse
2
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

V hokejovém světě se toho příliš neděje, a tak v následujících dnech zavzpomínáme na sezony českých hokejistů v NHL, které by zasloužily docenit. Jednu takovou prožil v ročníku 2008/09 útočník Martin Havlát v dresu Chicaga. Byl nejen nejproduktivnějším hráčem Blackhawks, ale vůbec jedním z nejlepších hráčů celé ligy.



Nastoupil do 81 utkání, ve kterých nasbíral 77 bodů (29+48). Více gólů zapsala pouze vycházející hvězda Jonathan Toews (34). Havlát zažil i povedené play off. V 16 duelech vstřelil pět branek a na dalších deset přihrál.

Mezi nejlepší směrem do útoku patřil i po analytické stránce. Pouze 14 jiných hokejistů sbíralo více bodů při hře v plném počtu hráčů při přepočtu na 60 minut hry. Z českých hokejistů byl lepší pouze David Krejčí (2,98). Havlát zapsal hodnotu 2,61.

Měl skvělý vliv na své spoluhráče směrem do ofenzivy (percentil 86). Jakmile byl Havlát na ledě, ostatní hráči Chicaga vykazovali lepší útočné statistiky.

Nejvíce minut při hře pět proti pěti odehrál Havlát s Andrewem Laddem a Davem Bollandem. O to pestřejší jeho produktivita je. Nefiguroval totiž ve stejné lajně s Patrickem Kanem ani Jonathanem Toewsem.

Havlát byl v sezoně 2008/09 lepší než 97 % ostatních útočníků v celé NHL směrem do ofenzivy. A výrazný podíl na tom měly i přihrávky, ve kterých byl lepší než 96 % ostatních forvardů.

Poslední ročník

I přes povedenou sezonu to však pro Martina Havláta byla jeho poslední v Chicagu. Vypršela mu smlouva a tu následující podepsal jako volný hráč s Minnesotou Wild na 6 let.

V novém angažmá už podobně úspěšný ročník nezažil. Po dvou sezonách byl vytrejdován do San Jose Sharks, kteří ho v červnu 2014 vykoupili ze smlouvy.

Možná máte Havláta zafixovaného především v dresu Ottawy, ovšem bylo to právě Chicago, kde zažil nejlepší roky. Ve 172 utkáních nasbíral vynikajících 161 bodů.

Bohužel v Chicagu nevydržel další sezonu, ve které Blackhawks vyhráli Stanley Cup. Na druhou stranu se už nikdy nedozvíme, zda by ho vyhráli i s Havlátem v sestavě. Díky jeho odchodu totiž Chicago mohlo přivést Mariána Hossu.

Vstoupit do diskuse
2
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud