Martin Molčík
28. října 2023 • 19:50

Dlouhá stopka pro sázkaře z Ottawy: klub ho podpoří, problém byl v...

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
SESTŘIH: Toronto - Boston 1:3. Pastrňák gólem uklidnil Bruins, Maple Leafs na pokraji vyřazení
VŠECHNA VIDEA ZDE

Shane Pinto je nadějným příslibem Ottawy. Svou kariéru rozjel solidně. Přišel ale zádrhel, který nezpůsobilo zranění ani špatná výkonnost. Problémem je sázení na sportovní zápasy. Kvůli tomu vedení soutěže mladému Američanovi pozastavilo činnost na 41 utkání. Polehčující okolností pro něj je, že vyšetřování neprokázalo sázení na utkání NHL.



Sám hříšník si chybu hned uvědomil. „Chci se omluvit NHL, Senators, svým spoluhráčům, fanouškům, městu Ottawě a především své rodině. Přijímám plnou odpovědnost za své činy a těším se na návrat na led se svým týmem,“ řekl Američan pro web NHL.com.

Mohlo by se zdát, že po přestupku od něj klub dá ruce pryč. Opak je pravdou. Senators v oficiálním prohlášení vyjádřili svému hráči podporu.

„Shane je ceněným členem našeho hokejového klubu; zajímavý, inteligentní, mladý muž, který učinil špatná rozhodnutí, jež vyústila v suspendaci ze strany ligy. Víme, že svých chyb lituje. Plně podporujeme pravidla NHL týkající se hazardních her. Přestože jsme se o tomto problému dozvěděli se zármutkem, celá organizace je Shaneovi i nadále oddaná a bude společně dělat vše, co je nezbytné, aby mu pomohla poskytnout podporu, která mu umožní vyřešit jeho problémy a stát se silným přínosem pro naši komunitu,“ uvedl klub v prohlášení.

O události se toho příliš neví. Na povrch nevyplavaly žádné konkrétnější podrobnosti. Proč? Vysvětlení je jednoduché. O prohřešku se nesmí mluvit. Podle ligových zdrojů byl trest výsledkem vyjednaného urovnání, nikoli formálního disciplinárního řízení.

Dvaadvacetiletý útočník měl podle kolektivní smlouvy (základní dohoda mezi NHL a hráčskou asociací NHLPA) možnost, aby jeho případ projednal komisionář Gary Bettman, ale rozhodl se tak neučinit. Především z toho důvodu, že by trest plně spadl do Bettmanovy kompetence. A mezi jeho pravomoci patří vyloučení nebo suspendování hráče na dobu určitou či neurčitou, zrušení smlouvy nebo uložení pokuty.

Ačkoli kolektivní smlouva dává hráči právo odvolat se proti komisionářově rozhodnutí k neutrálnímu rozhodci, proces je stále do určité míry nepředvídatelný. To platí i v Pintově případu. Proto bylo pro hráče Ottawy jistější přijmout stopku na 41 zápasů a souhlasit s urovnáním.

Jeho součástí je doložka o důvěrnosti, která hlavním aktérům brání hovořit o podrobnostech případu v rozhovorech i mimo ně. Proto se veřejnost dočkala pouze stručného oznámení.

Pinto nesázel na zápasy NHL, zajímaly ho pouze jiné sporty, čemuž ligová pravidla nebrání. Jaké jsou tedy konkrétní příčiny trestu a čím se mladík provinil? Web The Athletic přišel s některými zákulisními informacemi. Účastník mistrovství světa juniorů 2020 sázel podle něj přes prostředníka, což je zakázané. Na problém s jeho účtem upozornil jeden ze sázkových partnerů NHL.

Po incidentu se teď v klubových kruzích začíná ještě víc řešit otázka o problémech souvisejících s hazardními hrami. Existuje totiž názor, že mladší generace sportovců může být k těmto problémům náchylnější.

Podobný současný problém ostatně řeší ve fotbalovém světě. Třiadvacetiletý italský záložník Sandro Tonali, hrající za Newcastle, v minulých letech v rámci angažmá u AC Milán sázel na fotbalové zápasy, což je v Itálii zakázané. Potrestán byl zastavením činnosti na deset měsíců.

Ale zpět k provinění ottawského útočníka. V minulosti byly už horší problémy, po kterých se hráči dokázali vrátit zpět na nejvyšší úroveň. Českému fanouškovi bude asi nejznámější případ Jakuba Vrány. Je tedy možné, že se talentovaný centr dokáže vrátit zpět a prodat svůj potenciál.

Ottawě ale prozatím ulehčil jednu zapeklitou situaci. Pinto totiž nepodepsal před sezonou novou smlouvu, jelikož na něj v hlavním městě nezbyly peníze pod platovým stropem. Vedení situaci vehementně řešilo. Vzhledem k suspendaci získalo čas a může všechny kroky promyslet.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud