Patrik Czepiec
4. listopadu 2023 • 09:05

Nejproblémovější „přestup“ v historii NHL. Pyká další tým, šéfa vyhodili

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Situace, jaká v NHL nemá obdoby. Přestup Jevgenije Dadonova z předloňského června se zapíše do dějin soutěže coby jeden z nejkontroverznějších, třebaže se paradoxně nikdy nestal. Za šlamastyku, kdy kupčení mezi Vegas a Anaheimem později ligoví funkcionáři zpětně anulovali, po 18 měsících pykají i v Ottawě – ztrátou prvního kola draftu. Nový majitel Senators Michael Andlauer pochopitelně soptí. „Proč jim to tak trvalo?“ táže se.



Kanadský klub oficiálně odkoupil teprve 22. září, ale z jeho kanceláře se záhy stává spíše pietní síň. Michael Andlauer neprožívá šťastné období. Vlastník hokejové organizace z Ottawy kouše další facku poté, co NHL potrestala útočníka Shanea Pinta stopkou na 41 zápasů, protože sázel na sportovní klání. Teď přijdou Senators také o volbu v úvodním kole jednoho z následujících tří draftů.

Vyšetřování totiž odhalilo ottawskou vinu na přestupu, k němuž nikdy nedošlo. V létě 2021 poslalo Vegas útočníka Jevgenije Dadonova, který dřív hrával za Sens a uzavřel s nimi i tříletý kontrakt, do Anaheimu. Až později Golden Knights zjistili, že Rusova smlouva obsahovala klauzuli o nevyměnitelnosti a seznam deseti celků, kam mistr světa zamířit nesmí. Figurovali na něm i Ducks.

Vrchní velení NHL muselo zasáhnout, dohodu do dvou dnů zrušilo. „Rozhodnutí v souvislosti s naším obchodem s Vegas respektujeme a akceptujeme. Doufali jsme v to, že Jevgenij Dadonov je hráčem, který nám pomůže nejen v tomto roce, ale také v těch příštích. Musíme se dívat dopředu,“ smutnil tehdejší šéf vedení Anaheimu Pat Verbeek v oficiálním prohlášení.

Nadšení nebyli ani v městě hazardu. Tah před uzávěrkou přestupů měl týmu pomoci vybalancovat účetnictví a uvolnit místo pod platovým stropem. To se nepodařilo, přičemž Golden Knights vinili Ottawu z toho, že nepředala kompletní informace o křídelníkově smlouvě, a tak vzniklo nedorozumění. Prezident hokejových operací George McPhee a generální manažer Kelly McCrimmon tlačili na činovníky NHL, kteří tak vloni uspořádali slyšení obou zainteresovaných stran v New Yorku.

Po měsících vyšetřování liga během tohoto týdne odhalila trest a Senators musí dle svého uvážení obětovat výběr z prvního kola draftu 2024, 2025 nebo 2026. Nemohou přitom využít voleb, které odkoupí od dalších týmů. „Musí se rozhodnout nejpozději 24 hodin před tím, než proběhne draftová loterie daného výběru,“ uvedla NHL v krátké zprávě, čímž vyvolala řadu otázek majitele Andlauera.

„Proč jim to trvalo rok od doby, kdy s námi měli dvoudenní výslech? Report má 73 stran, takže komisař si dal opravdu hodně času na rozmyšlenou. A proč jsem tu věc zdědil, když nejde za mnou? Pro mě je to obrovský problém,“ zlobil se Andlauer na tiskové konferenci.

Záhy zareagoval propuštěním generálního manažera Pierra Doriona, který měl v průšvihu prsty. S klubem byl přitom spjatý už od roku 2007, kdy pro něj odváděl cenné služby ještě jako amatérský skaut. Postupně se vypracoval na nejvyšší post ve funkcionářské hierarchii.

Do čela se dočasně postaví Steve Staios, dosud prezident hokejových operací. „Nebylo to sice součástí mých plánů, ale udělám maximum pro Ottawu,“ komentoval novou kariérní příležitost.

Andlauera rozpálilo doběla hlavně načasování při oznámení krutého trestu. Liga s ním podle informací zámořských zdrojů měla přijít už před týdnem, jenže jej odsunula, jelikož potřebovala odtajnit trest pro talent Senators Shanea Pinta za nepovolené sázky. Teď musí Ottawa v průběhu rozjeté sezony reagovat na dva těžké direkty.

„Načasování je nešťastné, mohli jsme se podle toho určitým způsobem chovat. Měli nás na to upozornit. Neposkytli nám všechna fakta,“ odkrývá novopečený vlastník mužstva z hlavního města Kanady. „Posledních deset dní to nebyla velká zábava. Prohráli jsme tři zápasy, zranili se nám tři obránci a dvakrát mi volala NHL,“ dodal suše.

Dadonov si mezitím hoví v kádru aspiranta na Stanley Cup z Dallasu. Problémový prodejní artikl vystřídal za poslední tři roky už pět klubů – Floridu, Ottawu, Vegas, Montreal a Dallas. Golden Knights ho vytrejdovali až napodruhé.

„A jste si tím jistí?“ glosoval přestup Rusa z Vegas do Montrealu twitterový účet poškozeného Anaheimu. „Byly to události, které ztrapnily ligu a naštvaly dva další kluby z NHL,“ ví Andlauer.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud