Patrik Czepiec
2. ledna 2024 • 16:38

Živel i terč. Slafkovský sílí a získává důvěru kouče, pomohla elitní formace

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Přes metrák živé váhy, k tomu výška 191 centimetrů. Slovák Juraj Slafkovský je v 19 letech nepřehlédnutelnou entitou NHL, což si vybírá svou daň. Chyby jedničky draftu 2022 vidí všichni, navíc přitahuje nevyžádanou pozornost protihráčů. Naposledy si ho všiml Stefan Noesen z Caroliny. Doručil ohlušující srážku, kterou útočník Montrealu neustál a v utkání dohrál. I přesto Slafkovský u Canadiens pozvolně získává pevnější led pod bruslemi.



Noesen není prvním rabiátem, který v nejlepší lize světa počastoval naději Habs výchovným hitem. Podobně ji v minulosti uzemnili Marco Rossi, Jason Dickinson, Luke Schenn, Tanner Jeannot nebo Shayne Gostisbehere. Zřejmě nezůstanou sami. Se svými fyzickými parametry je Slafkovský častou obětí, s čímž se nutně musí naučit pracovat.

Když ho v nedávném utkání Noesen sestřelil, mstitel se nenašel. Slovák navíc musel podle ligového protokolu zamířit na ošetření kvůli obavám z otřesu mozku. „Nejhorší na tom bylo, že mě vyřadili bezdůvodně. Vynechal jsem důležité minuty na konci zápasu, chtěl jsem hrát,“ citovala vášnivé vyjádření Slafkovského agentura TASR.

Přesto by košický rodák měl na hřišti dávat větší pozor. Premiérovou sezonu mu stoplo zranění kolene, od ledna zůstal stát. Kupila se v něm motivace, chuť po pauze ukázat obří potenciál. Prostě ho to táhlo na led. Jenže výkony se po dlouhé absenci nedostavily. 

„Sám vím, že to hlavně na začátku nebylo ono,“ psal Slafkovský ve svém blogu pro českou mutaci oficiálních stránek ligy.

I proto dál pilně pracoval, ladil detaily. Aby se mohl soustředit na svou hru, vymazal si před startem základní části sociální sítě. Jakmile v úvodních deseti zápasech neskóroval, prostě vyměnil značku své hokejky. „A dal jsem s ní hned gól, takže jsem si ji pak musel nechat,“ šklebil se. 

Jasný důkaz, že mezi elitou neustále hledá způsoby, jak prorazit. Ruku v ruce s tím postupně stoupá důvěra trenéra Martina St. Louise ve slovenský klenot. Na Silvestra proti Tampě Bay Slafkovský odehrál 20 minut a 42 sekund, čímž se vyšplhal na druhý nejvyšší ice time v sezoně. 

Už na začátku prosince ho kouč vytáhl do elitní formace k Nicku Suzukimu a Coleu Caufieldovi. Nově složené útočné komando ihned excelovalo proti Seattlu.

„Vždycky říkám, že u mladého týmu s nadějnými hráči hledáte konzistentnost. A cítím, že Slaf ji dokáže přinést,“ sypal St. Louis chválu na adresu náctiletého svěřence po duelu, v němž sice Slafkovský nebodoval, ale předvedl své příkladné nasazení.

Produktivní byl hlavně v uplynulých sedmi startech, kdy získal šest zářezů. Strop má sice vystavěný daleko výš, nicméně dokáže si střízlivě vyhodnotit, jak dlouhá štreka k němu zbývá. Že by ze dne na den nasadil tryskové motory a vyletěl mezi hvězdy soutěže? Nepravděpodobný scénář.

„Prostě se snažím zaměřit se na to dobré. Jsem si jistý, že při některých akcích bych asi mohl udělat něco jinak, ale učím se. Pořád hraju a doufám, že se mi daří růst,“ popsal olympijský medailista své nastavení k misi u Canadiens pro Montreal Gazette.

V sestavě zůstává spjatý s Caufieldem a Suzukim. Jejich kooperace funguje a Slafkovský přináší důležité atributy i v době, kdy netrhá sítě ani neposílá skvostné přihrávky před prázdnou branku.

„Víme, jakým stylem dokážeme hrát, v zápasech pomáháme také svou neúprosností a hladovým napadáním. Získáme hodně puků, dostáváme se do šancí,“ prozradil Suzuki skrze Associated Press.

Výrazné výsledkové vzepětí klubu je stále spíše hudbou budoucnosti. V silné Atlantické divizi okupovali Habs šesté místo, před změnou letopočtu prohráli třikrát v řadě. To však alespoň lehce zmírňuje tlak na jinak velmi sledovaného Slafkovského. Jak ostatně přiznal jeho otec Juraj, urostlé křídlo patří od draftu k nejvýraznějším sportovním celebritám ze země pod Tatrami.

„Věděl jsem, že to bude velká výzva,“ neskrývá Slafkovský. „Nikdy netušíte, jak dlouho bude trvat, než v takové lize objevíte svou hru. Od chvíle, kdy jsem přišel, se snažím každý den zlepšovat, neustále makat. A řekl bych, že to konečně jde správným směrem.“

Montrealu roste zajímavá generace. Právě Slafkovský má být její hlavní tváří.

JURAJ SLAFKOVSKÝ V MONTREALU

Sezona 2022/23 2023/24
Zápasy 39 36
Body 10 13
Góly 4 4
Asistence 6 9
Průměrný čas na ledě 12:12 16:13
Střely 42 50

NEJVYŠŠÍ ICE TIME V SEZONĚ (do 31.12. 2023)

Datum Čas Soupeř Bilance
13. 12. 22:04 Pittsburgh 0+0
31. 12. 20:42 Tampa Bay 0+1
18. 12. 20:06 Winnipeg 0+0
28. 12. 20:04 Carolina 0+0

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud