5. ledna 2024 • 07:00

Pastrňák má tři body, ale ne výhru. S Hertlem budou na All-Star Game

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Olomouc - Sparta 1:4. Kanonáda hostů, rozhodl skvělý Krejčí
SESTŘIH: Hradec Králové - Slavia 1:2. Zemětřesení v sestavě a drama v závěru
VŠECHNA VIDEA ZDE

David Pastrňák zažil další tříbodový večer. Proti Pittsburghu zazářil gólem a dvěma asistencemi, jeho Boston ale Penguins prohrál 5:6. Hvězdný útočník zároveň dostal pozvánku na All-Star Game, stejně jako Tomáš Hertl.  Daniel Vladař přispěl 29 zákroky k vítězství Calgary 6:3 v Nashvillu. Petr Mrázek kryl 28 střel New Yorku Rangers, ale neodvrátil porážku Chicaga 1:4. Dominik Kubalík asistoval u jediné branky Ottawy, která podlehla 1:4 v Seattlu.



Pastrňák si připsal první bod už po 41 sekundách hry, poté co jeho střelu dorazil Marchand a otevřel skóre. Havířovský rodák pak vyrovnal v sedmé minutě na 2:2. Český útočník dostal přihrávku k levé tyčce, stáhl si puk na bekhend, čímž si položil gólmana Alexe Nedeljkovice na led, a skóroval do prázdné branky.

Pastrňák vydařeným manévrem vstřelil 23. gól v sezoně a zároveň se v historické tabulce českých hráčů osamostatnil na pátém místě od Petra Sýkory. Na kontě má 324 branek a schází mu další dvě na Bobbyho Holíka.

Pittsburgh rychle odpověděl, v čase 7:21 opět vedl a ve 27. minutě měl tříbrankový náskok. Boston ztrátu smazal. Po křížném pasu Pastrňáka snížil Morgan Geekie z pravého kruhu na 3:5. Na přelomu druhé a třetí třetiny se prosadili ještě Jake DeBrusk a v oslabení Marchand. Zápas rozhodl v přesilové hře v 52. minutě Sidney Crosby, který připravil v utkání i dva góly a byl vyhlášen první hvězdou.

„Nelíbilo se mi, že jsme je pouštěli do přečíslení, ze kterého vyplynulo i vyloučení a šestý gól. To nás stálo zápas. Nedělali jsme dobrá rozhodnutí a nutili se do věcí, které nám nejsou vlastní,“ uvedl trenér Bostonu Jim Montgomery.

Pastrňák si vylepšil bilanci v sezoně na 53 bodů (23+30). Produktivnější jsou aktuálně jen Nathan MacKinnon z Colorada a Nikita Kučerov z Tampy Bay.

Kanadské bodování
Hráč Tým G A KB Z +/- TM S
1. Nikita Kučerov 43 98 141 79 10 22 302
2. Nathan MacKinnon 52 86 138 81 34 42 407
3. Connor McDavid 31 99 130 74 33 30 260
4. Artěmij Panarin 49 70 119 81 16 24 297
5. David Pastrňák 47 62 109 80 23 47 372
6. Auston Matthews 69 38 107 79 35 8 356
7. Leon Draisaitl 41 63 104 79 25 76 215
8. Mikko Rantanen 41 62 103 79 18 50 268
9. J.T. Miller 36 66 102 80 31 58 186
10. William Nylander 40 57 97 80 6 24 311

Vladař chytal poprvé od 16. prosince, a přestože jednu branku zavinil, tak potřetí v řadě vytáhl úspěšnost zásahů nad devadesát procent. Na vrub českého gólmana šla branka na 3:5, při níž jej nachytal Michael McCarron ve 43. minutě střelou zpoza modré čáry. Vladař chtěl vyrážečkou odehrát puk do rohu kluziště, ale srazil si ho do branky.

Zbývající dva góly inkasoval Vladař v úvodní třetině, ve které Nashville snížil na 1:2 a 2:3. Překonali jej na hranici brankoviště důrazný Filip Forsberg a tečí Colton Sissons. Český gólman měl ale podporu útoku. O branky Calgary se podělilo šest různých střelců, přičemž čtyřikrát se prosadili už v první třetině.

„Zápas jsme měli pod kontrolou, i když jsme na začátku třetí třetiny dostali nešťastný gól. Předtím nás ale (Vladař) podržel důležitými zákroky,“ zastal se spoluhráče Blake Coleman, autor gólu a asistence, který byl zvolen nejlepším hráčem zápasu. „Povzbudily nás i hezké branky v úvodu. Od prvního vhazování jsme ale hráli s nasazením a většinu utkání jsme byli lepším týmem,“ doplnil.

Mrázka překonal ve třinácté minutě v přečíslení Artěmij Panarin. Zhruba v polovině utkání zvýšil Chris Kreider bruslí, ale ani rozhodčí u videa neodhalili úmyslné kopnutí do puku a gól platil. Chicago snížilo trefou Colina Blackwella, ale Rangers pojistili výhru dvěma slepenými brankami v úvodu třetí třetiny. Mrázek neměl čisté svědomí u gólu na 3:1, při němž jej překonal Jacob Trouba střelou od pravého mantinelu.

Radek Faksa minul za stavu 4:3 při hře Colorada bez gólmana střelou ze středu hřiště prázdnou branku a Dallas nakonec prohrál. Avalanche si totiž za zhruba čtyřicet sekund vynutili gólem Mikka Rantanena prodloužení, ve kterém rozhodl o výhře 5:4 druhou trefou v utkání MacKinnon. Dvakrát se prosadil i jeho spoluhráč z útoku Jonathan Drouin. Stars přišli nejen o výhru, v průběhu utkání odstoupil kvůli zranění i klíčový obránce Miro Heiskanen.

Los Angeles vedlo 2:0 v čase 4:18, ale v 56. minutě Adrian Kempe druhým gólem v utkání vyrovnal na 3:3. Při obratu Detroitu překonal Ritticha dvakrát Robby Fabbri. Na českého brankáře v prodloužení nevyzrál dvakrát v úniku Alex DeBrincat. V rozstřelu ale Rittich nechytil ani jeden nájezd a ve třetím startu sezony si poprvé nepřipsal výhru.

Stejně jako Pastrňák je v nominaci na Utkání hvězd i Tomáš Hertl, který ale prožívá se San Jose těžké časy. Mužstvo, ve kterém působí i Filip Zadina a Jan Rutta, podlehlo ve čtvrtek doma Winnipegu 1:2 a prohrálo podesáté v řadě. Nejde o nejhorší sérii Sharks v sezoně. Ročník zahájili jedenácti porážkami.

Pastrňák a Hertl na Uktání hvězd

Čeští hokejisté David Pastrňák a Tomáš Hertl se zúčastní letošního Utkání hvězd NHL. Oba útočníci byli zařazeni mezi prvních 32 aktérů tradiční exhibice, o zbylých dvanácti rozhodnou hlasováním fanoušci. Seznam hokejistů vybraných vždy po jednom z každého klubu zámořské ligy zveřejnila NHL. Víkend věnovaný All Star Game se uskuteční od 1. do 3. února v Torontu.

Pastrňák bude ve Scotiabank Areně reprezentovat Boston a Utkání hvězd se zúčastní počtvrté po letech 2019, 2020 a 2023. Hertl ze San Jose dosud exhibici zažil jen v roce 2020.

V základní nominaci je sedm jedniček draftu včetně té poslední Connora Bedarda z Chicaga. Nechybí ani Auston Matthews z pořadatelského Toronta, Connor McDavid z Edmontonu, který je s šesti starty nejčastějším účastníkem exhibice, Sidney Crosby z Pittsburghu, Nathan McKinnon z Colorada, Rasmus Dahlin z Buffala a Jack Hughes z New Jersey.

Ve výběru jsou aktuálně čtyři brankáři, jen dva obránci a zbytek tvoří útočníci. Fanoušci hlasováním na webu NHL a sociálních sítích do 11. ledna rozhodnou o dalších čtyřech gólmanech a osmi hráčích do pole.

All Star Game se uskuteční ve zcela novém formátu. Již ve čtvrtek 1. února si čtyři kapitáni společně s celebritami vyberou své týmy složené z devíti bruslařů a dvou brankářů. Pátek bude vyhrazen dovednostním soutěžím, které budou mít také novou podobu. Dvanáct vybraných hráčů bude soutěžit o body v celkem osmi disciplínách. Vlastní Utkání hvězd je na programu 3. února.

Seznam hráčů vybraných za jednotlivé kluby do Utkání hvězd NHL

Brankáři: Connor Hellebuyck (Winnipeg), Jake Oettinger (Dallas), Igor Šesťorkin (NY Rangers), Cam Talbot (Los Angeles).

Obránci: Rasmus Dahlin (Buffalo), Quinn Hughes (Vancouver).

Útočníci: Sebastian Aho (Carolina), Mathew Barzal (NY Islanders), Connor Bedard (Chicago), Oliver Bjorkstrand (Seattle), Sidney Crosby (Pittsburgh), Alex DeBrincat (Detroit), Jack Eichel (Vegas), Filip Forsberg (Nashville), Tomáš Hertl (San Jose), Jack Hughes (New Jersey), Boone Jenner (Columbus), Kirill Kaprizov (Minnesota), Clayton Keller (Arizona), Travis Konecny (Philadelphia), Elias Lindholm (Calgary), Nathan MacKinnon (Colorado), Connor McDavid (Edmonton), Nikita Kučerov (Tampa Bay), Auston Matthews (Toronto), David Pastrňák (Boston), Sam Reinhart (Florida), Nick Suzuki (Montreal), Robert Thomas (St. Louis), Brady Tkachuk (Ottawa), Frank Vatrano (Anaheim).

Góly

Domácí: 00:41. Marchand, 06:39. Pastrňák, 29:51. Geekie, 39:23. DeBrusk, 43:08. Marchand

Hosté: 05:04. D. O'Connor, 06:17. Graves, 07:21. Guentzel, 15:58. Eller, 26:38. Carter, 51:19. Crosby

Sestavy

Domácí: Swayman (Ullmark) – Grzelcyk, McAvoy (A), H. Lindholm, Carlo, Lohrei, Shattenkirk – Zacha, Geekie, Pastrňák (A) – Marchand (C), Coyle, DeBrusk – J. van Riemsdyk, Frederic, Heinen – Beecher, Merkulov, Steen.

Hosté: Nedeljkovic (Jarry) – M. Pettersson, Letang (A), P. Joseph, E. Karlsson, Graves, Ruhwedel – Guentzel, Crosby (C), Rakell – R. Smith, Malkin (A), Rust – D. O'Connor, Eller, Puustinen – Harkins, Acciari, Carter.

Rozhodčí

Pochmara, Pollock – Kelly, Brisebois.

Stadion

TD Garden, Boston

Návštěva

17 850 diváků

Góly

Domácí: 33:19. Armia

Hosté: 25:33. Mittelstadt, 26:59. J. Skinner, 46:46. Quinn, 48:35. T. Thompson, 54:31. Dahlin, 58:32. T. Thompson

Sestavy

Domácí: Allen (Primeau) – Matheson (A), Savard, Guhle, J. Barron, Struble, Harris, Kovacevic – Slafkovský, Suzuki (C), Caufield – Gallagher (A), J. Evans, Ylönen – Pezzetta, Stephens, Armia – Jos. Anderson, Monahan.

Hosté: Levi (Luukkonen) – Dahlin (A), Jokiharju, Power, E. Johnson, Samuelsson, Clifton – J. Skinner, T. Thompson, Tuch – Quinn, Cozens, Peterka – Greenway, Mittelstadt, Benson – Girgensons (A), Krebs, V. Olofsson.

Rozhodčí

Skilliter, Halkidis – Cormier, Pancich

Stadion

Bell Centre, Montreal

Návštěva

21105 diváků

Góly

Domácí: 13:00. Panarin, 27:23. Kreider, 41:31. Trouba, 42:39. Vesey

Hosté: 37:02. Blackwell

Sestavy

Domácí: Šesťorkin (Quick) – R. Lindgren, Fox, K. Miller, Trouba (C), E. Gustafsson, Schneider – Kreider (A), Zibanejad, Wheeler – Panarin (A), Trocheck, Lafrenière – Cuylle, Goodrow, Vesey – Othmann, Bonino, Brodzinski.

Hosté: Mrázek (Söderblom) – Tinordi, Murphy (A), A. Vlasic, Megna, Korchinski, Zajcev – Donato, Bedard, Kurashev – N. Foligno (A), Dickinson (A), Blackwell – Reichel, Entwistle, Guttman – Katchouk, Seney, Re. Johnson.

Rozhodčí

Syvret, Nicholson – Murchison, MacPherson

Stadion

Madison Square Garden, New York

Návštěva

18 006 diváků

Góly

Domácí: 17:12. Konecny, 44:29. Konecny

Hosté: 45:24. Severson, 50:20. Bean, . J. Gaudreau

Sestavy

Domácí: Ersson (Hart) – Sanheim, York, Se. Walker, Seeler, Ristolainen, Zamula, M. Staal – Konecny, Couturier, Farabee – Brink, Gardner, Tippett – Deslauriers, Poehling, Foerster – Hathaway, Laughton (A).

Hosté: Tarasov (S. Martin) – Provorov, Severson, Jiříček, Bean, Gudbranson (A), Christiansen – Roslovic, Fantilli, J. Gaudreau (A) – Marčenko, Voronkov, Činachov – Bemström, Sillinger, K. Johnson – Olivier, Danforth (A), Texier.

Rozhodčí

E. Furlatt, B. Blandina – T. Hughes, D. Nansen

Stadion

Wells Fargo Center, Philadelphia

Návštěva

17 510 diváků

Góly

Domácí: 11:57. Dadonov, 21:28. Seguin, 30:10. Pavelski, 49:07. Seguin

Hosté: 13:44. MacKinnon, 39:48. Drouin, 49:45. Drouin, 58:51. Rantanen, 63:40. MacKinnon

Sestavy

Domácí: Wedgewood (M. Murray II) – Heiskanen, R. Suter, Lindell, Hakanpää, Harley, Hanley – J. Robertson, Hintz, Pavelski – Seguin, Duchene, Marchment – Benn, W. Johnston, Dadonov – Cr. Smith, Faksa, Steel.

Hosté: Georgijev (Prosvetov) – Toews, Makar, Byram, Manson, Girard, J. Johnson – Drouin, MacKinnon, Rantanen – Wood, R. Johansen, Ničuškin – Cogliano, Colton, L. O'Connor – Kiviranta, F. Olofsson, MacDermid.

Rozhodčí

McCauley, Schrader – Flemington, Tobias

Stadion

American Airlines Center, Dallas

Návštěva

18 532 diváků

Góly

Domácí: 55:35. Bogosian

Hosté: 24:31. D. Raddysh, 27:00. D. Raddysh, 42:00. Hedman, 59:20. Hagel

Sestavy

Domácí: M. Fleury (McIntyre) – Faber, Middleton, Bogosian (A), Goligoski, Mermis, Merrill – Boldy, Eriksson Ek (A), M. Johansson – Hartman, Rossi, Petan – Duhaime, F. Gaudreau, Maroon (A) – Sa. Walker, Dewar, Lucchini.

Hosté: Vasilevskij (J. Johansson) – Perbix, Hedman (A), D. Raddysh, P. Myers, Carlile, de Haan – Kučerov (A), Cirelli, Stamkos (C) – Paul, Point, Hagel – Sheary, Motte, Eyssimont – Watson, Glendening, Jeannot.

Rozhodčí

Markovic, Charron – Fournier, Galloway

Stadion

Xcel Energy Center, St. Paul

Návštěva

18 689 diváků

Góly

Domácí: 06:09. F. Forsberg, 15:50. Sissons, 42:15. McCarron

Hosté: 04:45. Zary, 05:12. Coleman, 07:57. Kadri, 18:44. R. Andersson, 39:59. Hanifin, 54:04. Šarangovič

Sestavy

Domácí: Saros (41. Lankinen) – Fabbro, Josi (C), A. Carrier, Lauzon, L. Schenn, McDonagh (A) – Nyquist, O'Reilly, F. Forsberg – Evangelista, Novak, Co. Smith – Sherwood, Sissons (A), Pärssinen – Tomasino, McCarron, Trenin.

Hosté: Vladař (Markström) – C. Tanev, Hanifin, R. Andersson (A), Gilbert, Weegar, DeSimone – Šarangovič, E. Lindholm, Huberdeau (A) – Pospíšil, Kadri, Zary – Coleman, Backlund (C), Mangiapane – Dubé, Ružička, Greer.

Rozhodčí

Hebert, L'Ecuyer – O'Quinn, McNamara

Stadion

Bridgestone Arena, Nashville

Návštěva

17 203 diváků

Góly

Domácí: 24:22. Parayko, 48:03. Thomas

Hosté: 01:57. Garland

Sestavy

Domácí: Binnington (Hofer) – Leddy, Parayko, Krug, Kessel, Scandella, Perunovich – Bučněvič, Thomas, Kyrou – Saad, B. Schenn, Neighbours – Toropčenko, Hayes, Kapanen – Blais, Sundqvist, Walker.

Hosté: Demko (DeSmith) – Q. Hughes, Hronek, Zadorov, T. Myers, Cole, Juulsen – Michejev, E. Pettersson, Lafferty – P. Suter, J. Miller, Boeser – Joshua, Blueger, Garland – Höglander, Aman, L. Karlsson.

Rozhodčí

Stadion

Enterprise Center, St. Louis

Góly

Domácí: 23:29. Schmaltz

Hosté: 07:56. Horvat, 12:02. Reilly, 44:29. Lee, 45:21. Gauthier, 53:05. Horvat

Sestavy

Domácí: Ingram (Vejmelka) – Moser, Durzi, Dermott, Dumba, Välimäki, Kesselring, Stecher – Keller, Kerfoot, Schmaltz – Maccelli, McBain, Carcone – L. Cooley, Bjugstad, Crouse – Sanford, O'Brien.

Hosté: Sorokin (Appleby) – Romanov, Dobson, Bolduc, Mayfield, Reilly, S. Aho I – Lee, Horvat, Barzal – Engvall, Nelson, Palmieri – Holmström, Pageau, Gauthier – M. Martin, Cizikas, Clutterbuck.

Rozhodčí

Rehman, MacDougall – Knorr, Baker

Stadion

Mullet Arena, Tempe

Návštěva

4 600 diváků

Góly

Domácí: 09:50. Gourde, 35:20. Tatar, 39:03. Burakovsky, 57:47. Dunn

Hosté: 52:20. Kelly

Sestavy

Domácí: Daccord (Driedger) – Larsson (A), Dunn, Borgen, Oleksiak, Schultz, Dumoulin – Eberle (A), Beniers, Tatar – B. Tanev, Wennberg, McCann – Bjorkstrand, Gourde, Tolvanen – Burakovsky, Kartye, Yamamoto.

Hosté: Korpisalo (A. Forsberg) – Brännström, Sanderson, Zub, Chabot (A), Hamonic, Chychrun – Batherson, Norris, B. Tkachuk (C) – Giroux (A), Stützle, Tarasenko – Kelly, Greig, Kubalík – Crookshank, Kastelic, Smejkal.

Rozhodčí

T. Chmielewski, S. Kozari – J. Deschamps, J. Mahon

Stadion

Climate Pledge Arena, Seattle

Návštěva

17 151 diváků

Góly

Domácí: 03:59. Dorofejev

Hosté: 14:15. Bennett, 26:15. M. Tkachuk, 38:38. Verhaeghe, 45:23. Reinhart

Sestavy

Domácí: L. Thompson (Patera) – Pietrangelo (A), Hague, Whitecloud, McNabb, Pachal, Martinez – Marchessault (A), Eichel, Barbašev – Stone (C), Stephenson, Dorofejev – W. Carrier, N. Roy, Cotter – Howden, Amadio, Děnisenko.

Hosté: Bobrovskij (Stolarz) – Ekblad (A), Forsling, Montour, Mikkola, Kulikov, Ekman-Larsson – Reinhart, Barkov (C), Rodrigues – M. Tkachuk (A), Bennett, Verhaeghe – Lomberg, Lundell, Luostarinen – Lockwood, Stenlund, Gadjovich.

Rozhodčí

Rank, South – T. Gawryletz, Daisy

Stadion

T-Mobile Arena, Las Vegas

Návštěva

18 044 diváků

Góly

Domácí: 01:50. Kempe, 04:18. M. Roy, 55:43. Kempe

Hosté: 29:59. Fabbri, 37:21. Petry, 45:24. Fabbri, . P. Kane

Sestavy

Domácí: Rittich (Talbot) – M. Anderson, Doughty (A), Gavrikov, M. Roy, Englund, Spence – Byfield, Kopitar (C), Moore – Laferriere, Dubois, Kempe – Fiala, Danault (A), Grundström – Lizotte, Lewis, Kaliyev.

Hosté: Lyon (Reimer) – Walman, Seider, Chiarot (A), Petry, Määttä, Gostisbehere, Holl – Perron (A), Larkin (C), Raymond – DeBrincat, Compher, P. Kane – Sprong, Fischer, Fabbri – Rasmussen, Veleno.

Rozhodčí

Luxmore, Sandlak – Suchánek, Murray

Stadion

Crypto.com Arena, Los Angeles

Návštěva

18145 diváků

Góly

Domácí: 30:26. Barabanov

Hosté: 31:48. M. Barron, 43:14. Vilardi

Sestavy

Domácí: Blackwood (Kähkönen) – Emberson, Ferraro (A), Rutta, Thrun, Addison, M. Vlasic – Duclair, Hertl (A), Eklund – Zetterlund, Granlund, Hoffman – Barabanov, Studnicka, Kunin – Zadina, Carpenter, Bailey.

Hosté: Hellebuyck (Brossoit) – DeMelo, Morrissey (A), Pionk, Dillon, Schmidt, Samberg – Perfetti, Scheifele (A), Iafallo – Ehlers, Naměstnikov, Vilardi – Niederreiter, Lowry (C), Appleton – M. Barron, Toninato, Jonsson Fjällby.

Rozhodčí

St. Laurent, Lee – Apperson, Jackson

Stadion

SAP Center, San Jose

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud