1. ledna 2009 • 22:53

Hudler i Havlát pod širým nebem zářili

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Čeští hokejoví útočníci Jiří Hudler a Martin Havlát patřili k hlavním hvězdám historicky třetího utkání NHL pod širým nebem, v němž domácí Chicago podlehlo Detroitu 4:6.



Hudler vstřelil dva góly vítězů a na jeden přihrál, Havlát jednou skóroval a u dvou branek asistoval.

Zápas dvou klubů ze zakládající šestice soutěže měli před návštěvou více než 40 tisíc diváků na baseballovém stadionu Wrigley Field lépe rozehraný domácí hokejisté. Ani vedení 3:1 po první třetině jim však k úspěchu proti obhájcům Stanleyova poháru nestačilo.

Oba týmy přivítalo na legendárním stadionu přívětivé počasí. Při minus třech stupních po nulou oproti loňsku nesněžilo, přesto někteří hráči nastoupili v kuklách pod přilbami či s ochranným krémem pod očima pro případ, že by svítilo ostré slunce. Realizační tým Detroitu v čele s koučem Mikem Babcockem se představil s klobouky na hlavách.

Slavnostní vhazování obstaraly legendy zámořského hokeje. Ted Lindsay, který hrál v minulosti za oba týmy, ale většinu kariéry strávil v Detroitu, a Bobby Hull, jedna z nejzářivějších hvězd historie Chicaga.

V brance Detroitu nastoupil k souboji dvou nejlepších týmů Centrální divize Ty Conklin a potřetí si pod otevřeným nebem si zachytal už potřetí. Blackhawks v úvodu zatlačili soupeře do defenzivy, ve čtvrté minutě pálil z křídla Havlát a po dorážce Krise Versteega se na mechanické tabuli poprvé měnilo skóre. Odpověď hostů přišla také v přesilovce, když se úspěšnou dorážkou z bezprostřední blízkosti prosadil Mikael Samuelsson.

V průběhu první části nechyběly ani potyčky mezi hráči dvou velkých rivalů, ale góly střílelo pouze Chicago. Při další početní výhodě předložil Versteeg puk Havlátovi, který zamířil přesně pod horní tyčku. Když Ben Eager 42 sekund před první přestávkou po výpadu zpoza branky zvýšil na 3:1, zdálo se, že Chicago v této sezoně Detroit na čtvrtý pokus konečně porazí.

V nástupu do druhé části však brzy snížil Hudler a připsal si jubilejní 100. bod v NHL ve 210. utkání. Přestože zadák Chicaga Brian Campbell v průběhu duelu přiznal, že podmínky byly pro zápas výrazně příznivější, než před rokem, kdy hájil barvy Buffala, v polovině zápasu zesílil vítr a zdálo se, že fouká do zad Red Wings.

Vyrovnat mohl při přesilovce ve 33. minutě Pavel Dacjuk, vychytal ho však Cristobal Huet. Co se nepovedlo ruskému útočníkovi, zvládl po vhazování Hudler na tři pokusy. Gól dal pouhou sekundu před návratem Campbella na led. Velký obrat dokonal ve 38. minutě Dacjuk individuální akcí téměř přes celou délku kluziště a do druhé přestávky odcházel Detroit s jednobrankovým vedením.

Myšlenky domácích hráčů na zvrat zahnal ve 44. minutě po Hudlerově asistenci Brian Rafalski. Za pouhých 17 sekund poté zvýšil Brett Lebda, jehož gól potvrdil videorozhodčí. Huet utekl ven z branky, místo masky si nasadil klubového kulicha a na led naskočil Nikolaj Chabibulin. Domácí deset sekund před koncem už jen snížili na 4:6.

Zámořská soutěž utkáním pod širým nebem podruhé za sebou oslavila příchod nového roku. Loni se utkalo Buffalo s Pittsburghem a již nyní zaznívají hlasy, že nejinak tomu bude i za rok. Po premiéře venkovního souboje v novodobé éře NHL mezi Edmontonem a Montrealem koncem listopadu 2003 se tak v zámoří pravděpodobně rodí nová tradice.

Chicago - Detroit 4:6 (3:1, 0:3, 1:2)
Branky: 4. Versteeg (Havlát), 13. Havlát, 20. Eager (Havlát), 60. Keith - 22. a 33. Hudler, 10. Samuelsson, 38. Dacjuk, 44. Rafalski (Hudler), 44. Lebda. Střely na branku: 37:43. Diváci: 40.818.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud