Květoslav Šimek
18. dubna 2013 • 13:00

Mladíci září! Bartošák a Draisaitl oslnili WHL, dostanou cenu?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český brankář Patrik Bartošák (20 let) a německý útočník Leon Draisaitl (17 let), syn trenéra Českých Budějovic, figurují v nominacích na nejlepší hráče sezony zámořské soutěže WHL.



Bartošák byl v hlasování manažerů, trenérů a novinářů vyhlášen nejlepším brankářem Východní konference, Leon Draisaitl je ve stejné konferenci nejlepším nováčkem. Jestli se v těchto kategoriích prosadí i v celé WHL, to bude známo na slavnostním vyhlášení 1. května v Calgary.

V nominacích na nejlepší hráče Western Hockey League už jsou v každé z kategorií pouze dvě jména – nejlepší hráči Východní a Západní konference. Mezi brankáři je i Bartošák z Red Deer Rebels a mezi nováčky útočník Draisaitl z Prince Albert Raiders.

„Jsem na kluka hrdý, je to velké ocenění,“ nezastíral Bartošákův otec Dušan. „Po těch peripetiích, kterými si prošel v mládežnických reprezentacích, je to příjemná odměna. V šestnáctce, sedmnáctce a osmnáctce byl Patrik dost přehlížený, přestože se mu dařilo. Tak jsem rád, že došlo na slova trenéra vítkovických brankářů Petra Bolka, že klíčové budou výkony v devatenácti a ve dvaceti letech.“

Patrik Bartošák, rodák z Kopřivnice, má za sebou vydařenou sezonu. Na mistrovství světa do 20 let se postupně probojoval do pozice prvního brankáře českého výběru, výrazně pomohl k pátému místu. A v zámořské WHL patřil k nejlepším.

Další úkol: maturita

V základní části odehrál za Red Deer Rebels 55 zápasů, ve kterých měl průměr inkasované branky na zápas 2,26, úspěšnost zákroků 93,6%, pětkrát udržel čisté konto. V play off postoupil s Red Deer do semifinále Východní konference.

V „boji“ o titul nejlepšího brankáře WHL ovšem bude mít zdatného konkurenta. O rok starší Mac Carruth z Portlandu měl v základní části průměr 2,06 branky na zápas, úspěšnost zákroků 92,9% a odchytal 7 zápasů s čistým kontem. A navíc je s Portlandem stále ve hře o titul v play off.

„Necháme se překvapit, ale už jen vyhlášení za nejlepšího brankáře Východní konference je úspěch,“ těší Dušana Bartošáka. „Před Patrikem je ovšem ještě jeden úkol – v létě bude dodělávat maturitu na gymnáziu v Ostravě. Věřím, že i tohle zvládne.“

Fanoušci Draisaitla milují

S výkony svého syna Leona je pochopitelně spokojený i Peter Draisaitl. V základní části nasbíral teprve sedmnáctiletý útočník 58 bodů (21+37) v 64 zápasech (+22 bodů v hodnocení účasti na ledě). V play off pak přidal další čtyři body (0+4) ve čtyřech duelech.

„Chytil se dobře,“ těší tátu Draisatla, trenéra extraligových Českých Budějovic. „Přišel jako nováček z Evropy, ale berou jej tam, respektují a to je nejdůležitější. Po sezoně jsem za ním byl na tři týdny a fanoušci Prince Albert si jej tam v hlasování dokonce vybrali jako svého nejoblíbenějšího hráče. To mě těší ještě víc, jsem za to rád.“

Jestli Leon Draisatl, který má německé občanství, dosáhne i na trofej pro nejlepšího nováčka WHL, jeho táta neřeší. „Za Západní konferenci je nominovaný Seth Jones (Portland Winterhawks), který nejspíš bude jedničkou letošního draftu, což je velká konkurence,“ uvažuje kouč. „Ale i tak je to moc příjemné. Jako tátu mě hlavně těší, že jde kluk správným směrem.“

Vstoupit do diskuse
0