Jiří Vítek
14. prosince 2017 • 18:20

Génius, nebo srab? Americký gólman změnil pravidla v německé lize

TOP VIDEA
Belgický novinář o posile, která míří do Sparty: Stanciu byl v Anderlechtu flop Belgický novinář o posile, která míří do Sparty: Stanciu byl v Anderlechtu flop
Liberec - Litvínov: Kantor vypěnil a hokejka letěla vzduchem Liberec - Litvínov: Kantor vypěnil a hokejka letěla vzduchem
VŠECHNA VIDEA ZDE

Brankář David Leggio vzbudil před několika dny pozdvižení, když v německé lize v dresu Mnichova vyřešil soupeřův rychlý protiútok tím, že úmyslně převrhnul vlastní branku, za což dostal soupeřův tým výhodu trestného střílení. Zkrat? Naopak, dobře promyšlený úmysl. Americký gólman totiž tento trik nepoužil poprvé.



V kariéře prošel celkem čtyřmi organizacemi NHL, mezi hokejovou smetánku to však nikdy nedotáhl a většinu času strávil na farmě. Bývalý spoluhráč Tomáše Kundrátka zamířil na prahu třicítky do Evropy, kromě dvou titulů s Red Bullem Mnichov zde však dokázal nevídané: změnit pravidla v rozběhnuté sezoně.

Minulý pátek nastoupil bavorský klub proti Bremenhavenu, jehož barvy hájil český gólman Tomáš Pöpperle. V polovině utkání měli hokejisté Mnichova výhodu přesilové hry, vlastní chybou však pustili soupeře do přečíslení dvou proti nikomu. Pro běžného gólmana těžko řešitelná situace, kdy musí pokrýt střelu i přihrávku, však vzala rychle za své.

VIDEO: Takto Leggio "vyřešil" nebezpečnou situaci

Leggio totiž nelenil a místo soustředění se na puk vyhodil branku z gumových úchytů. Reakce rozhodčích? Trestné střílení. Překvapený útočník hostů Ross Mauermann nikterak neprotestoval a soustředil se na nájezd, střelu na lapačku však Leggio s přehledem zlikvidoval.

Pořádný humbuk rozjel až po skončení zápasu, který Mnichov nakonec vyhrál 5:2. Leggiovo jméno se po letech vrátilo na titulky zámořských webů, do amerického brankáře se ve velkém opřela také německý média. „Fair-play skandál!“ hlásal web televizní stanice Sport1.

V jeho případě totiž nejde o první překročení pravidel tohoto typu. Stejnou věc předvedl už před třemi lety v Bridgeportu, záložním týmu New Yorku Islanders, při utkání proti Springfieldu. Také tehdy nařídili rozhodčí trestné střílení, a i v tomto případě si s ním Leggio poradil.



Na tento nápad přišel podle svých slov v květnu roku 2014, kdy při svém jediném startu na mistrovství světa v dresu USA nastoupil za nepříznivého stavu 1:5 do utkání proti Rusku.

„Tehdy se dostali do přečíslení tří proti nikomu, které samozřejmě skončilo gólem,“ popisoval trefu Viktora Tichonova, u níž si připsal asistenci i Alexandr Ovečkin, v rozhovoru pro NHL Network. „Tam by chtělo hodně odvahy udělat podobnou věc. Pak jsem si ale nastudoval pravidla a zařekl se, že pokud ještě někdy budu čelit takové situaci, vyberu si raději trestné střílení.“

Dvakrát uspěl, potřetí už však 33letý gólman podobnou kulišárnu nezopakuje. Zatímco vedení AHL se po jeho „sebeobraně“ v roce 2014 rozhodlo kromě trestného střílení udělovat brankářům také trest do konce utkání, představitelé nejvyšší německé soutěže (DEL) se rozhodli jít jinou cestou.

S okamžitou platností upravili pravidlo tak, že nově bude úmyslné posunutí branky při protiútoku soupeře posouzeno jako technický gól, který se zpravidla používá při zmaření zjevné gólové příležitosti při hře bez brankáře.

„Jen jsem chtěl pomoci svému týmu. Pro brankáře je lepší čelit trestnému střílení než přečíslení dvou proti nikomu,“ bránil se Leggio, kterého se zastali také spoluhráči.

Nejvyšší činovníci DEL však byli opačného názoru, a norma přezdívaná lex Leggio se tak dostala i do Německa. A kdo ví, třeba se z Leggiova případu poučí i IIHF, a podobnému jednání plošně zamezí jednotnou změnou regulí.

David Leggio řeší kritické situace po svém

Vše o zimních olympijských hrách 2018 najdete zde >>

 







Klasická verze
Mobilní verze