3. března 2022 • 07:07

Úžasný Dostál. Český brankář pochytal v AHL 51 střel a pak... Dal gól!

Autor: ČTK, adl
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Lukáš Dostál ze San Diega jako první český brankář v historii nižší zámořské hokejové soutěže AHL vstřelil branku. Jednadvacetiletý odchovanec Komety Brno ve středečním utkání v Lovelandu proti domácímu celku Colorado Eagles 20 sekund před koncem zpečetil vítězství Gulls 5:2. Sám se na něm podílel také 51 úspěšnými zásahy a dočkal se ocenění pro první hvězdu zápasu.



Dostál se zapsal mezi střelce jako 17. brankář v historii AHL. V této sezoně se mu to povedlo jako druhému. Před ním dokázal 18. prosince v utkání proti Texasu skórovat Collin Delia z Rockfordu, který byl posledním hráčem IceHogs, který se dotkl puku při power play soupeře poté, co nepovedená přihrávka na modrou čáru skončila v opuštěné brance. Dostál ale na rozdíl od něj gól opravdu vstřelil. Zachytil puk za svou brankou a zamířil přesně přes celé hřiště.

Dostál prožívá skvělé období. V pondělí byl vyhlášen nejlepším hráčem AHL za uplynulý týden, v kterém odchytal dva zápasy, připsal si dvě výhry a inkasoval jen dvě branky z 56 střel. Oba duely hráli Gulls na ledě Hendersonu. V pátek vyhráli 5:2 a Dostál si připsal 27 zákroků, v sobotu stejným počtem zásahů přispěl k vítězství 4:0 a připsal si premiérovou nulu v AHL.

Ducks si jej vybrali v roce 2018 ve třetím kole draftu na 85. pozici a v tomto ročníku debutoval v NHL. Ve třech zápasech měl průměr 2,53 obdrženého gólu a úspěšnost zákroků 92,9 procenta. V této sezoně odchytal za Gulls 22 zápasů s průměrem 2,48 obdržené branky a úspěšností zákroků 91,9 procenta. V AHL působí účastník dvou mistrovství světa hráčů do 20 let a jednoho MS osmnáctek druhou sezonu.

Minulý ročník začal Dostál ve finském Ilvesu Tampere, potom chytal za San Diego. V AHL má z 45 utkání základní části průměr 2,71 gólu na zápas a úspěšnost zákroků 91,6 procenta. Ve třech duelech play off si držel průměr 2,55 a úspěšnost 93,5.

V české extralize dostal v Kometě příležitost jen ve dvou utkáních v sezoně 2018/19. Potom našel uplatnění v Ilvesu Tampere, kam jej Anaheim uvolnil i v ročníku 2019/20.

Vstoupit do diskuse
0