Pavel Bárta
11. ledna 2022 • 04:40

Enkláva českých brankářů v NHL: duo z Komety i navrátilci po zranění

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
  • V této sezoně NHL se do akce dostalo hned 7 českých gólmanůV této sezoně NHL se do akce dostalo hned 7 českých gólmanůFOTO: Koláž isport.cz

    Sedm českých gólmanů se představilo v jednom ročníku NHL. To tu ještě nebylo. Historii přepsal Lukáš Dostál. Odchovanec brněnské Komety si odbyl debut v nejlepší lize proti Detroitu, připsal si 33 úspěšných zákroku a vychytal Anaheimu výhru 4:3 po nájezdech. A jak si v této sezoně zatím vedou ostatní čeští gólmani?

  • Lukáš Dostál (Anaheim Ducks)

    Lukáš Dostál během svého debutu v NHLFoto profimedia.cz

    Zápasy: 1
    Průměr gólů: 2,77
    Úspěšnost zákroků: 91,67 %

    V brance Anaheimu mají za normálních okolností plno, tenhle talent si Ducks hýčkají do budoucna. Vědí, co se v něm skrývá. Po žebříčku stoupá postupně. Finsko, potom farma, o víkendu dostal první šanci v NHL a zápas se mu povedl. Zatím všechno zvládal náramně.

  • Pavel Francouz (Colorado Avalanche)

    Pavel Francouz se vrátil po zranění do branky ColoradaFoto Reuters

    Zápasy: 2
    Průměr gólů: 2,83
    Úspěšnost zákroků: 90,74 %

    Po operaci kyčle vynechal minulý ročník. Před začátkem tohoto se zdálo, že naskočí hned, jenže ho zabrzdilo zranění kotníku. Před dvěma lety už se pravidelně dělil o prostor v brance Avalanche, ve 31 letech se zase dere nahoru. Čtyřikrát chytal taky za farmu a čísla měl vynikající.

  • Petr Mrázek (Toronto Maple Leafs)

    Petr Mrázek v akci proti ChicaguFoto Reuters

    Zápasy: 3
    Průměr gólů: 4,13
    Úspěšnost zákroků: 87,91 %

    V brance Leafs se měl po příchodu z Caroliny střídat s Jackem Campbellem. Koncem října si však obnovil zranění třísel. Vrátil se během prosince, mezi tyče se však zatím moc nedostal. Jeho torontský parťák si vede výborně, má průměr pod dva góly a místo na špici ligy.

  • David Rittich (Nashville Predators)

    David Rittich v utkání s New York IslandersFoto Reuters

    Zápasy: 6
    Průměr gólů: 3,02
    Úspěšnost zákroků: 88,36 %

    V Calgary zhatil posun na pozici jedničky příchod Švéda Markströma. Na sklonku minulé sezony se mihnul v Torontu, nakonec přistál v Nashvillu. Tam se jeho postavení zhoršilo, po odchodu Pekky Rinneho tým sází na dalšího Fina Juuseho Sarose, jehož si mezitím připravil.

  • Vítek Vaněček (Washington Capitals)

    Vítek Vaněček v brance Washingtonu proti Los AngelesFoto Reuters

    Zápasy: 16
    Průměr gólů: 2,50
    Úspěšnost zákroků: 91,06 %

    Na velkou šanci v NHL čekal pět sezon. Po odchodu Bradena Holtbyho byl v minulé sezoně jedničkou Capitals, v tomto ročníku se střídal s Rusem Iljou Samsonovem. Od 19. prosince však nenastoupil. Napřed se zranil a v lednu onemocněl.

  • Karel Vejmelka (Arizona Coyotes)

    Karel Vejmelka v brance Arizony zářilFoto Reuters

    Zápasy: 19
    Průměr gólů: 3,28
    Úspěšnost zákroků: 90,40 %

    Za Coyotes debutoval v polovině října proti Buffalu a poměrně rychle si vybudoval pevnou pozici. Vegas mu nasypalo sedm gólů, nejlepší večer zažil ve Winnipegu, kde uhájil nulu. Z 19 utkání vyhrál tři, ale počtem startů přeskočil všechny české gólmany.

  • Dan Vladař (Calgary Flames)

    Daniel Vladař hájí barvy Calgary FlamesFoto Reuters

    Zápasy: 9
    Průměr gólů: 2,73
    Úspěšnost zákroků: 90,91 %

    Po výměně z Bostonu se bravurně zhostil role dvojky Flames. Týmu se na podzim dařilo, lepší čísla neměl žádný krajan, až na přelomu roku si pohoršil. I kvůli nákaze v mužstvu taky vypadl na měsíc mimo hru, nyní už zase čeká na každou příležitost za Jacobem Markströmem.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud