Pavel Bárta
15. srpna 2016 • 17:43

PĚT hvězd zlaté osmnáctky: talent v brance i útočník, který předčil Jágra

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
  • Kdo držel tým na Memoriálu Ivana Hlinky?Kdo držel tým na Memoriálu Ivana Hlinky?FOTO: Koláž: iSport.cz

    Vousy jim ještě moc nerostou, na řidičák nemají nárok, a stejně dokázali pobláznit Břeclav, že jim fandila jako o život. Deník Sport nabízí přehlídku největších klenotů úspěšné osmnáctky, která vyhrála Memoriál Ivana Hlinky. Jednou si možná dovedou omotat kolem prstu i větší území než jenom jedno město na jižní Moravě.

  • Filip Zadina (útočník), Pardubice

    Filip Zadina naskočil do extraligy v 16 letech za PardubiceFoto Michal Beránek (Sport)

    Draft: 2018
    Na Memoriálu Ivana Hlinky: 3 zápasy, 5 bodů (3+2)

    V extralize debutoval na konci roku 2015 v derby proti Hradci Králové, bylo mu čerstvě šestnáct a nejvyšší soutěž si zahrál i dřív než Jaromír Jágr. Po utkání s úctou vyprávěl, jak naštval pana Pilaře. Jeho otec Marek odehrál v extralize přes 600 zápasů a z juniora roste výjimečné křídlo. Vzorem mu je Patrick Kane, hvězda Chicaga. „Jednou bych si přál být jako on,“ říká. Pardubice se Zadinou letos počítají do základní sestavy, míří do druhé lajny. Klub se bál, že talent sbalí kufr a v létě frnkne za moře, aby se nachystal na draft NHL, nakonec ho ale doma udržela šance hrát pravidelně extraligu. „Mým snem bylo, abych si zahrál za Pardubice, tak si ho chci splnit.“

  • Jakub Škarek (brankář), Jihlava

    Jakub Škarek je zvyklý na dres JihlavyFoto Jaroslav Legner (Sport)

    Draft: 2018
    Na Memoriálu Ivana Hlinky: 3 zápasy, úspěšnost zákroků 93,26%

    Je to mega talent, s dospělými v Jihlavě trénuje od čtrnácti. Někteří brankáři jsou divocí, on ne. Jeho emoce jsou chladné, jako kdybyste je po dvou týdnech vytáhly z mrazáku, neovládají ho. Má rád Pekku Rinneho, finskou jedničku Nashvillu, a klidem v bráně mu je hodně podobný. Chytal v play off první ligy i v baráži a Jihlava se ho snažila uchránit před tlakem, a tak mladého brankáře skrývala před televizí i novináři. „Myslím, že jsem přes léto dobře pracoval a budu připravený. Chci Jihlavě pomoci, co to půjde,“ říká,“ říká. Nelže. Na Hlinkově Memoriálu byl skvělý. Na střídavé starty si ho zamluvila Sparta.

  • Martin Nečas (útočník), Kometa

    Martin Nečas jako kapitán reprezentace do 18 letFoto ČSLH/Karel Švec

    Draft: 2017
    Na Memoriálu Ivana Hlinky: 4 zápasy, 6 bodů (2+4)

    Má rychlost, techniku, je hokejově správně chytrý i drzý. Není zaměřen jenom na vymetání v útočné třetině, hrábne i dozadu a umí se o puk rvát. Kometa si musí připadat jak rybář, co chytil zlatou rybku. Udělala výborné rozhodnutí, když centra koupila ze Žďáru. Nebylo by překvapení, kdyby při příštím draftu šel na řadu už v prvním kole. Letos by si měl v Brně připsat premiérové starty v extalize. „Je úžasná zkušenost, když trénujete vedle hráčů jako Martin Erat nebo Ondřej Němec. Nám mladým se snaží hodně pomáhat a je jen na mně, jestli v týmu zůstanu,“ říká. Zatím v hvězdami nabušeném souboru odehrál jeden přípravný zápas, pak odjel reprezentovat.

  • Ostap Safin (útočník), Sparta

    Radost české osmnáctky v Břeclavi byla velkáFoto Karel Švec

    Draft: 2017
    Na Memoriálu Ivana Hlinky: 4 zápasy, 4 body (3+1)

    Marat Safin byl světovou celebritou, tenistou, který se dokázal vyšvihnout úplně nahoru, ale taky u svých zápasů pěkně divočit. Když neměl den, lámal rakety jak párátka. Jen tak, aby se mu ulevilo. Poznávací znamení? Postava. Byl na kurtu jako mrakodrap. Ani Ostap není zrovna prďola. Měří skoro dva metry, na hokej má vynikající parametry. Ale pozor, tady podobnost s tenistou končí. Výška, příjmení a šlus. Žádní příbuzní. Celá rodina sparťanského útočníka pochází z Ruska, on má dvojí občanství, protože se narodil tady a vybral si, že bude hájit barvy Česka. Za Spartu si zahrál jeden extraligový zápas, letos by jich mohlo přibýt.

  • Jakub Galvas (obránce), Olomouc

    Radost české osmnáctky v Břeclavi byla velkáFoto Karel Švec

    Draft: 2017
    Na Memoriálu Ivana Hlinky: 4 zápasy, 4 body (2+2)

    Bráníš, bráním, bráníme. Talent na defenzivu má celá rodina, extraligu hrál strýc David, táta Lukáš ještě nedávno nastupoval za nároďák, teď je expertem na černou práci v Třinci. Jakub patří Olomouci a ze všech tří Galvasů má v sobě nejvíc ofenzivních choutek. Táta je beranidlo, syn je šikula, spolu by tvořili ideální dvojici. „Každý jsme si teď splnili svůj sen,“ vydechl, když jeho gól v prodloužení posunul český tým do finále Memoriálu Ivana Hlinky. Možná se pomalu blíží chvíle, kdy táta se synem proti sobě nastoupí v extralize. Mladší za Olomouc, ten starší v dresu Třince. A co se týká Galvasů, nemusí to být ještě konec, Jakub má bráchu, Tomáše. Ano, taky hraje hokej.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud