7. května 2011 • 22:36

Konec! Slovensko padlo a ztratilo naději

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
71
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejisté Slovenska budou na domácím mistrovství světa chybět ve čtvrtfinále. Rozhodla o tom jejich dnešní prohra s Finskem 1:2, která týmu Glena Hanlona definitivně vzala naději na play off. Tam naopak postoupili Finové. Slováci sice vedli od 17. minuty po gólu Mariána Gáboríka, ale brankami v 48. a 51. minutě otočil výsledek Tuomo Ruutu.



Slováci nastoupili bez zraněných útočníků Nagyho a Bartečka, které nahradili v sestavě Ružička a Cibák. A Ružička hned ve druhé minutě prověřil finského gólmana Vehanena. Pak se Finové ubránili při Jaakolaově trestu. Sami pak zahrozili ve 13. minutě, když se obránce Salmela dostal až před gólmana Haláka, ale s bekhendovým pokusem neuspěl.


Finové pak doplatili na špatné střídání a jejich vyloučení potrestal v 17. minutě přesně po 60 vteřinách přesilovky Gáborík, který se z levého kruhu trefil střelou zápěstím přesně do pravého horního rohu finské branky. O pár vteřin později mohli Slováci náskok ztratit, ale Ruutu ztroskotal zblízka na betonu Haláka.

Obrovskou šanci promarnil v úvodu druhého dějství finský mladík Granlund, který netrefil odkrytou branku. Pak se Slováci ubránili v rychlém sledu ve dvou oslabeních po trestech Jurčiny a Stümpela. Finové odolali při Pesonenově vyloučení. Haláka ve 32. minutě prověřil Granlund.
Finsko - Slovensko 2:1. Domácí na šampionátu ztratili naději na postup do čtvrtfinále
Finsko - Slovensko 2:1. Domácí na šampionátu ztratili naději na postup do čtvrtfinále

Finové se tlačili za vyrovnáním i v závěrečném dějství a Halák zasáhl po střele Koivua. Následně při Niskalově vyloučení odolal Vehanen při závaru Slováků a Finové zaveleli k obratu.

V 48. minutě nepřipraveného Haláka překonal po vyhraném vhazování Koivua tečí Pyöräläovy střely Ruutu. A opět Ruutu dokonal zkázu Slovenska za tři minuty, když z levé strany prostřelil Haláka znovu. Opaření Slováci už nedokázali reagovat.

Pro reprezentaci pořádající země končí turnaj propadákem. Čekání domácího týmu na triumf před vlastním publikem tak pokračuje, naposledy se to povedlo v roce 1986 v Moskvě bývalému Sovětskému svazu.


Osmifinálová skupina E (Bratislava):
Slovensko - Finsko 1:2 (1:0, 0:0, 0:2)
Branky a nahrávky:
17. Gáborík (Handzuš, Demitra) - 48. T. Ruutu (M. Koivu), 51. T. Ruutu (Salmela, Pyörälä). Rozhodčí: Kurmann, Reiber (oba Švýc.) - Carlson, Mutchinson (oba Kan.). Vyloučení: 3:4. Využití: 1:0. Diváci: 9321.
Slovensko: Halák - Jurčina, Baranka, Višňovský, Štrbák, Podhradský, Graňák, Majeský - Gáborík, Demitra, Marián Hossa - Šatan, Stümpel, Marcel Hossa - Ružička, Handzuš, Zedník - Cibák, Surový, Radivojevič. Trenér: Glen Hanlon.
Finsko: Vehanen - Lepistö, Salmela, Välivaara, Niskala, Puistola, Väänänen, Kukkonen, Jaakola - T. Ruutu, M. Koivu, Pyörälä - Aaltonen, N. Kapanen, Komarov - Granlund, Immonen, Pesonen - Nokelainen, Lahti, Pihlström. Trenér: Jukka Jalonen.

Vstoupit do diskuse
71

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud