Miroslav Horák
10. května 2011 • 11:19

Příběh Arťuchina: Ten, co nesnáší Čechy

Vstoupit do diskuse
8
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO - Jevgenij Arťuchin, 28 let, postrach na ledě, v soukromí dobrosrdečný chlapík. Tak popisují ruská média svého drtikola s bruslemi na nohách, které připomínají pražce. Pro kouče Bykova je to borec. „Maladěc,“ říká kouč sborné. Pro Čechy zvíře.

 



Posledních skoro deset let se pokoušel trvale prorazit v NHL, ale neuspěl. Vrátil se do Ruska, bije a boxuje se za barvy Petrohradu. Ostatně box je jeho láskou, přivedl ho k ní otec. Silný vztah přetrvává, stejně tak i dlouhodobě chladný vztah k Čechům.

Důvody Arťuchinovy averze? Jeho dojem, že Češi Rusům nedokážou zapomenout srpen 1968 a příjezd okupantských vojsk. „Částečně je to i kvůli tomu, ale já je nemám rád jako lidi. Nemají charakter,“ tvrdil kolohnát pár dnů před ostrou vzájemnou bitvou.

Vadí mu někteří hokejisté, a protože jich je poměrně dost, dovolí si soudit komplet český národ. „Jsou mezi nimi i dobří chlapci, ale jinak mi Češi už dlouho přijdou divní.“

Napadá ho jméno Jan Marek, útočník Atlantu Mytišči, který Rusům na ledě dokáže hodně často otrávit život. „Nemám ho rád. Nechová se správně. Sám rozproudí šarvátku a pak je mezi prvními, co utíká, když se to trochu víc semele,“ nechápe Arťuchin.

V poslední sezoně pracoval v KHL pro Václava Sýkoru. I k němu má výhrady. „Podle mě to byl moc měkký trenér. Měl být ostřejší k našim hvězdám,“ mínil obrovitý útočník, který v sezoně často oslaboval tým zbytečnými fauly. „To je pravda. Nepopírám, v některých momentech jsem chyboval,“ uznal.

Ruský hromotluk nyní vítá nástup Miloše Říhy k petrohradskému mužstvu. „Doufám, že v týmu zavede pořádek. Se Spartakem i s Atlantem měl úspěch. Chová se stejně ke všem, to se mi líbí. V Atlantu klidně nechal sedět Marka, pak ho vrátil do hry a on proti nám často skóroval.“

Těší se na toho Říhu, který o něm měl v play off prohlásit, že nehraje hokej. „Pokud bych nehrál hokej, nikdo by mě do reprezentace nepozval,“ reagoval rychle.

Zkušenosti Václava Sýkory s Arťuchinem jsou různorodé, ale rozhodně nepatří mezi ty, kteří jej šmahem odsuzují. „Neházel bych na něj jen špínu, není to tak, že každý jeho zákrok je faul. Při té jeho výšce prostě každý střet vypadá strašně. Ani si nemyslím, že by ho Bykov k něčemu ponoukal,“ podotkl uznávaný český trenér.

Jen počkej, Arťuchine! Ruský ničitel je jedním z největších nepřátel Čechů

Jen počkej, Arťuchine! Ruský ničitel je jedním z největších nepřátel Čechů Jen počkej, Arťuchine! Ruský ničitel je jedním z největších nepřátel ČechůFoto Koláž iSport.cz

Cíl zmrzačit protihráče? To prý není Arťuchinův styl, byť se každý kouč musí obávat, co se stane, když skočí na led. „On a Radulov si notují, jsou rádi, když můžou někoho trefi t. Mají radost, jakmile někoho nachytají. Když to ovšem Arťuchin přehnal, byl to problém, dokáže zkomplikovat zápas zbytečnými vyloučeními. Nám se to v play off stalo. Pokud je vytočený a v emocích, tak se špatně kontroluje,“ vysvětluje Sýkora.

Už spoustu hokejistů Arťuchin obvinil z filmování. To přímo nesnáší. „V KHL i v NHL je hodně simulantů, u nás hlavně v Atlantu. Přimáčkl jsem je na mantinel, oni spadli, svíjeli se na zemi, pak vstali a šli žebrat o dvě minuty,“ mávne rukou.

Že je v ruské soutěži třetím nejméně populárním hráčem po Verotovi a Komarovovi, to nechce komentovat. Zato narážky na jeho špatnou pověst od sebe rychle odmrští. „Nikdy jsem nechtěl nikoho záměrně zranit,“ přísahá.
Věříte mu?



Zlý muž ruského týmu Arťuchin
Zlý muž ruského týmu Arťuchin

Vstoupit do diskuse
8

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud