11. května 2011 • 20:04

Jágr: Hattrick? Dnes jsem se necítil dobře

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
6
TOP VIDEA
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Prvním hattrickem v národním týmu ozdobil hvězdný útočník Jaromír Jágr čtvrtfinálovou výhru českých hokejistů na mistrovství světa v Bratislavě nad Spojenými státy americkým 4:0.



Devětatřicetiletého dvojnásobného mistra světa a olympijského vítěze z Nagana těšilo, že tým klíčovou bitvu zvládl, ale celkově neměl ze zápasu ideální dojem. Jágr upozornil, že pro úspěch v semifinále je potřeba předvést lepší výkon.

Jágr otevřel skóre po brejku v 19. minutě a dostal tým do vedení po nepříliš vydařené pasáži hry českého celku. V druhé třetině zvýšil na 2:0 v přesilovce pěti proti třem a v čase 56:25 v přesilovce dovršil své střelecké představení.

Mohl se tak radovat z prvního hattricku ve 121. zápase v reprezentačním dresu. "Doufám, že nebyl poslední," usmíval se Jágr. Ale dnešní zápas rozhodně neoznačil jako jeden z nejlepších v reprezentaci. "To určitě ne. Necítil jsem se dobře," přiznal.


Hlavně začátek nebyl podle útočníka Omsku podle představ. "Nehráli jsme dobře, měli jsme dneska daleko větší štěstí než jiné zápasy. Díky bohu, že Ondra Pavelec chytal výborně. Hlavně v první třetině měl neskutečně vynikajících zásahů. Oni nás přebruslovali, byli daleko rychlejší na puku, měli daleko víc šancí," prohlásil Jágr.

Za hlavního hrdinu označil především Pavelce. "Kdyby nám dali jeden, dva góly, zápas by vypadal úplně jinak. Možná bychom se trápili."

Týmu podle Jágra chyběl v první třetině především pohyb. "Působili jsme takovým ospalým dojmem. Neměli jsme vůbec nohy, já jsem se cítil hrozně už na rozbruslení, tak jsem si říkal, tak už je to tady zase," přiznala bývalá hvězda Pittsburghu, Washingtonu a New Yorku Rangers.

Závěrečná radost českého týmu
Závěrečná radost českého týmu


Ale svůj osobní výkon upozadil. "Já to víceméně neřeším, někdy máš štěstí, jindy méně. Dneska jsem se nijak zázračně necítil, někdy to tam napadá, někdy ne. Doufám hlavně, že se příští zápas zlepšíme. Nevíme, s kým budeme hrát, ale jestli budeme hrát takhle, tak bychom to měli daleko těžší."

Po první třetině ale podle Jágra nebylo ohledně výkonu v šatně co řešit. "Není to tak, že bychom se nesnažili. Prostě tam nebyly nohy, ten turnaj je dlouhý a hraje se hodně utkání v krátké době. Moc času na odpočinek není, není se co divit. Je to v nohách, někdy přijde ve druhé, ve třetí třetině, někdy nepřijdou vůbec a je to pak problém," navázal Jágr.

Role obou mužstev se však v průběhu čtvrtfinále otočily. "Jsem rád, že nám trošku přišly a jim naopak odešly. Oni nastoupili ve velkém tempu, oni běželi maraton, ale sprintovali prvních deset kilometrů."

Navíc Jágr Američany srazil svými góly. V 25. minutě zvyšoval na 2:0, když si při přesilovce pěti proti třem vzal trenér Alois Hadamczik oddechový čas, aby si přesilovková formace s Jágrem odpočinula a dohodla se, jak výhodu sehraje.

"To bylo výborné. Je jedno, kdy ten time out bereš, ale chce to v situaci, kdy to mužstvo potřebuje. Ten moment byl vynikající. Klobouk dolů před trenérem, že to vzal. Všichni víme, že je přesilovka pět na tři, vedeš 1:0, dáš druhý gól a je skoro už vyhráno. Bylo to klíčové," ocenil Jágr Hadamczika.

Hattrick už dovršil v závěru, kdy bylo rozhodnuto. Těšila jej povedená kombinace s Tomáše Plekancem. "Byla to určitě radost. Snažili jsme se puk udržet. Byly čtyři minuty do konce, vedli jsme o tři góly, takže nebylo kam spěchat. Když se ta šance naskytla, tak jsme toho využili," popisoval svou třetí trefu. Čepice, které přistály na ledě po hattricku, jej nezajímaly. "Máme baseballek dost."

Hlavní pro něj bylo, že český tým zvládl přejít tradiční hranici úspěchu a neúspěchu a je znovu v boji o medaile. Po šesti výhrách vstupovali obhájci titulu do play off v roli velkého favorita a po dnešním nervózním začátku ji také bez velkých potíží splnili.

"Jsem rád, že jsme vyhráli, ale na druhou stranu si nemyslím, že jsme hráli tak dobře. Byli jsme unavení. Připadalo mi, že jsme míň bruslili než ty zápasy předtím. Jestli to byla psychika, nevím, těžko říct, ale ostatní mužstva budou taky utahaná," dodal Jágr.

Vstoupit do diskuse
6

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud