12. května 2011 • 14:32

Jágr a víra: Síla, kterou překonává strach

Autor: bk
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jaromír Jágr. Tohle jméno teď nejčastěji skloňují všichni čeští fanoušci. Kde v sobě legendární hokejista bere sílu, aby konkuroval mnohdy o generaci mladším hráčům? Jágrovi pomáhá i pravoslavná víra, se kterou svůj život propojil především díky angažná v  Rusku.



Dlouho před zápasem s Američany už byl na stadionu. Jen v kraťasech se proháněl po ledě, zkoušel brusle a hokejky. Pak usedl na střídačku. Tam se pomodlil, políbil bibli, a...

A o chvíli později na ledě řádil. Nestárnoucí fantom hattrickem sestřelil Ameriku a poslal národní tým do semifinále proti Švédsku. Fanoušci ho teď oslavují na náměstích, v hospodách, ve školách, v zaměstnání. Prostě všude. Znovu platí za novodobého hrdinu českého národa.



Hodně lidí kroutí hlavou, jak je možné, že i v 39 letech dokáže na ledě takhle dominovat. Právě víra Jágrovi pomáhá k tomu, aby i v pro sportovce pokročilejším věku patřil k nejlepším hokejistům světa.

Jágr zaznamenal hattrickFoto Pavel Mazáč (Sport)

"Čtu knížky, které se týkají psychologie. Nebo věcí okolo víry. Abych věděl, jak se v tomto směru zlepšit, protože vím, že tyto věci stoprocentně fungují a pomáhají mi. Kde je víra, tam mizí strach, obavy," vykládal na začátku letošní sezony v rozhovoru pro Sport Magazín.

Legenda českého hokeje se netají tím, že vyznává pravoslavnou víru, většinové náboženství v Rusku.

Štace v Omsku Jágra s vírou ještě víc semknula. Často chodí do kostela, kde načerpává potřebnou energii pro hokejové bitvy.

"V kostele je klid, čistota. Pokud to dokážeš vycítit, kostel ti dodá sílu a energii. Když vyjdu ven před zápasem, cítím se o deset kilo lehčí. Každý si může ťukat na čelo, ale je to tak," prozrazuje Jágr.

Jágr své filozofii bezmezně věří. A jak je vidět na ledě, dělá dobře. Protože jeho metody přípravy mu zatím stoprocentně vychází...



Jedno z klíčových rozhodnutí. Alois Hadamczik si už na začátku druhé třetiny při přesilovce pět na tři vzal oddechový čas. Povedlo se, Jaromír Jágr zvýšil na 2:0 a zlomil odpor Američanů
Jedno z klíčových rozhodnutí. Alois Hadamczik si už na začátku druhé třetiny při přesilovce pět na tři vzal oddechový čas. Povedlo se, Jaromír Jágr zvýšil na 2:0 a zlomil odpor Američanů

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud