12. května 2011 • 18:11

Petrásek jde na Čechy: Zvláštní pocit, říká

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pikantní souboj čeká v semifinále hokejového mistrovství světa v Bratislavě proti Česku švédského obránce Davida Petraseka. Otec pětatřicetiletého produktivního zadáka totiž pochází z Česka, emigroval na konci 60. let a oženil se ve Švédsku.



Petrasek považuje vždy duely proti jeho rodné zemi za zvláštní a ten páteční bude úplně výjimečný. Při první účasti na světovém šampionátu mu totiž může duel s Českem otevřít cestu hned k premiérové medaili.

"Můj otec přišel do Švédska, když mu bylo devatenáct. Já se narodil ve Švédsku, máma je Švédka. Byl jsem v Česku mnohokrát, táta je ze Zlína, tak jsem tam hodně jezdil. Je to zvláštní pocit hrát proti Česku, obzvlášť v semifinále mistrovství světa," řekl Petrasek v rozhovoru s českými novináři.

Paradoxně právě ve Zlíně odehrál Petrasek v září 1998 svůj první turnaj v dresu Švédska v rámci Euro Hockey Tour. Má tam stále příbuzné. "Je tam jen můj strejda a mám tam sestřenice," doplnil Petrasek. Netušil ale, zda se vydají fandit mu do nedaleké Bratislavy. "Nevím, možná dorazí na závěr šampionátu. Je tady táta, tak je možná pozve."

Zadák, který v uplynulé sezoně působil v Dinamu Minsk a v KHL mění dres do Novosibirsku, s úsměvem doplnil, že jeho otec Miroslav bude asi v pátek rozpolcený, komu má fandit. "Táta to má tak padesát na padesát, bude to pro něj těžký zápas. Ale zase to pro něj není tak špatná situace. Jeden tým bude mít tak jako tak určitě ve finále," smál se Petrasek.


Rodák z Jönköpingu, který vedle tamního HV 71 působil v Elitserien také v Malmö, ví, že síla českého týmu na mistrovství světa je velká. "Ještě jsme neviděli ani jeden jejich zápas, podíváme se na sestřih až před zápasem. Ale hráli jsme s nimi před šampionátem na turnaji v Brně, takže víme, že mají velmi silný tým," řekl jeden z nejproduktivnějších obránců turnaje, který si v sedmi zápasech připsal pět bodů za dvě branky a tři asistence.

Především jméno Jaromíra Jágra budí u Švédů respekt. "Je to superstar, jeden z nejlepších hráčů světa. Musíme ho uhlídat. Ale nemůžeme se soustředit jen na něj. Kluků, co umějí dát gól, je tam spousta. Nebude to snadný zápas," doplnil Petrasek, který se v uplynulé sezoně potkal s Jágrem už v Kontinentální lize. Recept jak ho zastavit prý zatím neměl. "Prohráli jsme s nimi oba naše zápasy, tak to zkusíme teď."

Česky si s protihráči nepromluví, protože se mateřskou řeč svého otce neučil. I se svými příbuznými z Česka komunikuje anglicky. "Já umím jenom nějaké sprosťárny, a to po mě nechtějte. Měl jsem českého kouče v Minsku, tak jsem se to asi naučil tam," smál se dobře naladěný Petrasek, který v Minsku hrál pod taktovkou trenéra Marka Sýkory a působili tam i čeští hokejisté Tomáš Mojžíš a Petr Sýkora.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud