13. května 2011 • 18:29

Konec. Černý pátek třináctého utnul zlatý sen

Autor: spo, ČTK, bko
Vstoupit do diskuse
144
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští hokejisté zlaté medaile na mistrovství světa neobhájí. V semifinále se Švédskem sice vedli po gólu Patrika Eliáše 1:0, ale seveřané dokázali duel rychle otočit a výběru Aloise Hadamczika připravili první porážku na šampionátu. Po výhře 5:2 slaví Švédové postup do finále, ve kterém se utkají s lepším z dvojice Finskem. To ve večerním utkání porazilo Rusko 3:0, které se v neděli od 16:15 střetne s Českem o bronzové medaile.



Hokejisté v boji o udržení zlatého snu nastoupili bez zraněného útočníka Havláta, jehož místo v sestavě zaujal stejně jako ve čtvrtfinále Frolík. Další "ohrožený" hráč Eliáš na ledě nechyběl.

Od první minuty byl zápas podle očekávání velkou taktickou bitvou s minimem šancí. Oba celky myslely zejména na pozornou defenzivu, podle některých médií slibovanou osobní obranu na Jágra ale Švédové nehráli. Největší českou hvězdu si přesto soupeř pozorně hlídal.

Oba brankáři Pavelec a Fasth, podle statistik nejlepší muži na svých postech na turnaji, si připsali v první třetině řadu zákroků, gólové šance ale řešit nemuseli.

Skóre se změnilo hned na začátku druhé části, kdy po rychlém protiútoku předložil Milan Michálek puk Eliášovi, který jej na brankovišti usměrnil mimo Fasthův dosah. Eliáš mohl v 24. minutě přidat i druhý gól, po dalším brejku ale přestřelil.

Takhle se radovali Češi, když se ujali vedení. Dlouho ho ale neudrželi.
Takhle se radovali Češi, když se ujali vedení. Dlouho ho ale neudrželi.

Český tým ale dlouho nevedl. Berglund totiž využil hned první přesilovou hru zápasu po faulu Červenky, jehož následně trenér Hadamczik stáhl ze hry. Do první formace k Jágrovi se posunul Průcha, ve čtvrtém útoku se poprvé na šampionátu představil Vampola.

Hru ale režírovali Švédové, kteří český tým jednoznačně přehrávali. Pavelec si připsal řadu zákroků. V polovině utkání ramenem se štěstím vyrazil Silfverbergrovu střelu, následně si poradil i s Perssonovým pokusem.

Při Krügerově vyloučení byl blízko branky Rachůnek, ale prosadili se Seveřané. Rychlý protiútok zakončil přesně Backlund.

Vzápětí měl další gólovku Krüger a před Pavelcem bylo rušno až do konce třetiny. Při Eliášově vyloučení zastavil švédský závar v brankovišti až Rachůnek a rozhodčí za jeho hru rukou nařídili trestné střílení. Eriksson jej ale neproměnil.

Následně hráli Švédové 43 sekund v pěti proti třem, třetí branku ale nepřidali. O převaze Tří korunek svědčil poměr střel v druhé části 26:10.

Kouč Hadamczik v třetí třetině pokračoval ve změnách v sestavě, k Jágrovi a Plekancovi posunul Vampolu a poté Milana Michálka, ale ani to nepomáhalo. Švédové dál kontrolovali hru, třetí branku mohl přidat Berglund, ale podařilo se to až po přečíslení tři na jednoho Ericssonovi. Definitivně zajistit Seveřanům postup do finále mohl po dalším přečíslení Silfverberg, ale jeho střela se jen odrazila od tyček.

Švédové se ale nakonec čtvrté branky dočkali, když v 53. minutě dotlačil puk za Pavelce Krüger. Eliáš sice dokázal následně svým druhým gólem vykřesat jiskřičku naděje, ale více zdramatizovat zápas se Čechům nepodařilo. Naopak sami při power play inkasovali pátý gól.

Česká republika - Švédsko 2:5 (0:0, 1:2, 1:3)
Branky a nahrávky:
21. Eliáš (M. Michálek, Židlický), 53. Eliáš (Voráček) - 25. Berglund (Ekman Larsson), 36. Backlund (Sjögren), 49. Ericsson (Backlund), 53. Krüger (Tedenby), 60. Berglund (Petrasek). Rozhodčí: Burchell (Kan.), Reiber (Švýc.) - Šeljanin (Rus.), Terko (Fin.). Vyloučení: 3:1. Využití: 0:1. Diváci: 9 285.
Česká republika: Pavelec - K. Rachůnek, Z. Michálek, Židlický, Škoula, Krajíček, Čáslava - Jágr, Plekanec, Červenka (26. Vampola) - Frolík, Eliáš, M. Michálek - Voráček, Marek, Rolinek - Průcha, Novotný, Hubáček. Trenéři: Alois Hadamczik a Josef Paleček.
Švédsko: Fasth - Petrasek, Gunnarsson, Rundblad, S. Kronwall, Erixon, Fernholm, Ekman Larsson - Pääjärvi-Svensson, Berglund, Thörnberg - Nilsson, Eriksson, Persson - Silfverberg, Krüger, Tedenby - Sjögren, Wallin, Backlund - Ericsson. Trenér: Pär Marts.

Vstoupit do diskuse
144

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud